Τρεις σπουδαίες υψίφωνοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με διεθνή σταδιοδρομία, οι Τσέλια Κοστέα, Μυρτώ Παπαθανασίου, Χριστίνα Πουλίτση, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες των Τζουζέππε Βέρντι, Σαρλ Γκουνό, Λεό Ντελίμπ, Τζάκομο Πουτσίνι, Ουμπέρτο Τζιορντάνο, Γκαετάνο Ντονιτσέττι, Βιντσέντζο Μπελλίνι, που σημάδεψε με τις θεϊκές ερμηνείες της η Μαρία Κάλλας. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης.

Το Γκαλά Όπερας Μαρία Κάλλας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το New York Times Athens Democracy Forum, ένα διεθνές φόρουμ για τη Δημοκρατία.

Λίγα λόγια για τη Μαρία Κάλλας

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λυρικό καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, η Ελληνίδα ντίβα Μαρία Κάλλας κυριάρχησε και άλλαξε για πάντα την πορεία της όπερας. Διαθέτοντας εκ φύσεως φωνή δραματικής υψιφώνου, είχε την τύχη να διδαχτεί την τεχνική και το ρεπερτόριο του ιταλικού ρομαντικού μπελ κάντο στην Αθήνα, πλάι στη διάσημη Ισπανίδα κολορατούρα υψίφωνο Ελβίρα ντε Ιντάλγκο.

Τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας της στην Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και μετέπειτα στην Ιταλία ερμήνευε έργα δραματικά, των Βέρντι, Βάγκνερ και Πουτσίνι. Το 1949 της δόθηκε η ευκαιρία να φανερώσει το ταλέντο της στη Βενετία αντικαθιστώντας σε ελάχιστο χρόνο την πρωταγωνίστρια παράστασης των άκρως δεξιοτεχνικών Πουριτανών του Μπελλίνι, λίγες μέρες αφότου η ίδια είχε ολοκληρώσει τις εμφανίσεις της στην όπερα Βαλκυρία του Βάγκνερ, όπου ερμήνευε τη Βρουνχίλδη. Έτσι, σταδιακά ερμήνευσε περισσότερους ρόλους του ιταλικού Ρομαντισμού, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αναγέννηση λησμονημένων έργων των Μπελλίνι, Ντονιτσέττι και Ροσσίνι. Ακούραστα εργατική, δεν σταματούσε παρά μόνο όταν θεωρούσε ότι είχε αγγίζει το μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Η Μαρία Κάλλας υπήρξε η απόλυτη ντίβα. Η μαγνητική σκηνική παρουσία και το θερμό ταπεραμέντο της δημιουργούσαν αίσθηση όπου κι αν εμφανιζόταν. Η μουσική της κατάρτιση, η πρωτοτυπία στις ερμηνείες της –με την ικανότητά της να πλάθει χαρακτήρες, να διεισδύει σε βάθος και στην ουσία να γίνεται η ίδια ο ρόλος– και η απόλυτη κυριαρχία της στο κοινό υπήρξαν αναμφισβήτητες.

Maria Callas, 1959, Lucia Di Lammer, © Brian Seed

Πρωθιέρεια και μητέρα, εγκαταλειμμένη ερωμένη και εκδικητική αντίπαλος [Νόρμα]· γυναίκα ερωτευμένη που χάνει τα λογικά της όταν υποχρεώνεται σε γάμο συμφέροντος [Λουτσία ντι Λαμμερμούρ]· η φθισική ηρωίδα του Δούμα που σβήνει στο άνθος της ηλικίας της στο Παρίσι [Τραβιάτα]· ψυχρή Κινέζα πριγκίπισσα που θερμαίνεται από τη φλόγα του έρωτα [Τουραντότ]· αιχμάλωτη πριγκίπισσα στην αυλή των Φαραώ που συντρίβεται ανάμεσα στον έρωτα για τον κατακτητή και το χρέος απέναντι στην πατρίδα [Αΐντα]· μητέρα που θυσιάζει ακόμα και τα παιδιά της όταν προδίδεται από τον σύζυγό της [Μήδεια]· ζηλιάρα πριμαντόνα που σκοτώνει τον βασανιστή της [Τόσκα] – η Κάλλας μπορούσε να είναι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Η τραγουδίστρια που αναβίωσε το ξεχασμένο ρεπερτόριο του μπελ κάντο, η ερμηνεύτρια που μετέτρεψε τη σκηνή σε ένα συναρπαστικό θέαμα και αληθινό θέατρο, η προσωπικότητα που είχε την απόλυτη λάμψη της κορυφής, η Μαρία Κάλλας ήταν η όπερα.

Η Τσέλια Κοστέα

Υψίφωνος, γεννήθηκε στη Ρουμανία. Σπούδασε μουσική στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Διακρίθηκε σε έντεκα από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού. Έχει συμπράξει με τα μεγαλύτερα θέατρα και τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου όπως Κρατική Όπερα Βιέννης, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Κοντσέρτχεμπαου Άμστερνταμ, Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), καθώς και σε Στουτγάρδη, Μπέργκεν, Όσλο, Μασσαλία, Λιέγη, Βαρκελώνη, Μιλάνο, Κατάνια, Παλέρμο, Μόντενα, Πιατσέντζα, Πεκίνο, Σεούλ, Τόκυο, Σιγκαπούρη και Αθήνα (ΕΛΣ, ΜΜΑ) σε ρόλους όπως Μαργαρίτα (Φάουστ), Νέντα (Παλιάτσοι), Μικαέλα (Κάρμεν), Λεονόρα (Ο τροβαδούρος), Δυσδαιμόνα (Οθέλλος), Ελιζαμπέττα (Ντον Κάρλος), Λιου (Τουραντότ), Μιμή (Μποέμ), Τόσκα, Έλενα (Ο σικελικός εσπερινός).

Συνεργάστηκε με διάσημους μαέστρους όπως Σ. Οζάουα, Μ. Έλντερ, Α. Φις, Γ. Κον, Γ. Κόουτ, Π. Στάινμπεργκ, Γ. Κοβάτσεφ, Α. Βερονέζι. Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Η Μυρτώ Παπαθανασίου

Υψίφωνος, γεννήθηκε στη Λάρισα, όπου ξεκίνησε πιάνο και θεωρητικά. Σπούδασε μουσικολογία (ΑΠΘ), μονωδία (ΚΩΘ), ενώ ολοκλήρωσε σπουδές με τον Ρ. Κοβιέλλο (Μιλάνο, υποτροφία ≪Α. Τριάντη≫). Τιμήθηκε με το βραβείο ≪Μαρία Κάλλας – Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης, 2012≫ ερμηνεύοντας Τραβιάτα στο Ντάλλας. Έχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα θέατρα παγκοσμίως, ενώ έχει συνεργαστεί με διάσημους αρχιμουσικούς και σκηνοθέτες (Τζεφιρέλλι, Κάρσεν, Πίτσι, Μακ Βίκαρ).

Πρόσφατα ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία Αλτσίνα (Βιέννη, μ.δ.: Μ. Μινκοφσκί / Παρίσι, μ.δ.: Κ. Ρουσσέ), Ξιφάρη (Μιθριδάτης, βασιλιάς του Πόντου, Βρυξέλλες, Παρίσι), Αμέλια (Σιμόν Μποκκανέγκρα, Σαν Κάρλο, Νάπολη, Λουξεμβούργο), Φιορντιλίτζι (Έτσι κάνουν όλες, Όπερα Γκαρνιέ), Ελβίρα (Ντον Τζοβάννι, Βαρκελώνη, Σαν Ντιέγκο), Βιολέττα (Τραβιάτα, Βιέννη, Μόναχο, Κοπεγχάγη), Μουζέττα (Μποέμ, Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης), Ντόννα Άννα (Ντον Τζοβάννι, Βιέννη, Άμστερνταμ, Αγ. Πετρούπολη, μ.δ.: Θ. Κουρετζής), 9η Συμφωνία Μπετόβεν (Άμστερνταμ, Σεούλ, Λουξεμβούργο, μ.δ.: Ι. Φίσερ). Έχει ηχογραφήσει για τη Sony Classic Ντον Τζοβάννι (μ.δ.: Θ. Κουρεντζής, βραβείο BBC), Μιθριδάτη (μ.δ.: Ε. Χαΐμ), Σεμίραμις (μ.δ.: Α. Τζέντα), Ρούσαλκα (μ.δ.: Ά. Φίσερ), Ένας Τούρκος στην Ιταλία, Ντον Τζοβαννι (μ.δ.: Ζ. Ρορέρ).

Η Χριστίνα Πουλίτση

Υψίφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Βερολίνου (υποτροφίες «Μαρία Κάλλας», «Αλεξάνδρα Τριάντη») και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Νίκο Ντόσταλ» (Βιέννη). Συγκαταλέγεται στις καλύτερες παγκοσμίως ερμηνεύτριες της Βασίλισσας της νύχτας (Ο μαγικός αυλός), ένα ρόλο τον οποίο έχει τραγουδήσει σε Θέατρο Μπολσόι Μόσχας, Κόβεντ Γκάρντεν, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Μεγάλο Θέατρο Λιθέου Βαρκελώνης, Κρατική Όπερα Δρέσδης, καθώς επίσης σε Αμβούργο, Σηάτλ, Σανγκάη, Ντύσσελντορφ, Τορίνο κλπ.

Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον Ζούμπιν Μέτα και την Φιλαρμονική Ορχήστρα Ισραήλ, ενώ υπό τη διεύθυνσή του έχει ερμηνεύσει Τζίλντα (Ριγολέττος, Φεστιβάλ Μουσικού Φλωρεντινού Μάη). Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε στην ΕΛΣ (2013) και τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το βραβείο καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης τραγουδίστριας. Επιπλέον, έχει ερμηνεύσει Κονστάντσε (Η απαγωγή απ’ το σεράι) και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Αηδόνι του Στραβίνσκι (μ.δ.: Τ. Νοσέντα), Ιταλίδα τραγουδίστρια (Καπρίτσιο του Ρ. Στράους, μαζί με τη Ρ. Φλέμινγκ υπό τον Κ. Τήλεμαν), Κοντέσσα ντι Φολεβίλ (Το ταξίδι στη Ρεμς, μ.δ.: Α. Τσέντα) και Βασίλισσα της νύχτας (μ.δ.: Μ. Μαριόττι). Είναι στενή συνεργάτρια του διάσημου Αυστραλού σκηνοθέτη και διευθυντή της Κωμικής Όπερας Βερολίνου Μπάρρη Κόσκυ.

Athens Democracy Forum

Το Γκαλά πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Athens Democracy Forum, το οποίο διοργανώνεται από τους New York Times κάθε χρόνο στην Αθήνα, γενέτειρα της δημοκρατίας. Το συνέδριο φιλοξενεί πολιτικούς, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και ειδήμονες από τον χώρο των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της τεχνολογίας, οι οποίοι επιχειρούν να εμβαθύνουν σε ζητήματα δημοκρατίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, συνεντεύξεις, διαλέξεις, αλλά και πολιτιστικά δρώμενα. Φέτος το Athens Democracy Forum θα πραγματοποιηθεί στις 13-17 Σεπτεμβρίου 2017.

https://www.athensdemocracyforum.com/