Γιώτα Αργυροπούλου: Η Alexa στο MIRfestival 2021

Η Γιώτα Αργυροπούλου μας μιλά για το έργο της στο οποίο συνομιλεί με την ψηφιακή συσκευή τεχνητής νοημοσύνης Alexa, και το οποίο θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του MIRfestival 2021.

Σε αυτό το έργο συνομιλώ ζωντανά σε πραγματικό χρόνο με μία ψηφιακή συσκευή τεχνητής νοημοσύνης Alexa. Το έργο αυτό ξεκίνησε μέσα από μία λίγο διαφορετική αφετηρία: να διεισδύσω στη ζωή ενός εφήβου και να αναπαραστήσω τον προσωπικό χώρο του, ο οποίος ενώ εκείνος απουσιάζει, οι ηλεκτρονικές και τεχνολογικές συσκευές του μας αφηγούνται την ιστορία του. Με απασχόλησε ιδιαίτερα η καθημερινή επαφή των ανθρώπων με την τεχνολογία και ο τρόπος που χρησιμοποιείται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των νέων· ακόμα και για να αλλάξουν τον κόσμο.

Η Alexa, είναι ένα ΑΙ που έχει προγραμματιστεί για να λειτουργεί το σπίτι μας αυτόματα, μιλάει και ταυτόχρονα εξελίσσεται διαρκώς, ώστε η ομιλία της να μοιάζει με τον ανθρώπινο λόγο και με μία αληθινή επαφή. Το γεγονός ότι η Alexa είναι τόσο δημοφιλής -πέρσι ξεπέρασε τα 130 εκατομμύρια πωλήσεις στο εξωτερικό- κάνει την ύπαρξή της ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και τρομακτικό φαινόμενο. Άρχισα να ερευνώ όλο και περισσότερο τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στη ζωή μας. Στο εξωτερικό γίνονται ήδη αναλύσεις και μελέτες πάνω στις νέες αυτές συνήθειες και το αντίκρισμα που έχει μία τόσο ολική επαφή με την τεχνολογία, ατομικά και κοινωνικά.

Μέσα σε έναν υποτυπώδη σκηνικό χώρο καλλιτεχνικού εργαστηρίου και σε ένα αφαιρετικά δοσμένο δωμάτιο εφήβου, η συζήτησή μου με το μηχάνημα AI με βγάζει από τις καλλιτεχνικές μου συνήθειες και με βάζει σε ένα αφηγηματικό και σκηνικό πείραμα, απλό και σύνθετο μαζί. Το ίδιο και τους συνεργάτες μου.

Αυτό το έργο στάθηκε η αφορμή για να γνωρίσω και να συνομιλήσω με καινούργιους συνεργάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Από την καλλιτεχνική έρευνα στο Onassis Air που με στήριξαν να αναπτύξω τον δημιουργικότητά μου έξω από τα συνηθισμένα όρια, τους δραματουργούς που γνώρισα και τώρα είναι φίλοι και συνεργάτες μου και τη Χριστιάνα Γαλανοπούλου και το Mir που πραγματικά είναι ένα σύγχρονο φεστιβάλ πειραματικού θεάτρου, χορού και μουσικής μοναδικό στο είδος του. Και φυσικά τον Στέλιο Κράτσα, έναν 17χρονο έφηβο, που δουλεύουμε μαζί εδώ και έναν χρόνο και μοιραζόμαστε εμπειρίες, όνειρα, σχέδια αλλά και μια αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Το έργο αυτό, λόγω της φύσης του, θα εξελίσσεται διαρκώς και θα παρουσιάζεται στο κοινό, όταν θα έχουμε να μοιραστούμε κάτι. Η πανδημία καθυστέρησε αρκετά την επαφή του έργου με το κοινό, αλλά από την άλλη είχαμε τον χρόνο με τους συνεργάτες μου, τον Miguel Angel Melgares και τον Igor Dobricic να κάνουμε μια εις βάθος έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τους έφηβους, την ανάγκη τους για αλλαγή και ανατροπή και τη σχέση και συμμετοχή της Alexa σε αυτή την ανάγκη. Το επόμενο λοιπόν βήμα έχει γίνει, είναι εδώ, και θα το μοιραστούμε μαζί σας στις 3 & 4 Ιουλίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Mir.

Διαβάστε επίσης:

MIRfestival 20|21 – Ανάσες ελευθερίας: Το πρόγραμμα

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ