Γιορτές Ρόκκας 2023: Πανσέληνος με «Κάρμινα Μπουράνα» στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας

Με τα «Κάρμινα Μπουράνα» υπό το φως της τελευταίας πανσελήνου του θέρους κορυφώνονται οι φετινές επετειακές Γιορτές Ρόκκας.

Πρόκειται για το ετήσιο αντάμωμα κατοίκων και επισκεπτών των χωριών Ρόκκα και Κερά Κισσάμου στον συγκλονιστικό αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας, όπου κάθε χρόνο στήνεται από την αρχή (και ξεστήνεται αμέσως μετά τη λήξη) η σκηνή για την καθιερωμένη πια συναυλία της αυγουστιάτικης φεγγαράδας.

Όλα ξεκίνησαν με ένα ραντεβού στην πανσέληνο του Αυγούστου του 2013 και με την ιδέα «να φέρουμε πίσω τον κόσμο στα χωριά μας». Ήταν η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας, εκεί που κατά την αρχαιότητα υπήρχε θυσιαστήριο για τη Ροκκαία Αρτέμιδα (προστάτιδα της σελήνης, σύμφωνα με τη μυθολογία), άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τις μυσταγωγικές μελωδίες της. Η βραδιά έμεινε αξέχαστη σε όσες και όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στην ενδοχώρα του νομού Χανίων και το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά. Τρία χρόνια μετά, το «καλοκαίρι» στην Κερά και την Ρόκκα Κισσάμου είχε γίνει ήδη συνώνυμο της λέξης «γιορτή», με τους δυο τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους («Η Αρχαία Ρόκκα» και «Η Αντωνούσα») να διοργανώνουν πλέον τις πολυήμερες, αγαπημένες και πολυσχιδείς Γιορτές Ρόκκας.

Φέτος, δέκα χρόνια μετά, στη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου και στο πλαίσιο των επετειακών Γιορτών Ρόκκας, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 120 μουσικούς και χορωδούς που, υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, θα μας παρουσιάσουν τα «Κάρμινα Μπουράνα», το μνημειώδες έργο του γερμανού μουσικοσυνθέτη Καρλ Ορφ. Στη μοναδική αυτή βραδιά που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου θα συμπράξουν οι σολίστ, Μάγια Μουργικνέλι (σοπράνο), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Άγγελος Χονδρογιάννης (βαρύτονος), το Φωνητικό Σύνολο Φωνωδία, το Παιδικό και Εφηβικό Τμήμα του Φωνητικού Συνόλου Φωνωδία, η Χορωδιακή Ομάδα Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου (διδασκαλία Ιωάννης Ιδομενέως), το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου (διδασκαλία Γιάννης Πρωτόπαπας), η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (διδασκαλία Νίκος Μαλιάρας), η Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (διδασκαλία Λένα Χατζηγεωργίου) και το Μουσικό Σύνολο Κρουστών και Πιάνων της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Τα «Κάρμινα Μπουράνα» είναι ο τίτλος της μεσαιωνικής χειρόγραφης συλλογής 254 γερμανικών και λατινικών ποιημάτων. Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν στις αρχές του 13ου αιώνα και αναφέρονται σε σκηνές από τη μεσαιωνική ζωή, περιλαμβάνοντας θρησκευτικούς στίχους, κοινωνική σάτιρα και τραγούδια του κρασιού, των νεωτεριστών Γολιάρδων μοναχών της εποχής που ασκούσαν κριτική στον συντηρητισμό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Είναι ένας ύμνος στη φύση, τη ζωή και τον έρωτα και μέρη τους έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, μουσικές παραστάσεις, αλλά και σε πολιτικές συγκεντρώσεις.

Για την ιστορία, η πρεμιέρα τους είχε τεράστια επιτυχία και, σταδιακά, έγιναν τμήμα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου. Τα χαρακτηριστικά κρουστά όργανα, οι εμβληματικές μελωδίες, το στοιχείο της επανάληψης και η απλή αρμονική γλώσσα, επηρεασμένη από τη μουσική της Αναγέννησης, προσδίδουν στο έργο αρχέγονο, βαθύ χαρακτήρα και το καθιστούν δημοφιλές μέχρι και σήμερα.

Συντελεστές:

Διαβάστε επίσης:

Γιορτές Ρόκκας 2023: Το πλούσιο πρόγραμμα της διοργάνωσης!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ