Η διακεκριμένη μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού, η οποία έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη ευρωπαϊκή πορεία με ένα ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ ως τη σύγχρονη μουσική, επιστρέφει με τη νέα της δισκογραφική δουλειά, το άλμπουμ «Greek Songs by Non-Greek Composers» που κυκλοφορεί από τη Βελγική εταιρεία Etcetera Records. Συνοδευόμενη από τον αρχιμουσικό Γιώργο Ζιάβρα στο πιάνο, η Έλενα Μαραγκού ξεδιπλώνει τις εξαιρετικές της ικανότητες, ερμηνεύοντας με τη ζεστή, βελούδινη φωνή της κύκλους «ελληνικών τραγουδιών» γραμμένους από μη–Έλληνες συνθέτες πάνω σε ελληνική ποίηση (αρχαία, δημοτική ή ποίηση του 20ου αιώνα) μεταφρασμένη στη μητρική γλώσσα του κάθε συνθέτη.
Το άλμπουμ «Greek Songs by Non-Greek Composers» περιλαμβάνει πέντε κύκλους τραγουδιών με κοινό άξονα την Ελλάδα που συνέθεσαν οι Λένοξ Μπέρκλεϋ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Αντονίν Ντβόρζακ, Μωρίς Ραβέλ και Χέρμαν Ρόιτερ. Στον κύκλο τραγουδιών του Ρόιτερ συμμετέχει η σολίστ στη βιόλα Αγγέλα Γιαννάκη. Το περιεχόμενο των τραγουδιών αφορά σε τρεις διαφορετικές περιόδους της Ελληνικής ιστορίας (αρχαιότητα, Ελληνική Επανάσταση, μεταπολεμική περίοδο) με τις συνθήκες και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της κάθε περιόδου να επιδρούν διαφορετικά στην έκφραση της μουσικής και της ποίησης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα άλμπουμ σπάνιας ομορφιάς, δεξιοτεχνίας και μουσικότητας που αποκαλύπτει στον ακροατή μια αθέατη πλευρά της ελληνικής κουλτούρας μέσα από τα μάτια κλασικών μη-Ελλήνων συνθετών.
«Σαν Ελληνίδα του σήμερα, νοιώθω ότι εμπεριέχω την κληρονομιά όλων αυτών των χρόνων, που συνδέονται μέσα από τη γλώσσα, τη συνείδηση και την παράδοση, αφού σε κάθε μεταγενέστερη περίοδο εμπεριέχεται το πνεύμα κάθε μιας από τις προηγούμενες. Τα τραγούδια αυτά λοιπόν, ξεκινούν από μια αφετηρία Ελληνική μέσα από την ποίησή τους, υφίστανται μία μεταμόρφωση μέσα από τη μελοποίησή της από μη – Έλληνες συνθέτες, και επανέρχονται μέσα από την ερμηνεία τριών σημερινών Ελλήνων ερμηνευτών σε μία εμπλουτισμένη σύγχρονη μουσική έκφραση», σημειώνει η Έλενα Μαραγκού.
Το άλμπουμ «Greek Songs by Non-Greek Composers» σηματοδοτεί τη δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά της Έλενας Μαραγκού μετά το επιτυχημένο άλμπουμ «Into a Children’s Room» (Irida Classical, 2018), σε συνεργασία με τον πιανίστα Τομπίας Κράμπεν.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το «Greek Songs by Non-Greek Composers» κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και είναι διαθέσιμο σε cd από το κατάστημα OperaCD (Ακαδημίας 57) και από το M Shop, το κατάστημα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Έλενα Μαραγκού
Η μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες όπως Φιλαρμονική και Άλτστατχερμπστ Ντύσσελντορφ, CoGNIMUS Collektiv, Armonia Atenea, ΚOA, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνικές Ορχήστρες Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Φιλαρμόνια, Academica, κ.α. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από το μπαρόκ ως τη σύγχρονη μουσική. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή (Υπνοβάτις, Μανόν, Μαγικός Αυλός, Nυχτερίδα, Ορλάνδος Μαινόμενος, Επτά Μικρογραφίες, Μανόν Λεσκώ, Ριγολέττος, Μαντάμα Μπατερφλάι, όπερες ελλήνων συνθετών σε πρώτες εκτελέσεις), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών (Η Επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα), καθώς και με σύνολα μπαρόκ και μουσικής δωματίου. Έχει συμπράξει με αρχιμουσικούς όπως οι Χέλμουτ Ρίλλινγκ, Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην, Φιλίπ Ογκέν,Tόρστεν Γκαίμπελ, Γιώργος Πέτρου, Βύρων Φιδετζής, Λουκάς Καρυτινός, Μίλτος Λογιάδης, Νίκος Βασιλείου, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Ζιάβρας.
Έχει δώσει ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Τουρκία, Αλβανία και έχει τραγουδήσει σε πολυάριθμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει το προσωπικό́ της άλμπουμ “Into a Children’s Room” (Irida Classical), με τον πιανίστα Tobias Krampen με τραγούδια Μουσσόργκσκι, Μπρίττεν, Πουλένκ, Μπραμς, Κούκου, Κουρουπού, Μπαλτά, καθώς και τις όπερες «Ερωφίλη» και «Οδύσσεια» (Ιδαία) του Νίκου Μαμαγκάκη, στους ρόλους της Νένας και της Γυναίκας, αντίστοιχα.
Ξεκίνησε τραγούδι με την Καίτη Κοπανίτσα. Διπλωματούχος μονωδίας του Ωδείου Ατενέουμ (τάξη Μαρίνας Κρίλοβιτς), έχει μελετήσει με τους Δάφνη Ευαγγελάτου, Μέχτχιλντ Σταματάκη, Άρη Χριστοφέλλη, Φελίσιτυ Πάλμερ και Ίνγκεμποργκ Νταντς.
Εκτός από τη μουσική της δραστηριότητα, η Έλενα Μαραγκού είναι εκφωνήτρια σε ντοκιμαντέρ και σε παιδικές σειρές. Σπούδασε Νομική και Θεσμικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Σάρρεϋ, Αγγλίας.
Γιώργος Ζιάβρας
Αρχιμουσικός, με έδρα τη Γερμανία, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Μίχαελ Λούιγκ στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, πιάνο στην Αθήνα με την Ελισάβετ Κουναλάκη και στην Κολωνία με τον Βραζιλιάνο Πάουλο Άλβαρες, καθώς και αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Θέατρο Κρέφελντ και Μαίνχενγκλαντμπαχ (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) το 2014 ως μέλος του νεοϊδρυθέντος Στούντιο Όπερας της Κάτω Ρηνανίας. Μέσα σε πέντε χρόνια ανέλαβε τη θέση του Αναπληρωτή καλλιτεχνικού Διευθυντή, διευρύνοντας σημαντικά το ρεπερτόριό του με πολυάριθμα έργα για όπερα, οπερέτα, μουσικό θέατρο, μπαρόκ, καθώς και άλλα μουσικά είδη.
Είναι ιδρυτής της CoGNiMUS Collektiv, μιας καλλιτεχνικής πλατφόρμας με δική της ορχήστρα με έδρα την Κολωνία, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα με τη σύγχρονη μουσική. Το 2019 συνίδρυσε το ÉRMA Ensemble. Από το 2017/18 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως επισκέπτης μαέστρος, ενώ έχει διευθύνει πολυάριθμα σύνολα σε Ελλάδα και Γερμανία, όπως τη Φιλαρμόνια Νότιας Βεστφαλίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κάτω Ρηνανίας, την Ορχήστρα Δωματίου του Πφόρτσχαϊμ, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, το Ensemble MusikFabrik, τους ΤΕΤΤΤΙΞ, το ERGON Ensemble κ.α.
Έχει υπάρξει δις υπότροφος (2020 / 2021) του Υπουργείου Πολιτισμού του κρατιδίου NRW της Γερμανίας, ενώ από το 2023 μαζί με το ÉRMA Ensemble, είναι υπότροφος του προγράμματος InSzene – Podium Gegenwart του Deutscher Musikrat. Κατά την διάρκεια της απασχόλησης του στο Θεάτρο Κρέφελντ και Μαίνχενγκλαντμπαχ (2020) βραβεύτηκε με το Förderpreis του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής για την καλλιτεχνική αξία και προσφορά του στο θέατρο.