Γιώργος Κακουλίδης: Έκθεση ζωγραφικής στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Γιώργος Κακουλίδης παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη την έκθεση ζωγραφικής «Η αλήθεια που δεν υπάρχει»

Ο Γιώργος Κακουλίδης παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη την έκθεση ζωγραφικής «Η αλήθεια που δεν υπάρχει». Η έκθεση, που αποτελείται από 25 έργα με λάδι και ακρυλικά χρώματα, διαφορετικών  διαστάσεων, θα διαρκέσει από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 2012.

«Ο παππούς μου ήταν γλύπτης, ο πατέρας μου ζωγράφος [Δημήτρης Κακουλίδης]. Μεταφράζοντας τον πυκνό λόγο τους, βρέθηκα μπροστά σε λέξεις και χρώματα. Από το ένα ατελιέ στο άλλο, μεγάλωσα ανάμεσα σε ζωγράφους και ποιητές. Από τα καραβάνια των καλλιτεχνών που πέρασαν μπροστά από  τα μάτια μου, μνημονεύω τους Μιχάλη Κατσαρό, Αλέξη Ακριθάκη, Κώστα Ταχτσή, Γιάννη Τσαρούχη, Γιώργο Μαυροΐδη, Μίνω Αργυράκη, Νίκο Καρούζο, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Γιώργο Σικελιώτη, Γιάννη Παπαδέλλη».

Ο Ιστορικός Τέχνης Δημήτρης Βάσσος σημειώνει προλογίζοντας την Έκθεση (αποσπάσματα): «Ο ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης δεν τσαλαβουτάει σε μια δήθεν λόγια παράδοση. Η ανάγκη του ν’ αποδώσει εκφραστικά ή να εκφράσει ζωγραφικά τον κόσμο των ειδώλων του αποτελεί την αποκλειστική αφετηρία της εικαστικής του πράξης.  Δεν διακατέχεται από το άγχος της πρωτοπορίας, χωρίς παράλληλα να αγωνιά να ενταχθεί σε κάποια ζωγραφική παράδοση. Αποστρέφεται τη “λογιοσύνη”, ούτε όμως μπορεί να επικαλεστεί κάποια επίφαση λαϊκότητας. Αυτό που σίγουρα κάνει και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό: μας κλείνει το μάτι, εκθέτει το σύμπαν του, εκφράζει συναίσθημα.

Η θεματολογία του είναι ξεκάθαρη: με απόλυτη ευγένεια και ασύλληπτη ευαισθησία και τρυφερότητα προσεγγίζει τον κόσμο της τρέλας.

Απόκοσμες, υβριδικές μορφές διατρέχουν το σύνολο του έργου του, συνθέτοντας έναν αέναο αγχωτικό χορό, που δεν στερείται έντασης και πάθους, αλλά ούτε και φρίκης.

Μοιάζει με ανθρωποκεντρικό ζωγράφο, ωστόσο η τεχνική του παραπέμπει ξεκάθαρα στις αναζητήσεις της αφηρημένης τέχνης.

Οι μορφές των ηρώων του εμφανίζονται ως οι απόλυτοι πρωταγωνιστές των συνθέσεων, μα δεν παύουν να διεκδικούν δυναμικά και αγχωτικά τη θέση τους στο ζωγραφικό τους σύμπαν, εντείνοντας την αίσθηση ρευστότητας και αγωνίας που διατρέχει το έργο του.

Επιχειρεί την εικονογράφηση της ίδιας της τρέλας, ως μια καταγραφή δημιουργικών και δραματικών αντιθέσεων, ως μια αντιπαράθεση εκρηκτικών και ανταγωνιστικών χρωματικών συνόλων που δεν διαθέτουν σημεία φυγής και χαλάρωσης».

Ο Γιώργος Κακουλίδης είναι καταρχήν γνωστός για το ποιητικό και συγγραφικό του έργο. Έντονη προσωπικότητα, με παρουσία σημαντική στα Γράμματα, έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη. Από παιδί, χρησιμοποιούσε τη ζωγραφική σαν έναν άλλο κώδικα επικοινωνίας. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει κάνει 5 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής (Αγκάθι 2001, Γκαλερί της Έρσης 2003, Booze Cooperativa 2010, Ποντοπόρος Πάρου 2010, Ιανός 2011) με μεγάλη επιτυχία.

Ο Γιώργος Κακουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σε πολύ νεαρή ηλικία μπάρκαρε σε εμπορικά καράβια. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή Λίμπερτυ (αναφορά στα ταξίδια του στη θάλασσα), από τις εκδόσεις Κείμενα του Φίλιππου Βλάχου.

Έχει εκδώσει 13 ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Άγρα, Καστανιώτη και Εξάντας, 6 πεζογραφήματα (εκδόσεις Καστανιώτη, Εξάντας, Λιβάνη και Κέδρος), μεταξύ των οποίων τα αφηγήματα Το σύνδρομο του Παρθένη και Η Σειρήνα της Ομόνοιας, το μυθιστόρημα Η λέσχη της στιγμής και η συλλογή διηγημάτων Περί αλητείας, επίσης 2 θεατρικά έργα: Τα μάτια του βασιλιά και Ο Μπαλτάσαρ μίλησε (εκδόσεις Πατάκη και Παρουσία αντίστοιχα) και τη μαρτυρία Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου (Καστανιώτης).

Ο Γιώργος Κακουλίδης έχει μελοποιηθεί από τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Νίκο Κυπουργό και τον Στάμο Σέμση. Πρόσφατα η Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας εξέδωσε έναν συγκεντρωτικό τόμο με το σύνολο της ποίησής του μέχρι σήμερα (Ποίηση 1979-2012). Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

«Δεν ζωγραφίζουμε για λόγους αισθητικής,
αλλά για να αλλάξουμε εαυτόν και αλλήλους.
Όταν δεν συμβαίνει αυτό,
η ζωγραφική ξεπέφτει και γίνεται διακοσμητική».
Γ.Κ.

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων, με ώρα παραλαβής του οχήματος έως 23:50, εκτός Κυριακής.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ