Greek design = Good design, έκθεση design στο Helexpo Palace

Ο ΟΒΙ, ο μόνος αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση του βιομηχανικού σχεδίου, διοργανώνει σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Κοινοτικό Οργανισμό ΟΗΙΜ, έκθεση που αφορά το Ελληνικό design, με σκοπό να βοηθήσει ενεργά στην ανάδειξη και προώθησή του, καθώς επίσης να στηρίξει τους Έλληνες σχεδιαστές.Η έκθεση έχει τίτλο greek design = good design και θα φιλοξενείται στο εκθεσιακό κέντρο helexpo palace στο Μαρούσι, από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου.

Ο ΟΒΙ, ο μόνος αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση του βιομηχανικού σχεδίου, διοργανώνει σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Κοινοτικό Οργανισμό ΟΗΙΜ, έκθεση που αφορά το Ελληνικό design, με σκοπό να βοηθήσει ενεργά στην ανάδειξη και προώθησή του, καθώς επίσης να στηρίξει τους Έλληνες σχεδιαστές.Η έκθεση έχει τίτλο greekdesign = gooddesign και θα φιλοξενείται στο εκθεσιακό κέντρο helexpopalace στο Μαρούσι, από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου.


Η έκθεση greekdesign = gooddesign απευθύνεται σε όλους: Σχεδιαστές – δημιουργούς, επιχειρηματίες, ανθρώπους της καινοτομίας, εκπροσώπους του Τύπου, Έλληνες, ξένους, ευρύ κοινό κάθε ηλικίας. Θα περιλαμβάνει 300 περίπου δημιουργήματα 140 περίπου σχεδιαστών που αφορούν τους κλάδους του κοσμήματος, της ένδυσης, της συσκευασίας, της επίπλωσης και του καθημερινού, χρηστικού αντικειμένου.

 

Τα δημιουργήματα αυτά επιλέχθηκαν μετά από μια διαδικασία αξιολόγησης βάσει των αιτήσεων που απευθύνθηκαν στον ΟΒΙ, η οποία ήταν πραγματικά δύσκολη, δεδομένου ότι το σύνολο των υπό διάκριση δημιουργημάτων, ήταν πραγματικά αξιόλογο. Επίσης, θα υπάρχουν δύο μικρότερες ενότητες, η μια με βραβευμένα με διεθνείς διακρίσεις δημιουργήματα της τελευταίας πενταετίας και η άλλη με συμμετοχές από κρατικές και ιδιωτικές Ελληνικές σχολές βιομηχανικού σχεδιασμού που έλαβαν μέρος.



Οι στόχοι της έκθεσης είναι πολλοί:

 

Tο design είναι το στοιχείο που βελτιώνει τόσο το προϊόν όσο και τη θέση του στην αγορά, αφού γίνεται πιο λειτουργικό και πιο ελκυστικό. Παράλληλα λειτουργεί και ως «εκπαίδευση» του καταναλωτή στο να αναγνωρίζει και να επιλέγει τα πιο λειτουργικά και τα πιο ποιοτικά προϊόντα.


Το σκεπτικό της έκθεσης ξεκίνησε από την διπλή πεποίθηση ότι αφενός το design αποτελεί ένα τεράστιο οικονομικό κεφάλαιο και αφετέρου ότι στην Ελλάδα πραγματικά υπάρχει το δημιουργικό δυναμικό. Αν λάβουμε υπόψη μας το πλήθος των προϊόντων στα οποία έχει εφαρμογή το design, τα οποία απευθύνονται όχι μόνο σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες αλλά και σε επίπεδο βιοτεχνικό και συντεχνιακό, όπως επίσης το γεγονός ότι το προστατευμένο design καθιστά αφ εαυτού τον μεμονωμένο σχεδιαστή εν δυνάμει επιχειρηματία διαχειριζόμενος εμπορικά τον ίδιο το σχεδιασμό του, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τις προοπτικές που ανοίγει ο κλάδος στη χώρα μας.

 

Έχοντας σκοπό την ενεργή βοήθεια στην ανάπτυξη του κλάδου, ο εκθεσιακός χώρος προσφέρεται (από τον ΟΒΙ και τον ΟΗΙΜ) στους εκθέτες, καθώς επίσης η είσοδος στους επισκέπτες θα είναι ελεύθερη.



Σχετικά με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ):

 

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

 

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. OOBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ