Ο καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό φαινόμενο με τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις, που στις μέρες μας έχει διαποτίσει και την τελευταία σχεδόν γωνιά του πλανήτη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συνδέεται με εντυπωσιακά επιτεύγματα, αλλά και με οξύτατες κρίσεις, αντιθέσεις, ανισότητες και αποτυχίες.
Είναι, επίσης, ένα φαινόμενο με βαθιές ιστορικές ρίζες, το οποίο απασχόλησε, μεταξύ άλλων, διανοητές όπως ο Καρλ Μαρξ, ο Μαξ Βέμπερ και ο Γιόζεφ Σούμπετερ. Σε τούτο το πυκνό, συνοπτικό αλλά και ιδιαίτερα προσιτό βιβλίο, ο συγγραφέας Jürgen Kocka, ένας από τους σημαντικότερους σήμερα ειδήμονες στο πεδίο της κοινωνικής ιστορίας, αναλύει τον καπιταλισμό στην ιστορική του εξέλιξη, από τις μεσαιωνικές απαρχές του έως την κρίση του 2008 – πάντοτε σε συνάρτηση με το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής.
Βασισμένο σε εκτεταμένη ιστορική και θεωρητική έρευνα, περιγράφει με μοναδικό τρόπο την πορεία από τον εμπορικό καπιταλισμό των Αράβων, της Κίνας και της προνεωτερικής Ευρώπης στην εκβιομηχάνιση του 19ου και του 20ού αιώνα, και στον παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό των ημερών μας, αναδεικνύοντας πόσο καταλυτικό ρόλο έπαιξε το σύνθετο αυτό φαινόμενο στη διαμόρφωση του σημερινού κόσμου
Γύργκεν Κόκα (Jürgen Kocka)
Ο Γύργκεν Κόκα (Jürgen Kocka) είναι γερμανός ιστορικός, ηγετική μορφή του ρεύματος της νέας κοινωνικής ιστορίας και ομότιμος καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ιδρυτής του Κέντρου Σύγχρονης Ιστορίας (1992), με έδρα το Πότσνταμ, και πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών (2001- 2007) στο Βερολίνο, έχει τιμηθεί με τα βραβεία Leibniz (1992) και Holberg (2011). Άλλα σημαντικά έργα του: Sozialgeschichte – Begriff, Entwicklung, Probleme (1986, Κοινωνική ιστορία – Έννοια, εξέλιξη, προβλήματα), Arbeiten an der Geschichte – Gesellschaftlicher Wandel im 19. und 20. Jahrhundert (2011, Εργασία στην ιστορία – Κοινωνική αλλαγή τον 19ο και τον 20ό αιώνα), Das lange 19. Jahrhundert – Arbeit, Nation und bürgerliche Gesellschaft (2001, Ο μακρύς 19ος αιώνας – Εργασία, έθνος και αστική κοινωνία).