Η ενότητα έργων που θα δούμε στη Gallery 7, μοιάζει σαν συνέχεια της διακριτής εικαστικής ταυτότητα του καλλιτέχνη. Ενώ ο δημιουργικός πυρήνας παραμένει ίδιος, ταυτόχρονα καλωσορίζουμε όσα συνθέτουν ένα ξεχωριστό βήμα στην πορεία του Γιώργου Χούντα.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, η διαδικασία της δημιουργίας στα έργα του «I don’t know» ξεκίνησε από μία διάθεση για εξερεύνηση πάνω στη φόρμα του και για εξέλιξη της γραφής του. Ο εικαστικός αντιμετώπισε τον καμβά, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό σαν κάτι άγνωστο, αφήνοντας την ίδια τη φόρμα να δημιουργήσει το τελικό αποτέλεσμα. Από αυτή τη δημιουργική «απορία» δανείζεται και η έκθεση τον τίτλο της. Ο Γιώργος Χούντας επέλεξε να δουλέψει με ελάχιστα και απλά υλικά: χαρτί, μελάνι και σύρμα. Δούλεψε ως παρατηρητής του εαυτού του, παράγοντας μια σχηματική γραφή, που κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
Κυρίαρχο στοιχείο σε αυτήν την ενότητα έργων είναι η εξέλιξη της γραφής και της χειρονομίας του καλλιτέχνη, μια εξέλιξη που οργανώνει και νοηματοδοτεί τον λευκό αδιάστατο χώρο του χαρτιού- καμβά, χωρίς να τον ακυρώνει. Οι γραφές και οι «χαράξεις» του ενορχηστρώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε μέσα από τις πυκνώσεις και τις αραιώσεις της ζωγραφικής ύλης να προκύψουν νέες φόρμες, τονικότητες και σχηματοποιήσεις, οι οποίες και συνδιαλέγονται με τον λευκό χώρο. Το λευκό φως του χώρου άλλοτε διαρρηγνύει και διαπερνά τις μορφές και άλλοτε συγχωνεύεται αρμονικά με αυτές ή συνομιλεί μαζί τους.
Στην έκθεση «I don’t know» θα δούμε μικρά ζωγραφικά έργα, έργα μεγάλης κλίμακας και 2 γλυπτά. Με μία νέα σιγουριά στη φόρμα, τα μαύρα μελάνια και οι έντονες γραμμές κυριαρχούν, ενώ η έκθεση στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα σύνολο, όπου όλα τα έργα λειτουργούν αυτόνομα και παράλληλα σαν ένα ενιαίο. Σε αυτό το συλλογικό έργο, που λειτουργεί σαν πολύπτυχο, το καλλιτεχνικό ιδίωμα του Χούντα αποκαλύπτεται σε μία νέα διάσταση.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Γιώργος Χούντας – Πληροφορίες για τον εικαστικό
Ο Γιώργος Χούντας αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 2018, με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου (2003-2008), ενώ εκπαιδεύτηκε και στη γλυπτική στο εργαστήριο του Τάκη Κοζόκου (2000-2002) και την αγιογραφία στο εργαστήριο του Γιώργου Χοχλιδάκη (2002-2009). Στην Α.Σ.Κ.Τ. παρακολούθησε επίσης μαθήματα πολυμέσων και γραφικών τεχνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με τον Νίκο Χαραλαμπίδη στο έργο “Arab Guggenheim Museum” και έχει συμμετάσχει σε πολλές ακόμα ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων: 1 spot 3 dots (Σπίτι του Πολιτισμού-Ρέθυμνο, 2023), EVERJESIA, Art space oddity project του Νίκου Χαραλαμπίδη (ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, 2022), ΣΤΙΓΜΑ (Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά 2022), Krypton (Δημοτική Πινακοθήκη Δημήτρης Μυταράς, Χαλκίδα 2021), Dante, φαντασία σε εικόνες (Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο, 2021), Cheapart (Helexpo Θεσσαλονίκη, 2019), Κουζίνα Φρανκφούρτης, project Νίκος Χαραλαμπίδης (γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη 2012), έκθεση για 20η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου (Ρώμη, Παρίσι, Βερολίνο 2012), Ποίηση σε εικόνες (Γαλλικό Ινστιτούτο, 2006), Container (actor, 2005). Το 2022 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο «Floating land», στο ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠOΝ, στα Καλύβια Αττικής.
Η έκθεση είναι συμπαραγωγή της Gallery 7 με την ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ.
Photo Credit: Γεράσιμος Μαυρομμάτης