Graphic Stories Vol 8: Η ανεκτικότητα στο επίκεντρο του φετινού Συνεδρίου

Το 8ο Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories, της Λευκωσίας, επιλέγει την ανεκτικότητα ως κεντρικό θέμα του.

Με θέμα την Ανεκτικότητα – Tolerance, ως σημαντική ηθική αρετή που εμπνέει όχι μόνο τον σεβασμό της διαφορετικότητας και την αποδοχή της, αλλά ταυτόχρονα και ως στάση ζωής που μπορεί να συμβάλλει τόσο στην ατομική ευτυχία και ευημερία, όσο και στην αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Γης διοργανώνεται δια ζώσης στη Λευκωσία και on line στις 18-20 Μαρτίου το 8ο Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories.

Στο πρόγραμμα του φετινού Graphic Stories περιλαμβάνονται οκτώ διαλέξεις, τρία δημιουργικά εργαστήρια, μια διεθνής έκθεση αφίσας και μία διαδραστική εγκατάσταση.

Το Graphic Stories είναι το μοναδικό ανεξάρτητο, ετήσιο, θεσμικό Συνέδριο του τομέα της οπτικής επικοινωνίας και των εικαστικών τεχνών και απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς του κλάδου της οπτικής επικοινωνίας, των εφαρμοσμένων και εικαστικών τεχνών. Αφορά τους επαγγελματίες, φοιτητές ή μαθητές, γραφίστες, web designers, UX/UI designers, εικονογράφους, φωτογράφους, animators, 2D/3D designers, τυπογράφους, δημιουργικά γραφεία, διαφημιστές, marketers, στους συνεργάτες τους, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το επάγγελμα του σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας. Αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ των δημιουργικών και του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Όλες οι δράσεις του 8ου Graphic Stories θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Frederick, στη Λευκωσία.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν με διαλέξεις στις 18 Μαρτίου ο πολυβραβευμένος σχεδιαστής και ακαδημαϊκός από το Ισραήλ Yossi Lemel, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα κοινωνικός σχεδιασμός, ο Andreas Brandus, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του δημιουργικού γραφείου Brandus, ο οποίος θα μιλήσει για το branding, o Μπάμπης Σχοινάς από τον χώρο του design και των εκδόσεων θα μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία του για το θέμα της τιμολόγησης με βάση την αξία για κάθε δημιουργική εργασία.

Τα πνευματικά δικαιώματα και τους τρόπους, με τους οποίους ένας δημιουργικός επαγγελματίας μπορεί να προστατεύσει το έργο του από κακόβουλη πρόθεση και χρήση θα αναλύσει ο νομικός Αγαμέμνων Τάτσης, για «τα καλά, τα κακά και τα άσχημα» της γραφιστικής θα μιλήσει η Rozina Vavetsi, graphic designer, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακής Τέχνης και Σχεδιασμού στο New York Tech.

Για την προώθηση της πολιτισμικής συνείδησης και την κατανόηση της οπτικής κουλτούρας μέσα από τη διδασκαλία της τέχνης και του design θα μιλήσει ο Κώστας Μάντζαλος, κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Frederick, ο γελοιογράφος Πέτρος Παπαπέτρου- PIN θα εστιάσει στα θέματα της γελοιογραφίας, του σκίτσου, της σάτιρας και του χιούμορ, ο Παναγιώτης Βούλγαρης, επίκουρος Καθηγητής Γραφικών Τεχνών στο Alexander College και επαγγελματίας στον τομέα της οπτικής επικοινωνίας θα μιλήσει για την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση και τον εμπορικό – επιχειρηματικό κόσμο, τις προκλήσεις, τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Μαρία Μιλτιάδου και χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, Νατάσσα Φρειδερίκου.

6η Διεθνής Έκθεση Αφίσας και Απονομή Βραβείων

Η βράβευση των έξι νικητών του 6ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αφίσας του Graphic Stories και τα εγκαίνια έκθεσης με 50 δημιουργίες διαγωνιζόμενων που διακρίθηκαν και 15 έργα αναγνωρισμένων σχεδιαστών θα πραγματοποιηθούν επίσης 18 Μαρτίου.

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 1420 συμμετέχοντες από 45 χώρες.

Διαδραστική εγκατάσταση με θέμα την Ανεκτικότητα και εργαστήρια

Την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Αφίσας σε διαδραστική καλλιτεχνική εγκατάσταση – installation στους χώρους διεξαγωγής του Συνεδρίου το κοινό θα μπορεί να γράψει μηνύματα και απόψεις για την Ανεκτικότητα. Στόχος της δράσης είναι η ενθάρρυνση του κοινωνικού διαλόγου για ζητήματα ανεκτικότητας, αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης και του διαδραστικού installation θα τελέσει ο δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας, Χρύσανθος Φάκας.

Εργαστήρια για το branding από τον Andreas Brandus και τις τεχνικές της κοστολόγησης με παραδείγματα, απλά σενάρια με σύντομους διαλόγους και roleplay σε όλα τα στάδια από τον Μπάμπη Σχοινά διοργανώνονται στις 19 και 20 Μαρτίου.

Παιδικό εργαστήρι δημιουργίας κινουμένων σχεδίων με την Παναγιώτα Μιχαήλ θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρούς δημιουργούς να εξερευνήσουν την έννοια της διαφορετικότητας και να μεταφέρουν θετικά μηνύματα προς το κοινό μέσα από τους δικούς τους χαρακτήρες cartoons, εμπνευσμένους από το ζωικό βασίλειο. Τα σχέδια των παιδιών θα χρησιμοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί ταινία μικρού μήκους με την τεχνική του stop motion.

Το Συνέδριο, που διοργανώνεται με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου, υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου – ΟΝΕΚ & Cyprus Computer Society και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας και της Ένωσης Γραφιστών Καταλονίας θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, ενώ παράλληλα θα υπάρχει live streaming για online παρακολούθηση των διαλέξεων.

Graphic Stories – Στα καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης, από την EFA

Το Graphic Stories έχει επιλεγεί στα καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ, European Festivals Association [EFA] και του απονεμήθηκε η τιμητική σφραγίδα ποιότητας της Ευρώπης EFFE Label για τη χρονική περίοδο 2019-2021.

Tο Συνέδριο βραβεύτηκε επίσης για την καινοτομία και την εφευρετικότητα, με το ειδικό σήμα Badge of Invention, ενώ απέσπασε και την ειδική διάκριση Remarkable Arts Festival για το 2021, γεγονός που το κατατάσσει ανάμεσα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις που αφορούν τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ