Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 και ώρα 18:00 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τη σημαντικότερη στον κόσμο συλλογή έργων αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος. To πρώτο έργο που θα εκτεθεί είναι η Ανδρομάχη ΙΙΙ  του Χρήστου Μέλλιου. Παρών θα είναι ο γλύπτης, που θα παρουσιάσει το έργο του.

Η γλυπτική έκφραση δεν έχει εξαντληθεί στην αφήγηση της αρχαίας γλυπτικής αλλά  παραμένει για τη χώρα μας ένας ουσιαστικός και οικείος τρόπος αναζήτησης του πνευματικά ουσιώδους. Ο γλυπτικός λόγος είναι παρηγορητικά παρών και οι Έλληνες τον περιβάλλουν διαχρονικά με αγάπη. Η γλυπτική συμπυκνώνει στην ύλη όχι μόνο το λόγο, αλλά και το υπερβατικό της ελληνικής σκέψης, στοχεύοντας στην οπτική αντιληπτικότητα των ιδεών, των αξιών και των συναισθημάτων.

Το 2016, έτος ορόσημο στην ιστορία του Μουσείου, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, θα παρουσιάζεται κάθε δύο μήνες στο Αίθριο του Μουσείου ένα αντιπροσωπευτικό έργο κορυφαίου Έλληνα γλύπτη. Θα παρουσιαστούν ειδικότερα έργα των παρακάτω καλλιτεχνών:

Ιούλιος-Αύγουστος: Χρήστος Μέλλιος

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος: Γιώργου Καλακαλλάς

Νοέμβριος-Δεκέμβριος: Θύμιος Πανουργιάς

Ακολουθούν, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, έργα των Αχιλλέα Βασιλείου, Δημήτριου Αρμακόλλα, Κυριάκου Ρόκου.

Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα νέο έργο στο Αίθριο ο κάθε γλύπτης επιλέγει ένα αρχαίο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο συνδιαλέγεται με το δικό του γλυπτό. Το αρχαίο γλυπτό θα παρουσιάζεται από αρχαιολόγο του Μουσείου, ενώ για το έργο αυτό θα μιλά και ο ίδιος ο γλύπτης, σε έναν διάλογο με τον αρχαίο καλλιτέχνη. 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ