Η ανανεωμένη αυτή «Σχολή Παλαιάς Ελληνικής και Μεσογειακής Μουσικής» αποσκοπεί σε μια πιο σύγχρονη, καινοτόμο και παράλληλα αντικειμενική προσέγγιση, ως προς την συμπερίληψη ποικίλων μουσικών ρευμάτων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, εντάσσοντας σ’ αυτή μεγάλο αριθμό από τις τοπικές μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας διαφόρων εποχών. Η λειτουργία της Σχολής εναρμονίζεται με την Υπ. Απόφαση 7275 /ΦΕΚ 77Β/ 17-01-22 περί αναγνώρισης των τίτλων σπουδών όλων των ελληνικών μουσικών παραδόσεων.

Τη Διεύθυνση Σπουδών αναλαμβάνει ο καθηγητής του Εθνικού Ωδείου Νίκος Γράψας, ExDi in Education, συνθέτης και Θεωρητικός του Πολιτισμού, συνεπικουρούμενος από τον καθηγητή του Εθνικού Ωδείου Γεώργιο Παππά, Msc στις Επιστήμες και Τέχνες της Μουσικής. Παράλληλα το Εθνικό Ωδείο συνεχίζει τη στενή συνεργασία με τον έφορο της Βυζαντινής Σχολής του Εθνικού Ωδείου Μιχάλη Μακρή που μαζί με τον Στέλιο Μακρή έχουν υπό τη διεύθυνσή τους την Εκκλησιαστική – Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου. Στη Σχολή, επίσης, εντάσσονται έμπειροι καθηγητές με αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά και καλλιτεχνικά προσόντα όπως οι: Ν. Αγγούσης, Μ. Αναματερού, Δ. Βαρελόπουλος, Π. Βέργος, Στ. Δορμπαράκης, Κ. Καλατζής, Γ. Κοντογιάννης, Β. Βασιλάτος, Θ. Μιχελλής, Ελ. Μπαϊλή, Β. Οικονόμου, Ν. Παπαναστασίου, Ι. Ρήγα, Θ. Τασούλας, Λ. Κουκουβής και Φ. Βεργόπουλος.

Προσφέρονται μειωμένα δίδακτρα 50% για τους νέους σπουδαστές για τους δύο πρώτους μήνες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με το παραδοσιακό του τμήμα, το Εθνικό Ωδείο προτείνει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ξεκινώντας από το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 11.00. Ο Διευθυντής Σπουδών της Σχολής, Νίκος Γράψας θα παρουσιάσει “Τα παλιά ανώνυμα ελληνικά τραγούδια ως ευρωπαϊκά μουσικά έργα”, σε ένα 4ωρο Σεμινάριο που απευθύνεται σε μουσικούς, φοιτητές, σπουδαστές και φίλους της μουσικής. Επιχειρείται μια προσέγγιση των παλαιών ελληνικών ανώνυμων τραγουδιών ως πολιτισμικών μουσικών έργων στο πλαίσιο μια κοινής πρακτικής του πολιτισμού της ευρωπαϊκής Μεσογείου από τους χρόνους του Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Στο δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο-γνωριμία με το χώρο των μεσογειακών μουσικών παραδόσεων, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 11.00, η Ελένη Μπαϊλή θα παρουσιάσει ένα 3ωρο Σεμινάριο με τίτλο “Φωνή εκ βαθέως αναβαίνουσα: Μια εισαγωγή στον κόσμο του νέυ” που απευθύνεται σε μουσικούς ή μη που ενδιαφέρονται για το νέυ, οποιασδήποτε ηλικίας. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα όργανα στον κόσμο που συναντάται κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο (Περσία, Τουρκία, Αίγυπτο κ.ά.) και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στον Δυτικό κόσμο (Ελεύθερη Είσοδος).