Γιάννης Παπακωνσταντίνου: Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, ένα φεστιβάλ – θεσμός πλέον που αντέχει στο χρόνο

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, μιλάει στο Culturenow.gr, για τη φετινή διοργάνωση.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, μιλάει στο Culturenow.gr, για τη φετινή διοργάνωση.

CultureNow: Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2013 συνεχίζει και φέτος, παρά τις όποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο, με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα. Πείτε μας λίγα λόγια για την φετινή διοργάνωση, κατά πόσο άλλαξε ή προσαρμόστηκε ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Γιάννης Παπακωνσταντίνου: Σε πείσμα των καιρών και της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας, το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη, ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός με σκοπό να προβάλει τη Σαντορίνη μέσα από την ανάπτυξη της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού στην τοπική κοινωνία και τους πολυπληθείς επισκέπτες του, διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε καλοκαίρι, από 1 έως 23 Αυγούστου, το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2013 ανανεώνοντας το ετήσιο ραντεβού του με τους πολυάριθμους φίλους του.

Μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής και επτά συναυλίες απαρτίζουν τις οκτώ συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ (για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να επισκεφθεί κάποιος την ολοκαινούργια, επανασχεδιασμένη ιστοσελίδα του Μεγάρου Γκύζη www.megarogyzi.gr). Ο αριθμός των εκδηλώσεων παρέμεινε σταθερός και ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός δεν θα έλεγα ότι άλλαξε, αφού κυμάνθηκε στα ίδια καλλιτεχνικά πλαίσια αλλά και στα περιορισμένα οικονομικά μέσα που ίσχυαν και τα προηγούμενα επτά έτη, στα οποία έχω τη συνολική ευθύνη του Φεστιβάλ.

Ασφαλώς όμως ο προγραμματισμός μας προσαρμόσθηκε και στις σημερινές συνθήκες. Ας σημειωθεί ότι, όπως πάντα, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ χάρις στην αμέριστη συμπαράσταση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας, αφού δεν υπάρχει καμία άλλη οικονομική υποστήριξη από φορείς Τέχνης και Πολιτισμού (κρατικούς, ιδιωτικούς, τοπικής αυτοδιοίκησης, χορηγούς, ΕΣΠΑ).

C. N.: To φεστιβάλ κάθε χρόνο καλύπτεται κυρίως από εκδηλώσεις οι οποίες έχουν εικαστικό ή μουσικό χαρακτήρα. Γιατί υπάρχει αυτός ο περιορισμός; Θέλετε να διατηρήσετε μία ιδιαίτερη ταυτότητα για το Φεστιβάλ και γιατί;

Γ. Π.: Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη πιστεύω ότι έχει πράγματι αποκτήσει τη δική του ταυτότητα όλα αυτά τα τελευταία επτά έτη, όπως ήταν και ο στόχος μας. Ξεκινά πάντα την 1η Αυγούστου με τα εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων (ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής) και ακολουθούν κυρίως μουσικές συναυλίες διαφόρων μουσικών ειδών στα ποιοτικά πάντα πλαίσια που επιθυμούμε. Δεν έχουν λείψει όμως και οι παιδικές παραστάσεις για τους μικρούς μας φίλους (αφηγηματικές, κουκλοθέατρο, καραγκιόζης) αλλά και η μουσικοθεατρική παράσταση «Μια άλλη … Frida Kahlo». Ας μην ξεχνάμε όμως ότι στο Μέγαρο Γκύζη διοργανώνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις εκτός Φεστιβάλ, όπως εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων (φέτος τον Αύγουστο έχουμε δύο), αλλά και διαλέξεις και θεατρικές παραστάσεις (ειδικά τα παλαιότερα χρόνια). Στις σκέψεις μου είναι να οργανώσουμε και παράσταση χορού.

C. N.: Οι καλλιτέχνες και φορείς του νησιού που ασχολούνται με τον πολιτισμό, πόσο συμβάλλουν στο στήσιμο και στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ;

Γ. Π.: Είναι δυστυχώς μια λυπηρή πραγματικότητα ότι οι καλλιτέχνες και οι φορείς του νησιού που ασχολούνται με τον πολιτισμό δεν έχουν εκφράσει καμία επιθυμία ή πρόθεση να συμβάλουν στην προετοιμασία, στο στήσιμο και στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ μας. Οφείλω όμως να τονίσω ότι οι τοπικοί φορείς ενημέρωσης προβάλλουν τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Γκύζη. Όλη η δουλειά πολλών μηνών που οδηγεί στην άρτια και προσεγμένη σε όλες τις λεπτομέρειες διεξαγωγή του φεστιβάλ γίνεται αποκλειστικά από την ολιγομελέστατη ομάδα του Μεγάρου Γκύζη, που με πολύ κέφι και μεράκι δουλεύουμε εθελοντικά, σκληρά και χωρίς καμία προσωπική οικονομική απολαβή, με σκοπό να παράξουμε πολιτισμό στη Σαντορίνη.

C. N.: Το νησί της Σαντορίνης είναι από τα μέρη της Ελλάδας που προσελκύουν αρκετούς τουρίστες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Κατά πόσο συνέβαλε σε αυτό η διοργάνωση του φεστιβάλ, πόσο διαφήμισε τον τόπο και πώς κατάφερε να κρατήσει το δικό του κοινό που θα επισκεφτεί κάθε χρόνο το νησί και το Μέγαρο Γκύζη;

Γ. Π.: Πράγματι το πανέμορφο νησί της Σαντορίνης προσελκύει πλήθη τουριστών από όλον τον κόσμο. Δεν θα ισχυριστώ βέβαια ότι συνέβαλλε σε αυτό η διοργάνωση του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, αλλά αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι διαφημίζει τον τόπο, αφού όσοι τουρίστες το επισκέφτηκαν και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις θεωρώντας υψηλού πολιτιστικού επιπέδου τη δουλειά που κάνουμε, εντυπωσιασμένοι επίσης από την πολιτική «ανοικτής πόρτας» που πασχίζοντας κρατάμε τόσα χρόνια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους  καλλιτέχνες -Έλληνες και ξένους- που έχουμε προσκαλέσει και έχουν εμφανισθεί στο φεστιβάλ, αφού σχεδόν όλοι αποχωρούν ενθουσιασμένοι τόσο από την άρτια διοργάνωση του φεστιβάλ όσο βεβαίως και από τις ομορφιές του νησιού, δηλώνοντας την επιθυμία τους να ξαναεμφανισθούν. Τολμώ λοιπόν να πω ότι η αυγουστιάτικη αυτή γιορτή πολιτισμού έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού στη Σαντορίνη αλλά και ευρύτερα, αναβαθμίζοντας την πολιτιστική ζωή του νησιού και συγκεντρώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών αλλά και ολοένα αυξανόμενης ισχυρής μερίδας των κατοίκων του νησιού. Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη έχει πλέον το σταθερά δικό του κοινό που είναι κοντά μας στις εκδηλώσεις σχεδόν κάθε έτος.

C. N.: Χρόνο με το χρόνο η πίεση που νιώθουμε από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα σας έχουν κάνει έστω και λίγο πιο απαισιόδοξο; Κατά την περσινή διοργάνωση, με τη λήξη του φεστιβάλ, αισθανθήκατε ότι το φεστιβάλ έχει ακόμα αρκετές διοργανώσεις στο μέλλον;

Ασφαλώς και η πίεση και τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας ολοένα και αυξάνονται λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής -και όχι μόνον- κρίσης. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας μας και κυρίως για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά σχεδόν όλοι μας. Η πορεία ανάκαμψης θα είναι βασανιστικά αργή, επίπονη και πολυετής. Και του πολιτισμού ακόμα περισσότερο! Ίσως γι’ αυτό η Τέχνη είναι σήμερα ακόμα πιο αναγκαία, πιο λυτρωτική! Δεν θα ήμουν ειλικρινής αν σας έλεγα ότι με τη λήξη της περυσινής διοργάνωσης αισθανόμουν ότι το φεστιβάλ έχει ακόμα πολλές διοργανώσεις στο μέλλον.

C. N.: Φέτος θα δώσουμε ραντεβού και για του χρόνου;

Γ. Π.: Οφείλουμε να κλείσουμε αισιόδοξα δίνοντας ραντεβού και για του χρόνου! Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη θα είναι εκεί!

 

Info: Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, από τους σημαντικότερους Έλληνες συλλέκτες χαρακτικής, είναι από το 2006 Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη και του ομώνυμου Φεστιβάλ του.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ