Το 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ WIFT GR 50/50 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (25-29/11) που ξεκίνησε χθες, παρουσιάζει το διαδικτυακό στρογγυλό τραπέζι «Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 στις 19:00.

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή από εδώ.

Αν δεν προλάβετε να εξασφαλίσετε θέση, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση και μέσω της σελίδας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο FB.

Η βία κατά των γυναικών – σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική, με πιο ακραία μορφή της τη γυναικοκτονία – αποτελεί παγκόσμια μάστιγα. Οι σεξιστικές αντιλήψεις και μισογυνικές πρακτικές διασχίζουν γεωγραφικά, πολιτισμικά και ταξικά σύνορα. Οφείλουμε να αντιδράσουμε καθολικά, αποφασιστικά και επειγόντως.

Στο στρογγυλό τραπέζι θα μετέχουν διακεκριμένες ερευνήτριες και πανεπιστημιακοί, αλλά και ακτιβίστριες και εκπρόσωποι δομών υποστήριξης, που θα παρουσιάσουν ποικίλες θεωρητικές και πρακτικές διαστάσεις του ζητήματος.

Θα μιλήσουν οι:

Αθηνά Αθανασίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, «Ούτε Μια Λιγότερη: Η επίμονη διαθεματικότητα της έμφυλης βίας»

Αναστασία-Σάσα Λαδά, αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «Δίχως στέγη, δίχως νόμο (Sans toit ni loi): Το έμφυλο βλέμμα και η αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος»

Μαρία Κομνηνού, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, «Εικόνες και λόγοι της βίας κατά των γυναικών στην οθόνη: Το παράδειγμα του ελληνικού κινηματογράφου, 1932-2019»

Ντιάνα Μάνεση, κοινωνική ανθρωπολόγος, ερευνήτρια/εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», «Η αναπαράσταση της ενδο-οικογενειακής βίας στον αμερικάνικο κινηματογράφο: Βία, ανδρικό βλέμμα και γυναικεία σεξουαλικότητα»

Κάρμεν Ζωγράφου, κινηματογραφίστρια, συνδιευθύντρια του Φεμινιστικού Αυτόνομου Κέντρου Έρευνας, «Φεμινιστικά εργαλεία και πρακτικές στην κινηματογραφική παραγωγή»

Χριστίνα Παπαδημητρίου, σύμβουλος κοινωνικής στήριξης στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Αθήνας Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ., «Πώς η αφήγηση γίνεται λόγος, αλλά και λόγος γιααλλαγή: Μετασχηματισμοί μέσω Συμβουλευτικής σε θύματα έμφυλης βίας»

Αλεξία Τσούνη, ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ», «Αλληλεγγύη: η ‘σανίδα σωτηρίας’ για τις γυναίκες όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν»

Τη συζήτηση θα διευθύνει η πρόεδρος του WIFT GR, Ρέα Βαλντέν.

Το 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ WIFT GR 50/50 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, πραγματοποιείται διαδικτυακά και δωρεάν, στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος online.tainiothiki.gr υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στις 25-29 Νοεμβρίου 2020, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).

Το WIFT GR και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αφιερώνουν το παρόν φεστιβάλ στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, επιθυμώντας να συνεισφέρουν στην ενημέρωση και συνειδητοποίηση σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα, αλλά και στην ενδυνάμωση πρακτικών αντίστασης. Και καλούν όλες και όλους, να δούμε ταινίες μαζί, αλλά και να σκεφτούμε και να δράσουμε, τώρα!

Το 4ο φεστιβάλ περιλαμβάνει 5 μεγάλου μήκους ταινίες και 14 μικρού μήκους, ελληνικές και διεθνείς, μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, ποικίλου ύφους, που προσφέρουν διαφορετικές προσεγγίσεις της γυναικείας ματιάς και εμπειρίας, με προεξέχουσαθεματική την έμφυλη βία. Πέντε από τις ταινίες μικρού μήκους, προτείνονται από οργανισμούς στο πλαίσιο των συνεργασιών του WIFTGR.


Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφει online το 4ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 – Ισότητα και στον Κινηματογράφο με δωρεάν προβολές