Γνωρίζοντας τη Μουσική και τους Μουσικούς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η πρωτοβουλία κοινωνικής ευαισθητοποίησης «Πρώτα το Παιδί» διοργανώνουν τον Μάρτιο του &h…

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η πρωτοβουλία κοινωνικής ευαισθητοποίησης «Πρώτα το Παιδί» διοργανώνουν τον Μάρτιο του 2012 το μουσικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τη Μουσική και τους Μουσικούς». Ο σχεδιασμός η πρόταση και επιμέλεια του προγράμματος είναι του Γιώργου Κουμεντάκη. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Βασικός στόχος αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου μπορεί να ανθίσει η μουσική προσφορά. Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες που έχουν επιλεγεί, κινούνται στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης σε ένα επίπεδο ελευθέρων σπουδών και το κοινό χαρακτηριστικό στην προσφορά τους είναι ότι πρόκειται για νέες δυνάμεις που μέσα από μία εκπαιδευτική διαδικασία υψηλού επιπέδου καταλήγουν σε μία καλλιτεχνική σύμπραξη με αξιόλογο μουσικό αποτέλεσμα μέσω της έρευνας και της ανταλλαγής παραδόσεων, μουσικών εμπειριών και υλικού.

Μία πολύ σημαντική παράμετρος του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι στις συλλογικές συμμετοχές του 2ου κύκλου συναυλιών περιλαμβάνονται σχήματα και προσπάθειες από την περιφέρεια (Κυκλάδες και Μακεδονία) όπου έχουν δημιουργηθεί δυναμικές μουσικές κοινότητες με διαρκή παρουσία και έντονη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Συγχρόνως, αναδεικνύονται οι διεθνείς συνεργασίες και καλλιτεχνικές ανταλλαγές με την ανταλλαγή μουσικών εμπειριών και υλικού διαφορετικών παραδόσεων και την σύμπραξη Ελλήνων μουσικών που ζουν στην Ελλάδα με μουσικούς Έλληνες και μη από το εξωτερικό.

Ο πρώτος κύκλος «Δάσκαλοι και Μαθητές» περιλαμβάνει τρεις συναυλίες στις 9, 10 και 11 Μαρτίου από τρεις σολίστες που διδάσκουν και δημιουργούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο καθένας στον τομέα του έχει ήδη να επιδείξει σημαντικό έργο τόσο εκπαιδευτικό όσο και καλλιτεχνικό. Μαζί τους επί σκηνής θα βρεθούν μαθητές τους, σε διαφορετικά είδη μουσικής διδασκαλίας τους.

–  Η ομάδα Quilombo σε μάθημα κρουστών και οι μαθητές τους
–  Η Κατερίνα Καναβάκη και η Βασιλεία Ευσταθιάδου σε μία μουσική συνάντηση για το πιάνο. Συμμετέχει η Άι Μοτοχάσι
–  Η Άννα Στερεοπούλου θα παρουσιάσει στο πλαίσιο μουσικού εργαστηρίου – ρεσιτάλ τις βασικές μεθόδους και λειτουργίες της μουσικής και του ήχου στην εικόνα, μέσα από διαφορετικές τεχνικές, βάσει της ιστορικής και παράλληλης εξέλιξης των δύο τεχνών (Μουσική – Κινηματογράφος).

Όλοι οι θεατές των 3 συναυλιών του Α Κύκλου [Δάσκαλοι και Μαθητές] θα αποκτήσουν τον δικό τους κουμπαρά, μια προσφορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο δεύτερος κύκλος «Μουσικές Κοινότητες» περιλαμβάνει ακόμη τρεις συναυλίες στις 17 και 18 Μαρτίου από καταξιωμένους συνθέτες – μουσικούς σε σύμπραξη με αναγνωρισμένα μουσικά σύνολα της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας.

Νίκος Κυπουργός και η Ορχήστρα Κυκλάδων
Η νεοσύστατη ορχήστρα αποτελείται από 18 μέλη που συνδυάζουν μία μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών, λαϊκών οργάνων και τραγούδι.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει ελληνική μουσική και τραγούδια σε όλες τις εκφάνσεις, παραδοσιακή, λαϊκή και έντεχνη.

Αλέξανδρος Μούζας με το Ergon Ensemble
Το ERGON ENSEMBLE πρωτοεμφανίστηκε το 2004 σαν άτυπο μουσικό σύνολο του Φεστιβάλ Παξών. Έχει πάρει την σημερινή μορφή του από το 2008. Απαρτίζεται από ταλαντούχους μουσικούς που έχουν συμμετάσχει, όλα αυτά τα χρόνια, στο International Ensemble Modern Academy στους Παξούς.

Το Ergon Ensemble είναι από τα σημαντικότερα συγκροτήματα σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα. Οι μέχρι στιγμής παρουσίες του σε συναυλίες όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Φεστιβάλ Αθηνών και στο εξωτερικό έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές. Αποτελείται από ταλαντούχους μουσικούς που τους δένει η αγάπη και το πάθος στη νέα μουσική. Οι προσπάθειές του συνόλου στοχεύουν στην εξερεύνηση και ανάδειξη της μουσικής του καιρού μας, μέσα από υψηλού επιπέδου εκτελέσεις και ακρίβεια ερμηνείας, που αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση της ύπαρξής του. Ως ελληνικό μουσικό σύνολο, με συγκριτικό πλεονέκτημα την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην ελληνική σύγχρονη εργογραφία, αποβλέπει και στην προώθηση της ελληνική μουσικής δημιουργίας στην διεθνή σκηνή. Το ERGON ENSEMBLE έχει την καλλιτεχνική υποστήριξη του Ensemble Modern της Φρανκφούρτης και οδηγό την πολύχρονη πείρα του.

 

Με την ευγενική υποστήριξη του
Ernst von Siemens Music Foundation

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Γιώργος Παναγιωτίδης, βιολί
Κώστας Παναγιωτίδης, βιολί
Ali Basekmezler, βιόλα
Δημήτρης Τραυλός, τσέλο
Αι Motohashi, πιάνο
Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο
Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου, τρομπόνι
Μπάμπης Ταλιαδούρος, κρουστά
Αλέξανδρος Μούζας, παρουσίαση

Το πρόγραμμα της συναυλίας έχει σκοπό να παρουσιάσει στους ακροατές μερικές από τις μουσικές τάσεις, τα ιδιώματα αλλά και τους συνθέτες που, με τα έργα τους, χαρακτήρισαν τον 20ό αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα, το συγκρότημα θα παρουσιάσει τις νέες τεχνικές των οργάνων της ορχήστρας  αλλά και   τις γενικότερες  δεξιοτεχνικές απαιτήσεις αυτής της μουσικής. Σίγουρο είναι ότι η ηχητική παλέτα των μουσικών-εκτελεστών διαθέτει πια μεγάλη ποικιλία ηχοχρωμάτων που ο μουσικός καλείται να εξερευνήσει. Στο δεύτερο μέρος θα γίνει και παρουσίαση σημαντικών έργων ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και  επίδειξη των δυνατοτήτων της μουσικής τεχνολογίας/ υπολογιστών στη μουσική παραγωγή και στην συνεργασία με άλλες τέχνες, όπως το βίντεο.

Την παρουσίαση έχει αναλάβει ο συνθέτης, Αλέξανδρος Μούζας

ΝΕΟΙ ΠΑΝΕΣ
Μία μουσική πρόβα / εργαστήριο για τις ελληνικές & «καθ’ ημάς» μουσικές παραδόσεις

Το μουσικό σύνολο / εργαστήριο «Νέοι Πάνες» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προσφέρει μία παρουσίαση των μουσικών οργάνων που δεσπόζουν εδώ και αιώνες στο λαϊκό και λόγιο πολιτισμό της νότιας Βαλκανικής.

Οι νέοι μουσικοί που απαρτίζουν την ομάδα αυτή – φοιτητές και αυριανοί επαγγελματίες – μαζί με τους καθηγητές τους, «μουσικοτροπούν» και αυτοσχεδιάζουν με τη πλούσια φρασεολογία και την περίτεχνη αρχιτεκτονική των οικείων μουσικών μας παραδόσεων, προτείνοντας μία ερμηνεία που φιλοδοξεί να συγκεράσει την παλαιά με τη σύγχρονη μουσική πράξη της πόλης.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει μία μουσική παράσταση 30 λεπτών όπου και θα παρουσιαστούν σκοποί και συνθέσεις μέσα από τους οποίους αναδεικνύονται τα μουσικά όργανα που θα παρουσιαστούν.

Συμμετέχουν οι: Αγκιστριώτης Παντελής (πολίτικη λύρα), Aντωνιάδης Γιάννης (κλαρίνο), Αυγερινός Αντώνης (μπουζούκι), Βαλάση Λουκία (σαντούρι), Ζιγκερίδης Βασίλης (κανονάκι), Ζιγκερίδης Κώστας (μπαγιάν), Καμπουρίδου Στέλλα (καβάλι), Κόκκορης Αργύρης (τραγούδι, ούτι), Κρομμύδας Χρήστος (μπουζούκι), Κώττη Χαριτίνη (βιολί), Λαμπαδάκη Ναταλία (τραγούδι), Παπαστεριοπούλου Αλεξάνδρα (κρουστά), Ριζόπουλος Αλέξανδρος (κρουστά).

Καλλιτεχνική επιμέλεια, συντονισμός μουσικού συνόλου: Ατζακάς Θύμιος, Αχαλινωτόπουλος Μάνος, Σινόπουλος Σωκράτης, Τσικουρίδης Λευτέρης

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές μέσης εκπαίδευσης με έμφαση στους μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, των Ειδικών Σχολείων και των Ωδείων, και αποτελεί εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς των συναφών κλάδων.

Μουσικο-εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:
«Γνωρίζοντας τη Μουσική και τους Μουσικούς»

Συναυλίες Α’ Κύκλου
•Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 18:00 – 20:00 Ομάδα Quilombo
•Σάββατο 10 Μαρτίου στις 12:00 -14:00 Άννα Στερεοπούλου
•Κυριακή 11 Μαρτίου στις 12:00 – 14:00 Κατερίνα Καναβάκη, Βασιλεία Ευσταθιάδου, Άι Μοτοχάσι
Αίθουσα: Θέατρο
Εισιτήρια: Είσοδος Ελεύθερη

Συναυλίες Β’ Κύκλου
•Σάββατο 17 Μαρτίου στις 12:00 – 14:00 Αλέξανδρος Μούζας με το Ergon Ensemble και 20:00 – 22:00 Νίκος Κυπουργός και η Ορχήστρα Κυκλάδων
•Κυριακή 18 Μαρτίου στις 12:00 -14:00 Νέοι Πάνες – Θύμιος Ατζακάς και Σωκράτης Σινόπουλος
Αίθουσα: Θέατρο
Εισιτήρια: Είσοδος Ελεύθερη

Σχεδιασμός, Επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Κουμεντάκης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ