Γιάννης Μόσχος – Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας, στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ο Γιάννης Μόσχος, σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών και προτείνει μια σύνθεση βασισμένη κυρίως σε διηγήματα, αλλά και σε αποσπάσματα από θεατρικά έργα του Τσέχοφ που θα παιχτούν στην Πειραιώς 260, από 18 έως 20 Ιουλίου.

Ο Γιάννης Μόσχος, σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών και προτείνει μια σύνθεση βασισμένη κυρίως σε διηγήματα, αλλά και σε αποσπάσματα από θεατρικά έργα του Τσέχοφ που θα παιχτούν στην Πειραιώς 260, από 18 έως 20 Ιουλίου. Ένα ψηφιδωτό των προσώπων και των θεματικών του συγγραφέα. Ένα σύμπαν ανθρώπινων ζωών τόσο διαφορετικών αλλά και τόσο όμοιων μεταξύ τους. Παραλλαγές του ίδιου θέματος: της κωμικοτραγικής προσπάθειάς μας να ανακαλύψουμε πώς να ζήσουμε, πώς να δικαιώσουμε την ύπαρξή μας, να βρούμε το «νόημα».

Μπορεί πολλά να έχουν αλλάξει από την εποχή του Τσέχοφ, όμως πραγματικά τίποτα δεν έχει αλλάξει για την ανθρώπινη κατάσταση. Κι αυτή η τρομακτική οξυδέρκεια του Τσέχοφ, η λεπτομερής παρατήρηση του ανθρώπου μέσα από ένα λεπτό χιούμορ ζωής, ζητά ξανά και ξανά την ανάγνωση του έργου του στο δικό μας σήμερα.

Τέσσερις καταξιωμένοι ηθοποιοί διαφορετικών γενιών αφηγούνται και ερμηνεύουν τις μικρές αυτές ιστορίες ζωής: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Οικονόμου, Εύη Σαουλίδου, Λυδία Φωτοπούλου.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση διηγημάτων: Γιώργος Δεπάστας*

Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος

Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Video art: Μάνος Αρβανιτάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρω Πετλή

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Οικονόμου, Εύη Σαουλίδου, Λυδία Φωτοπούλου

Μια παραγωγή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας: “Θεατροεργαστήριον”

*Στην παράσταση χρησιμοποιούνται και αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα του Τσέχοφ: Βυσσινόκηπος (μτφ. Θωμάς Μοσχόπουλος), Θείος Βάνιας (μτφ. Χρύσα Προκοπάκη) και Τρεις αδελφές (μτφ. Αλέξανδρος Ίσαρης-Γιώργος Δεπάστας). Ευχαριστούμε τους μεταφραστές για την ευγενή παραχώρηση των μεταφράσεών τους.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Γιάννης Μόσχος

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Διδάκτωρ Θεατρολογίας του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. (Ο Ερρίκος Ίψεν στην ελληνική σκηνή. Από την πρώτη παράσταση ως το τέλος του 20ού αιώνα. 1894-2000, 2012). Πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου (1997) και της Φαρμακευτικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1993). Συνεργάστηκε με το Θέατρο του Νότου (Αμόρε), τη Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, το Θέατρο ¶λμα κ.ά. Από το 2002 έως σήμερα έχει σκηνοθετήσει έργα των: Λ. Αναγνωστάκη (Παρέλαση), ¶. Δήμου (Ένα φως για κάθε σκοτάδι, Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης), Μ. Κένι (Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι, Ρουμπελστίλτσκιν), Ντ. Κέλλυ (Κουρέλι), Ζ. Κοκτώ (Ιερά τέρατα), Α. & Κ. Κούφαλη (Γυναίκες στα χιόνια), Φρ. Μακ Γκίνες (Η Γκρέτα Γκάρμπο ήρθε στην πόλη μας), Ντ. Μάμετ (Τώρα που γυρίζει), ¶. Μόργκαν (Υψηλή τάση), Λ. Μπέρφους (Τέσσερις εικόνες αγάπης), Α. Φλουράκη (Οι μέρες πριν έρθεις, Φύλλα της, Ασκήσεις για γερά γόνατα), Ντ. Μάμεμ (Τώρα που γυρίζει), Ζ. Φεντώ (Το έξυπνο πουλί). Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά αναλόγια για το Εθνικό Θέατρο, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Goethe. Δίδαξε υποκριτική στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Εμπρός-Θεατροεργαστήριον» (2007-2013).

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ