Γιώργος Νταλάρας – Νόα – Φωνές του δρόμου, μουσικές του κόσμου: Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια σπουδαία συνάντηση δύο κορυφαίων καλλιτεχνών μένα πρόγραμμα γεμάτο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, τραγούδια καινούρια αλλά κ…

Μια σπουδαία συνάντηση δύο κορυφαίων καλλιτεχνών μ’ένα πρόγραμμα γεμάτο γνωστά και αγαπημένα

τραγούδια, τραγούδια καινούρια αλλά και παλαιότερα σε διασκευή, ρεμπέτικα και σεφαραδίτικα, τραγούδια που στο σύνολό τους προβάλλουν τις συγγένειες των εθνικών μουσικών της Μεσογείου, όσο διαφορετικά κι αν ακούγονται.

Συμμετέχουν: η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Νίκος Αντύπας, ο κιθαρίστας Γκιλ Ντορ και το
Κουαρτέτο Εγχόρδων Solis από τη Νάπολη, καθώς και δέκα Έλληνες σολίστες.

Πέμπτη 7 & Παρασκευή 8 Μαρτίου, 8.00 το βράδυ
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΑΡΧΙΣΕ

Tο μουσικό ταξίδι του Γιώργου Νταλάρα –καλλιτέχνη εγνωσμένου κύρους που υπαγορεύεται από την ανάγκη του να ξεπερνάει τα όρια, να προχωρά σε άλλα είδη μουσικής μέσα από την ανακάλυψη καινούριων δημιουργών, δρόμων και συνεργασιών – έχει ανοιξιάτικο σταθμό το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη όπου για δύο συνεχόμενες βραδιές, στις 7 και 8 Μαρτίου, και ώρα 8 το βράδυ, θα ανανεώσει το ραντεβού του με τη σπουδαία Ισραηλινή ερμηνεύτρια Νόα για την πραγματοποίηση ενός προγράμματος που τιτλοφορείται «Φωνές του δρόμου, μουσικές του κόσμου», γεμάτο τραγούδια που προβάλλουν τις συγγένειες των εθνικών μουσικών της Μεσογείου, όσο διαφορετικά κι αν ακούγονται. Τραγούδια αγαπημένα μεγάλων ελλήνων συνθετών,  τραγούδια καινούρια αλλά και παλαιότερα σε διασκευή, ρεμπέτικα αλλά και λαδίνο (σεφαραδίτικα), «τραγούδια», όπως ο ίδιος σημειώνει «σπάνιας έκφρασης, τραγούδια-εικόνες που είναι πάντα στην ψυχή μας και πλουτίζουν τη ζωή μας, τραγούδια που μας δένουν σφιχτά με τους γείτονές μας και τους απέναντι, κάνοντας μας μέσα από το θαύμα της μουσικής, διαφορετικούς και παράξενα ίδιους συνάμα».

Στις συναυλίες που ανήκουν στη Σειρά Ειδικές Εμφανίσεις συμμετέχει η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Νίκος Αντύπας και δέκα έλληνες σολίστες. Με τη Νόα συμπράττει το Κουαρτέτο Εγχόρδων Solis από τη Νάπολη και ο μόνιμος συνεργάτης της, Γκιλ Ντόρ

(κιθάρα και μουσική διεύθυνση).

Η Νόα, με την οποία είχε την ευκαιρία να τραγουδήσει πρόσφατα ένα τραγούδι του Νίκου Αντύπα, το στοχαστικό και αισιόδοξο «Τι θα πει έτσι είναι» σε στίχους Άρη Δαβαράκη  το οποίο και θα ακουστεί στις δύο αυτές συναυλίες, έχει κάνει στην πατρίδα της έναν παράλληλο δρόμο μ’αυτόν του Γιώργου Νταλάρα. Η ξεχωριστή μουσικός που με το ταλέντο, την αφοσίωσή της στη μουσική και τους πειραματισμούς της έκανε γνωστή τη μουσική της πατρίδας της σε όλον τον κόσμο, διαθέτει μια σπάνια ευαισθησία – καλλιτεχνική και κοινωνική – την οποία εκφράζει όχι μόνον στον τόπο της αλλά και με διεθνείς συνεργασίες και παρουσίες σε κάθε ευκαιρία. Η Νόα που σήμερα δηλώνει «ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δίνει σήμερα αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης που θεωρώ «τη φωνή της Ελλάδας» να εμφανιστώ στην Αθήνα για πρώτη φορά στη ζωή μου» (το 2003, κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Ελλάδα, συμμετείχε στη συναυλία που έδωσε ο Νικόλα Πιοβάνι στην Αρχαία Δήλο στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας) θα ερμηνεύσει τα όμορφα τραγούδια της που είναι εμπνευσμένα από τον φωτεινό κύκλο της μουσικής της Μεσογείου αλλά και από τη σύγχρονη προσωπική της αναζήτηση, παρέα με τους μουσικούς του Solis String Quartet: Βιτσέντζο ντι Ντόννα (βιολί), Τζεράρντο Μορρόνε (βιόλα), Αντόνιο ντι Φράντσια (βιολοντσέλο) και Λουίτζι ντε Μάγιο (βιολί).

Στις συναυλίες συμμετέχει και η αισθαντικότατη Ανδριάνα Μπάμπαλη με τα δικά της, φρέσκα κομμάτια που τα ενώνει η ποιότητα, η αυθεντικότητα και η αλήθεια, τραγούδια χωρίς όρους και όρια που μπορεί να συνυπάρχουν εκρηκτικά στη σκηνή χάρη στη δεξιοτεχνία και την ευρύτητα των εκλεκτών μουσικών.

Γνωστή στην πατρίδα της με το πραγματικό της όνομα, Achinoam Nini, η συνθέτρια-ερμηνεύτρια-περκασιονίστα Νόα είναι μια κορυφαία εκπρόσωπος του Ισραήλ στη διεθνή μουσική σκηνή. Η οικογένειά της κατάγεται από την Υεμένη. Η ίδια γεννήθηκε στο Τελ-Αβίβ το 1969 και από τα δύο της χρόνια μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Σε ηλικία 17 ετών επέστρεψε μόνη της στο Ισραήλ κι αφού υπηρέτησε τη δίχρονη –  υποχρεωτική – θητεία της στην ψυχαγωγική ομάδα του ισραηλινού στρατού, σπούδασε μουσική στο Rimon School όπου γνώρισε τον επί μακρόν φίλο και συνεργάτη της, Γκιλ Ντορ. Οι δυο τους έχουν μοιραστεί τη σκηνή με καλλιτέχνες όπως ο Στινγκ και ο Στίβι Γουόντερ κι έχουν εμφανιστεί σε μεγάλες μουσικές σκηνές του κόσμου. Η Νόα ήταν η πρώτη Ισραηλινή καλλιτέχνις που έδωσε συναυλία στο Βατικανό (1994) για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο ερμηνεύοντας μοναδικά το «Ave Maria», τραγούδι που θεωρήθηκε «σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης» κι έγινε στη συνέχεια παγκόσμια επιτυχία. Η ίδια ερμήνευσε το μουσικό θέμα της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας «La Vita e bella» του Ρ. Μπενίνι – σε στίχους δικούς της και μουσική Νικόλα Πιοβάνι – ενώ εμφανίστηκε και στη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδήλωσης που διοργανώθηκε στο Τελ-Αβίβ με αφορμή τη δολοφονία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν. Εκτοτε έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου της και των δραστηριοτήτων της στην προώθηση του διαλόγου και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς Άραβες καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Khaled, Nabil Salameh και Mira Awad, με τους οποίους εκπροσώπησε το Ισραήλ στον διαγωνισμό της Eurovision το 2009. Η Νόα είναι Πρέσβης Καλής Θέλησης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Εχει χρηστεί Ιππότης από τον Ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ενώ έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων για το σύνολο της καριέρας της και την ανθρωπιστική της δράση (ανάμεσά τους με το Chrystal Award του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το οποίο και την επέλεξε ως έναν από τους Παγκόσμιους Ηγέτες του Αύριο, το βραβείο Galileo Galilee, το βραβείο του Ροταριανού Συλλόγου για την παγκόσμια συνύπαρξη, το βραβείο του New Israel Fund για την ειρήνη όπως και με τον τίτλο «Περιστέρι της Ειρήνης» από τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες).

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ