Google Art Project: Δεύτερη φάση

Το Google Art Project, που σκοπεύει να προσφέρει στους χρήστες περισσότερα σπάνια και εντυπωσιακά εκθέματα της Ελλάδας… … περνά στη δεύτερη φάση του, π…

Το Google Art Project, που σκοπεύει να προσφέρει στους χρήστες περισσότερα σπάνια και εντυπωσιακά εκθέματα της Ελλάδας…

… περνά στη δεύτερη φάση του, που περιλαμβάνει τη διεύρυνση της συνεργασίας με το Μουσείο Μπενάκη με την ψηφιοποίηση των εκθεμάτων του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, καθώς και την ένταξη του Νομισματικού Μουσείου στο πρωτοποριακό Art Project, το οποίο εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2012.

Αmit Sood, Επικεφαλής του Google Art Project
«Η ψηφιοποίηση ενός έργου Τέχνης αλλά και οποιουδήποτε αντικειμένου απαιτεί απίστευτη προσήλωση και ενημέρωση από τους συνεργάτες μας και γι’ αυτό δυσκολεύομαι ακόμα να πιστέψω πως μέσα σε λίγα μόλις χρόνια έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε μια τόσο πλούσια και ενημερωμένη συλλογή εκθεμάτων σε έναν διαδικτυακό τόπο. Οι επισκέπτες του Art Project προέρχονται από όλο τον κόσμο, από τη Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία. Αντί να επαναπαυτούμε όμως, και να μπούμε σε μια πιο αργή τροχιά, η όρεξή μας να ψηφιοποιήσουμε όλο και περισσότερα εκθέματα συνεχίζει να μεγαλώνει ενώ ταυτόχρονα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα μας επιτρέπουν να θαυμάσουμε και να παρατηρήσουμε τα εκθέματα με μια πλειάδα τρόπων, κάνοντας την εμπειρία ιδιαίτερα συναρπαστική για τους φιλότεχνους και όχι μόνο».

Διονύσης Κολοκοτσάς, Public Policy manager, Google Greece
«Το διαδικτυακό ταξίδι του Ελληνικού πολιτισμού, το οποίο ξεκίνησε τον προηγούμενο Απρίλιο με την παρουσίαση του Google Art Project και την συμμετοχή τριών καταξιωμένων μουσείων, συνεχίζεται. Σήμερα, το μουσείου Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη εισέρχεται και αυτό στο Google Art Project κάνοντας τη μοναδική συλλογή του προσβάσιμη μέσω του Διαδικτύου και επιτρέποντας σε όλους τους χρήστες του παγκόσμιου χάρτη να την θαυμάσουν με ένα μόνο κλικ. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με ακόμη περισσότερους φορείς ώστε να προβάλλουμε τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.»

Αιμιλία Γερουλάνου, Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη
«Με τη βοήθεια του σπουδαίου google art project πιστεύουμε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες θα γίνουν εκατομμύρια, καθώς στόχος μας είναι το πολύτιμο υλικό μας να είναι προσβάσιμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Χωρίς τις “αγκυλώσεις” που καμιά φορά προκύπτουν από την εσωστρεφή επιστημονική προσέγγιση ανοίγουμε ένα παράθυρο στον κόσμο, έχοντας πλήρη επίγνωση της νέας πραγματικότητας, που καθορίζεται από την επανάσταση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας».

Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου
«Το Νομισματικό Μουσείο αν και είναι ένα από τα πρώτα Μουσεία της Ελλάδας, θεσμοθετημένο το 1834, διαθέτει πνεύμα νεανικό και έχει όραμα. Το Google Art Project έρχεται πολύτιμος αρωγός στα οράματα του Νομισματικού Μουσείου προσφέροντας ισότιμα στους πολίτες του κόσμου τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους σπάνιους πολιτιστικούς θησαυρούς του από τον υπολογιστή τους, να επισκεφθούν διαδικτυακά τα πολύτιμα εκθέματά του και μάλιστα σε μοναδική ποιότητα εικόνας. Η άψογη συνεργασία της Google στην υλοποίηση των οραμάτων του Νομισματικού Μουσείου, ενός από τα πρώτα ελληνικά μουσεία που ανεβαίνει στο Art Project, αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία για την παγκόσμια προβολή του.»

Το Μουσείο Μπενάκη μετά την παρουσίαση των Ελληνικών συλλογών του στην πρώτη φάση του Art Project συνεχίζει συμμετέχοντας και στη δεύτερη φάση με τη συλλογή του  Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. Το Μουσείο Ισλαμικής τέχνης, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2004 για να στεγάσει τη συλλογή που δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο στις αρχές του 20ού αιώνα. και κατατάσσεται σε μία από τις πιο σημαντικές στον κόσμο, Η συλλογή αυτή εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και σήμερα αριθμεί περίπου 10.000 αντικείμενα από τη Μέση Ανατολή, το Ιράν, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την Ινδία. Μέσα από τα αντικείμενα της συλλογής -η οποία περιλαμβάνει κεραμικά, μεταλλοτεχνία, κοσμήματα, υφάσματα, ξυλόγλυπτα, γυάλινα και οστέινα σκεύη, επιτύμβιες στήλες, όπλα και πανοπλίες – υπογραμμίζεται η εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης από την πρώτη εμφάνισή της μέχρι την Οθωμανική περίοδο και τις παράλληλες εξελίξεις που οδηγούν στον 20ό αιώνα.

Το Νομισματικό Μουσείο είναι ένα από τα πρώτα Μουσεία της Ελλάδας, θεσμοθετημένο το 1834 μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η πλούσια συλλογή του διαθέτει πάνω από 500.000 νομίσματα, μολυβδόβουλα, σταθμία, μετάλλια και πολύτιμους λίθους από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη Ρώμη, το Βυζάντιο, τους πολιτισμούς της Ανατολής, τη μεσαιωνική και νεότερη Ευρώπη, την Αμερική, καθώς και το νέο Ελληνικό κράτος. Στις αίθουσες του παρουσιάζεται με μοναδική ακρίβεια όλη η ιστορία του νομίσματος, προσεγγίζεται η κατασκευή, διάδοση, χρήση και εικονογραφία των νομισμάτων ενώ παράλληλα προβάλλεται η στενή σχέση των ανθρώπων με το χρήμα σε διάφορες εποχές, και σχολιάζονται τα ισχυρά, διεθνή νομίσματα που επικράτησαν σε εκτεταμένες γεωγραφικές περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το Νομισματικό Μουσείο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά Μουσεία στο είδος του παγκοσμίως και το μοναδικό στην Ελλάδα.

Οι παραπάνω συνεργασίες είναι προϊόν της παγκόσμιας διεύρυνσης του προγράμματος, το οποίο πλέον αριθμεί 180 συνεργασίες σε 40 χώρες. Η τελευταία ανανέωση του φέρνει 10% παραπάνω έργα τέχνης στην ιστοσελίδα, με τον αριθμό των εκθεμάτων σε υψηλή ευκρίνεια να αγγίζει πλέον τις 35.000. Η πρωτοποριακή πλατφόρμα της Google εκπροσωπεί πλέον ένα μεγάλο εύρος ιδρυμάτων, μικρών και μεγάλων, γνωστών και μη γνωστών. Εξερευνήστε σύγχρονα εκθέματα στα Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, θαυμάστε έργα από την Γκαλερί Τέχνης της Νότιας Αυστραλίας (της οποίας η συμβολή αγγίζει τα 600 αντικείμενα) και αποκτήστε πρόσβαση στους πασίγνωστους θησαυρούς του Palazzo Vecchio στην Ιταλία. Γνωρίστε ακόμα σπάνια εκθέματα από πιο ασυνήθιστες πηγές, όπως το Μουσείο της Χαμένης Τέχνης, το οποίο συνεργάζεται με την Ιντερπολ για την εύρεση χαμένων έργων τέχνης, το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά αλλά και ιδιαίτερες μορφές τέχνης, όπως η προ-κολομβιανή τέχνη από το Περού και η διακοσμητική τέχνη από την Κίνα.
Νέες λειτουργίες στο Art Project

Δύο νέες λειτουργίες που συνδυάζουν την εκπαίδευση και την κοινωνική δικτύωση έχουν προστεθεί στο Art Project.
• Ένα εργαλείο υπό την ονομασία «Σύγκριση» επιτρέπει στους χρήστες να εξετάσουν δύο εκθέματα το ένα δίπλα στο άλλο και να δουν πως η τεχνική του καλλιτέχνη εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων, να βρουν ομοιότητες στις διακοσμητικές τέχνες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και κουλτούρων, ή να ερευνήσουν σε βάθος σε δύο πλευρές του ίδιου εκθέματος.
• Με πάνω από 2.000 συνδρομές στην Google+ σελίδα του Art Project, είναι προφανές πως το κοινό απολαμβάνει να μοιράζεται διαδικτυακά εμπειρίες που αφορούν στην τέχνη. Με σκοπό να βοηθήσουμε να το κάνουν όσο πιο εύκολα γίνεται, δημιουργήσαμε ένα νέο Google Hangout app το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να προσαρμόσουν στα δικά τους δεδομένα την προσωπική τους περιήγηση στα εκθέματα. Προσκαλέστε τους φίλους σας να δουν και να συζητήσουν για τα αγαπημένα σας εκθέματα μέσω βίντεο ομιλίας ή «ακολουθήστε» την περιήγηση κάποιο ειδικού ώστε να κατανοήσετε καλύτερα ένα συγκεκριμένο θέμα ή μια συλλογή.
Το Art Project είναι το επιστέγασμα στην συνεχή προσπάθεια και δέσμευση της Google, να φέρει τη κουλτούρα online και να την κάνει προσιτή στο ευρύτερο κοινό. Υπό την αιγίδα του Cultural Institute, η Google παρήγαγε εικόνες υψηλής ευκρίνειας των Παπύρων της Νεκράς Θάλασσας, ψηφιοποίησε τα αρχεία σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Νέλσον Μαντέλα αλλά κα τα ιστορικά αρχεία από πολλά ιδρύματα, τα οποία διατίθενται πλέον σε μορφή διαδικτυακών εκθέσεων.
Μάθετε περισσότερα για το Art Project στο YouTube καθώς και στην σελίδα μας στο Google+.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ