Η 22η Γιορτή Παραμυθιών θα πραγματοποιηθεί στην Κέα, 20 με 28 Ιουλίου 2024 και είναι αφιερωμένη στη γυναίκα. Στη γυναίκα που μεταμορφώνεται ανά του αιώνες, που μετασχηματίζεται στους μύθους, που μεταβάλλεται και υπερβαίνει την ιστορία, που ενδύεται το θείο φως, που διακρίνεται στην τέχνη και την επιστήμη. Αρκετές φορές προκαλεί θαυμασμό και δέος, τις περισσότερες όμως πυροδοτεί τον φθόνο και το μένος με αποτέλεσμα το νήμα της ζωής της να διακόπτεται βίαια. Η φύση της μία και ενιαία αλλά τα ονόματά της πολλά: Ιφιγένεια, Υπατία, Αγ.Μαρκέλα, Ζαν Ντ’ Αρκ, Γέρμα, Κάρμεν, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Γιουσαφσάι, …

Το Φεστιβάλ δίνει φωνή στις γυναίκες, για να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους, για να μας συναρπάσουν, να μας παρασύρουν, να μας υπενθυμίσουν τη βαθύτερη ουσία και τη διαχρονική δύναμη και αντοχή της γυναικείας φύσης!

Τη «Γιορτή Παραμυθιών» διοργανώνει το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» με τη συνδιοργάνωση του «Δήμου Κέας». Στη συνδιοργάνωση συμμετέχει και η «Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου». Τη «Γιορτή» υποστηρίζουν, ελληνικά και διεθνή ιδρύματα και οργανισμοί. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Γιώργου Ευγενικού.

22η Γιορτή Παραμυθιών – Το Πρόγραμμα:

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

  • Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς). Ώρα 13:00 (Για παιδιά και ενήλικες)

«Το κορίτσι που πλούμιζε ψωμί»

Ένα κορίτσι που πλούμιζε ψωμί, έκανε έναν βασιλιά που όλα τα έβρισκε βαρετά να μάθει μια καινούρια τέχνη, την τέχνη του φούρναρη! Πειρατές θα κλέψουνε τον βασιλιά μα η πολύτιμη τέχνη του θα τον διασώσει. Κι εκεί που όλοι τον είχαν για χαμένο, το κορίτσι ψωμί θα του ζητήσει και με έναν τρόπο μαγικό, ο αγαπημένος της πίσω θα γυρίσει!

Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, μια αφήγηση βασισμένη στο λαϊκό παραμύθι «Μάθε τέχνη κι άστην» από την Κωνσταντινούπολη.

Αφήγηση-διασκευή παραμυθιού-μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου

  • Ιουλίδα (Σκαλάκια μουσείου Αλέκος Φασιανός). Ώρα 20:30 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Ιφιγένεια» (ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)

Ένα κορίτσι που γίνεται γυναίκα μέσα σε μια μέρα. Η Ιφιγένεια ταξιδεύει με όλη την αθωότητα και την αφέλεια της νεότητάς της, να συναντήσει για πρώτη φορά τον ήρωα που θα παντρευτεί. Στην Αυλίδα όμως έρχεται αντιμέτωπη με την πολιτική μεγάλων ανδρών και την απόφαση των δικών της ανθρώπων να τη θυσιάσουν, για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Κι όταν οι άνδρες προετοιμάζουν τον βωμό της θυσίας, μια γυναίκα είναι αυτή που τελικά θα τη σώσει και θα την ανεβάσει στον ουρανό, για να συντροφεύει τους θεούς.

Ιστόρηση: Ειρήνη Νικολακοπούλου

«Υπατία» (ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)

4ος αιώνας μ.Χ. Μαθηματικός, φιλόσοφος, αστρονόμος… κι όμως γυναίκα. Η Υπατία, ένα ελεύθερο πνεύμα αδικημένο από την ιστορία, σαν αερικό πέρασε και δίδαξε, μοίρασε γνώση και χάθηκε μέσα στο χρόνο. Χωρίς γραπτό αποτύπωμα, μένουν μόνο οι περιγραφές και οι αφηγήσεις, για να την υμνούν και να την κρατούν ζωντανή ανά τους αιώνες. Η ιστορία της περισσότερο διαχρονική και επίκαιρη από ποτέ, σύμβολο όχι μόνο της ελεύθερης σκέψης, αλλά και της ανάγκης για ισότητα. Ο βίαιος χαμός της μας γεμίζει ερωτήματα: αν η Υπατία ζούσε σήμερα, η μοίρα της θα ήταν διαφορετική;

Ιστόρηση: Σοφία Λουκά

  • Ιουλίδα (Πλατεία Αγ. Χαραλάμπους). Ώρα 22:00 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Γυναίκες της Περσίας»

Ένα αφηγηματικό ταξίδι με ιστορίες και παραμύθια από την Περσική προφορική παράδοση για σημαντικές γυναικείες μορφές, που εμπνέουν, εκπαιδεύουν, διασκεδάζουν, αλλά και φωτίζουν τις ζωές των ανθρώπων, με τις σοφές αλλά και με τις θλιβερές ιστορίες τους.

Ιστόρηση στα αγγλικά: Zahra Afsah

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

  • Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς). Ώρα 13:00 (Για παιδιά και ενήλικες)

«Κόρες θαρρετές»

Ηρωίδες που βγαίνουν από τον ίσκιο, κοιτούν τον ήλιο κατάματα, αλλάζουν! Η μικρή γίνεται μεγάλη, η αδύναμη δυνατή και η ασήμαντη σημαντική. Πριγκιποπούλες μαγεμένες, κοπέλες μυαλωμένες, τον δρόμο τους ψάχνουν και το δρόμο τους θα βρουν. Κι όλα αυτά με τη δύναμη του μυαλού μα και της καρδιάς.

Ιστόρηση: Σοφία Λουκά

  • Κορησσία (Πνευματικό κέντρο «Στυλιανός Ρέστης»). Ώρα 11:00-14:00 (Για ενήλικες) Ώρα προσέλευσης 10:30

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (Στην αγγλική γλώσσα)
Είναι απαραίτητη η προεγγραφή και η κράτηση θέσης. Περισσότερες πληροφορίες, όροι συμμετοχής στο e-mail: afigisi@gmail.com

«Περσική προφορική παράδοση. Αφηγηματικές τέχνες και τεχνικές»

Η ιστορήτρια Zachra Afsah από την Περσία, θα πραγματοποιήσει εργαστήριο με θέμα την Περσική προφορική παράδοση και τις παραδοσιακές αφηγηματικές τέχνες της Περσίας.

Το πρώτο μέρος του εργαστηρίου είναι ένα ταξίδι στην πλούσια ιστορία των προφορικών παραδόσεων της Περσίας ανά τους αιώνες. Μυεί τους συμμετέχοντες σ’αυτή τη μακρά και πολύπλοκη παράδοση και τονίζει τη σημασία της για τη διατήρηση του περσικού πολιτισμού.

Το δεύτερο μέρος αποκαλύπτει την τέχνη του “pardeh khooni” ή της “curtain recitation”. Περιγράφει την προέλευσή της, τα κύρια χαρακτηριστικά της καθώς και την εξέλιξή της στο πέρασμα των αιώνων. Στη συνέχεια, το εργαστήριο προχωρά στην εξερεύνηση μιας διαφορετικής μορφής αφήγησης που χρησιμοποιείται κυρίως από γυναίκες αφηγήτριες. Το εργαστήριο είναι εμπλουτισμένο με σύντομες αφηγήσεις για να αναδειχθούν στην πράξη οι παλιές παραδοσιακές τεχνικές αφήγησης.

  • Μονοπάτι Προφήτη Ηλία (Σημείο Συνάντησης και τερματισμού η είσοδος του μονοπατιού στου Γυριστή, πλησίον εμπορικού καταστήματος).

Ξεκινάμε στις 20:00 από του Γυριστή και περπατάμε στο μονοπάτι του Προφήτη Ηλία. Σε 1χλμ κάνουμε την πρώτη στάση για την παράσταση «Μάμα Μίτι – Η μητέρα των δέντρων». Συνεχίζουμε το περπάτημα για 500μ και κάνουμε τη δεύτερη στάση για την παράσταση Ιζαμπέλε Έμπερχαρντ: Αναζητώντας την ελευθερία της ερήμου. Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο. Όλη η διαδρομή είναι λιθόστρωτη και περνάει μέσα από το δρυοδάσος. Θα χρειαστείτε άνετα παπούτσια και φακό για την επιστροφή.

Ώρα 20:20 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Μάμα Μίτι – Η μητέρα των δέντρων» (ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)

Σε ονόμασαν «μητέρα των δέντρων» -Μάμα Μίτι στη γλώσσα σου, τα σουαχίλι. Ζήσαμε μακριά σου, όμως μάθαμε πολλά από σένα.

Μάθαμε να φωτογραφιζόμαστε αγκαλιά με τα δέντρα.

Μάθαμε να φυτεύουμε σποράκια όπου μπορούν να βλαστήσουν.

Μάθαμε ν’ αγωνιζόμαστε άφοβα.

Στηρίζεσαι στο αγαπημένο σου δέντρο και χαμογελάς πλατιά. Δείχνεις τόσο δυνατή, που αναρωτιέμαι μήπως, τελικά, το δέντρο είναι αυτό που στηρίζεται πάνω σου.

Ιστόρηση, απόδοση, προσθήκες: Εύη Γεροκώστα

Ώρα 21:00 (Για εφήβους και ενήλικες)

Ιζαμπέλε Έμπερχαρντ: Αναζητώντας την ελευθερία της ερήμου

Η αληθινή ιστορία μιας νεαρής αριστοκράτισσας των αρχών του 20ού αιώνα που, για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, τολμά να σπάσει κάθε σύμβαση. Ντύνεται αντρικά, αλλάζει πίστη και φεύγει για το Μαγκρέμπ, αναζητώντας με πάθος την απόλυτη ελευθερία της ερήμου…

Ιστόρηση – Δημιουργία κειμένου: Μαρία Βραχιονίδου
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

  • Ιερός Ναός ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Δημοτικία), Ιουλίδα. Ώρα: 19:30 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Αγίες» (ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)

Γυναίκες που βαδίζουν μαρτυρικά στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής. Γυναίκες που αγγίζουν το φως της αγιοσύνης. Γυναίκες που εμπνέουν μέσα στους αιώνες με το μεγαλείο της ψυχής και την αφοσίωση στα πιστεύω τους. Οι βίοι Αγίων γυναικών συναντούν τις ψαλμωδίες χαρίζοντας την ελπίδα.

Μην πεις πως είναι αργά. Δεν είναι αργά για θαύματα.

Ιστόρηση, έρευνα και απόδοση κειμένου: Ιωάννα Γιώτη

  • Ιουλίδα (Θέατρο Αντώνης Ζουλός). Ώρα: 21:30 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Μια νύχτα με την Κόκκινη»

«Μου μάθαινε πώς το μαύρο γίνεται κόκκινο. Ότι ο έρωτας είναι η μοναδική αφορμή». Ένα μακρύ ταξίδι στην κορυφή της αγωνίας μιας γυναίκας. Θα περάσει πολλά, θα κινδυνέψει να χάσει την ψυχή της, θα ζήσει το μεγαλείο του έρωτα και του εαυτού της. Επειδή ο έρωτας, για εκείνους που τον τολμούν και τον αντέχουν, παραμένει η σπουδαιότερη αφορμή για να εξερευνήσουμε τις πιο απρόσιτες εκτάσεις της ύπαρξής μας.

Κείμενο: Κωστής Γκιμοσούλης
Ιστόρηση: Εύη Γεροκώστα
Μουσική επένδυση: Burgundy Grapes

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

  • Ποίσσες (προκυμαία). Ώρα: 21:00 (Για εφήβους και ενήλικες)

Ποιά δύναμη κινεί τον κόσμο

Μυθολογικές ιστορίες γένους θηλυκού πασπαλισμένες με χιούμορ. Γυναίκες σύμβολα που σπάνε τα στερεότυπα. Η θέση της γυναίκας στον κόσμο των θεών και των ανθρώπων την ώρα που αλλάζουν ρόλους και κινούν τα νήματα της ιστορίας.

Ιστόρηση, επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σβόλης, Αγγελική Σαρακινού

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

  • Ιουλίδα (Βρύση Κουρέντη). Ωρα 20:30 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Ηρώ Κωσταντοπούλου» Μια επικίνδυνη έφηβη (ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)

5 Σεπτέμβρη του 1944. Πενήντα νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους μόλις ένα μήνα πριν την απελευθέρωση. Η Ηρώ Κωνσταντόπουλου είναι 17 χρονών και εκτελείται με 17 σφαίρες για παραδειγματισμό. Ατίθαση, αλτρουίστρια, αντιστέκεται όχι μόνο στον Γερμανό κατακτητή αλλά και στην πατριαρχία και στη φοβική συντηρητική κοινωνία. Στέκεται όρθια μπροστά στο θάνατο γεμάτη ζωή, μέχρι την τελευταία στιγμή. Όπως κάθε νέος άνθρωπος που προχωράει τον κόσμο ένα βήμα μπροστά.

Ιστόρηση, συγγραφή, επιμέλεια: Αγγελική Σαρακινού

«Μαλάλα» (ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)

«Με τα όπλα σκοτώνεις τους τρομοκράτες. Με την παιδεία σκοτώνεις την τρομοκρατία». Αυτά είναι τα λόγια της Μαλάλα Γιουσαφζάι, της νεότερης κατόχου Νόμπελ Ειρήνης. Της Πακιστανής έφηβης που επειδή τόλμησε να υπερασπίσει το δικαίωμά της στη μόρφωση, δέχτηκε μια σφαίρα από τους Ταλιμπάν στο κεφάλι. Όμως η σφαίρα δεν την σκότωσε. Είναι ακόμα εδώ κι εμείς λέμε την ιστορία της.

Ιστόρηση, συγγραφή, επιμέλεια: Μαρία Βραχιονίδου

  • Ιουλίδα (Θέατρο Αντώνης Ζουλός). Ώρα: 22:00 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Κάρμεν» (ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)

Εσείς, αλήθεια, έχετε ζήσει το ερωτικό πάθος; Μην απαντήσετε, προτού ακούσετε την ιστορία της Κάρμεν και του Χοσέ. Μια ιστορία για έναν καταστροφικό έρωτα που ξεκινά από τη Σεβίλλη, σταματά στην Αργεντινή, μας παρασύρει στους ρυθμούς ενός ερωτικού τανγκό και μας σιγοψιθυρίζει: Κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της μια Κάρμεν…

Ιστόρηση-έρευνα, απόδοση και επιμέλεια κειμένου: Βασιλειάδου Πηνελόπη
Μουσική σύνθεση, ερμηνεία: Μάρα Καίσαρη
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ευγενικός Γεώργιος

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

  • Κορησσία (Πνευματικό κέντρο «Στυλιανός Ρέστης»). Ώρα 12:00 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Γιορτή Παραμυθιών: Γλυκιά προσμονή»

Προβολή ταινίας 40’ με στιγμές της Γιορτής Παραμυθιών και αναφορές από τους Άννα Αγγελοπούλου, Μαρία Βραχιονίδου, Γιώργο Ευγενικό, Ανθή Θάνου, την Δημάρχο Κέας Ρένας Βελισσαροπούλου και τον αείμνηστο ζωγράφο Αλέκο Φασιανό. Εμφανίζονται 60 συντελεστές της Γιορτής (Αφηγητές, μουσικοί, κλπ) από την πορεία των χρόνων.

Η παραγωγή της ταινίας είναι του Δήμου Κέας και του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Εκτέλεση παραγωγής – Εικονοληψία: Φάνης Μαραγκός
Εικονοληψία-Drone-Μοντάζ: Θανάσης Επιτήδειος
Μουσική: Μάρα Καίσαρη
Καλλιτεχνική επιμέλεια- Στοιχειοθέτηση: Γιώργος Ευγενικός

  • Κάτω Μεριά (Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου). Ώρα: 21:00 (Για παιδιά, εφήβους και ενήλικες)

«Γυναίκες θαρρετές και ζωηφόρες» Παραμύθια από την Κέα

«Η χρυσή από την Κέα», «Η αρχοντοπούλα του πύργου της Αγ. Μαρίνας», «Το Αθάνατο νερό του βαθυποτάμου», «Το βασιλόπουλο και η ωραία κοιμωμένη», είναι παραμύθια από την προφορική παράδοση της Κέας για γυναίκες θαρρετές που αντιδρούν, αντιστέκονται και ορίζουν τη ζωή τους. Γυναίκες ζωηφόρες από την αγάπη ενός άνδρα, συνοδοιπόρου στη ζωή, συντρόφου και συμπαραστάτη.

Ιστόρηση, καταγραφή, επιμέλεια κειμένων: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Μάρα Καίσαρη

Τα παραμύθια της παράστασης έγιναν podcast και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ακούστε την ιστορία» που υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Cycladic Identity.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

  • Ορκός (Λατομείο). Ώρα 19:00 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Φαίδρα, Του Έρωτα Μέγα Κακό»

Φαίδρα. Μία γυναίκα σύμβολο. Αγάπησε. Λάθεψε. Ζήτησε να πεθάνει. Σέρνοντας μαζί της το σκοτάδι. Ένα οικογενειακό δράμα όπου η βούληση των θεών συγκρούεται με τις ανθρώπινες αδυναμίες φέρνοντας τον όλεθρο. Πόθος. Δίλημμα. Ύβρις. Νέμεσις. Ποιος φταίει, σαν της καρδιάς τα τείχη τρυπήσουν τα βέλη του έρωτα; Ποιος θα πληρώσει για τον ανομολόγητο, για τον κρυφό τον πόθο που έγινε θρήνος;

Ιστόρηση, έρευνα, επιμέλεια κειμένου: Βιργινία Κοκκίνου

  • Ελληνικά (Πηγή). Ώρα 21:30 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Γυναικών αγώνας… άγονος;»

Επιθυμίες, αγάπες, πανουργίες, αγώνες ελευθερίας! Γυναίκες που πετούν τα ψεύτικα ξένα πανωφόρια και ντύνονται με πανωφόρια αληθινά γεμάτα γνώση, ένστικτα και τρυφερότητα. Γυναίκες που ακόμα και όταν αποφασίζουν να θυσιαστούν έχουν επίγνωση της αδάμαστης φύσης τους. Γυναίκες που αγωνίζονται ως το τέλος… άραγε είναι άγονη η πάλη τους;

Ιστόρηση, επιμέλεια κειμένων: Ανθή Θάνου
Μουσική επιμέλεια- τραγούδι: Χρυσάνθη Όκκα

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

  • Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς). Ώρα 13:00 (Για παιδιά και ενήλικες)

«Κοριτσάκι είναι μακρύς ο δρόμος»

-Που πας κοριτσάκι; Κοριτσάκι είναι μακρύς ο δρόμος… (Γ.Ρίτσος)

Σ αυτόν το δρόμο συναντιούνται κοινές θνητές και υπερφυσικές γυναίκες, νεράιδες, γριές, όμορφες και άσχημες μας μιλούν, μας ιστορούν και μας τραγουδούν!

Ιστόρηση, επιμέλεια κειμένων: Ανθή Θάνου
Μουσική επιμέλεια- τραγούδι: Χρυσάνθη Όκκα

  • Οτζιάς (προκυμαία Αγ. Γεωργίου). Ώρα 21:30 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Κόρες των παραμυθιών, γυναίκες της ζωής»

Κορίτσια που έλιωσαν σιδερένια παπούτσια, κοπέλες που χάραξαν το δικό τους μονοπάτι, γυναίκες που άλλαξαν τη μοίρα τους. Σε μια παράσταση γεμάτη ιστορίες, εικόνες και μουσική θα υμνήσουμε ηρωίδες που τόλμησαν να προκαλέσουν τη μοίρα τους και να πάνε προς το άγνωστο.

Βαδίστε μαζί μας στα βήματά τους για ανακαλύψουμε τη δύναμη μέσα μας και γύρω μας.

Ιστόρηση, επιμέλεια κειμένων: Παραμυθοκόρες (Βασιλεία Βαξεβάνη, Αντωνία Βέλλιου, Ιφιγένεια Κακριδώνη)

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

  • Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς). Ώρα 13:00 (Για παιδιά και ενήλικες)

«Κορίτσια που τόλμησαν»

Από τη μακρινή Ινδονησία ως την κοντινή μας Ελλάδα και από τον παγωμένο Βορρά ως το μυθικό κόσμο των παραμυθιών τα κορίτσια παντού στον κόσμο τολμούν! Τολμούν να παλέψουν για αυτό που θέλουν και αυτό που λαχταράει η καρδιά τους, για το δίκαιο και ενάντια στο άδικο. Και ξέρουν ότι έχουν περισσότερη δύναμη από αυτή που νομίζουν.

Οι Παραμυθοκόρες υφαίνουν με λόγο και εικόνες, μουσική και τραγούδια, συναίσθημα και γέλιο σε μια παράσταση για παιδιά και μεγάλους μα πάνω απ΄όλα για τολμηρά κορίτσια.

Ιστόρηση, επιμέλεια κειμένων: Παραμυθοκόρες (Βασιλεία Βαξεβάνη, Αντωνία Βέλλιου, Ιφιγένεια Κακριδώνη)

  • Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς). Ώρα 21:00 (Για εφήβους και ενήλικες)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΗΞΗΣ

«Γέρμα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)

Μια γυναίκα με αδάμαστη φύση, μια γυναίκα με επίγνωση του πάθους της, μια γυναίκα ελεύθερη! Γέρμα πάει να πει ερημιά, γη ακατοίκητη, άκαρπη όμως η Γέρμα είναι γεμάτη ζωτική δύναμη, έχει επίγνωση του σώματός της και του πάθους της σε αντίθεση με τον Χουάν τον άντρα της. Είναι περιπλανώμενη, διεκδικεί το μέγιστο της ελευθερίας της και πυροδοτεί τη ζήλια στον άντρα της που δεν είναι τίποτα άλλο παρά έκφραση της διεκδίκησης της ατομικής ιδιοκτησίας και ο φόβος της απώλειας της. Η Γέρμα όμως είναι πιστή και αγαπά τον άντρα της. Έτσι κι αλλιώς η ιδιοφυία της αγάπης είναι γυναικεία υπόθεση.

Ιστόρηση, σύνθεση, αφηγηματική προσαρμογή, επιμέλεια κειμένου: Ανθή Θάνου
Μουσική επιμέλεια- τραγούδι: Χρυσάνθη Όκκα

Τιμητική εκδήλωση

Τιμούμε την αφηγήτρια Ανθή Θάνου, για τα 20 χρόνια συμμετοχής στην Γιορτή Παραμυθιών. Στο όνομά της τιμούμε κάθε γυναίκα, κάθε αφηγήτρια που μοιράστηκε τις ιστορίες γυναικών απ’ όλο τον κόσμο και μας υπενθύμισε μέσα από αυτές, τη βαθύτερη ουσία και τη διαχρονική δύναμη και αντοχή της γυναικείας φύσης.

«Γυναίκες της Κέας. Στόχοι ζωής»

Προβολή ταινίας 30′ με συνεντεύξεις γυναικών του Συλλόγου Γυναικών Κέας «Η Μελίτη», για την ζωή τους τις δυσκολίες και τα εμπόδια, τις επιτυχίες και τους στόχους ζωής.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο γυναικών Κέας «Η Μελίτη».

Συντελεστές:

  • Διοργάνωση:
    Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών
  • Συνδιοργάνωση:
    Δήμος Κέας
  • Συνδιοργάνωση:
    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Με την στήριξη:
    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Cycladic Identity
    Μουσείο Αλέκος Φασιανός
  • Με την συμπαράσταση:
    Σύλλογος Γυναικών Κέας «Η Μελίτη»
    Μουσείο Αγροτικής Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
    Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νίκαιας. Κοινότητα Ανιχνευτών
  • Οργανωτική επιτροπή:
    Μαρία Βραχιονίδου, Μαρία Βλαχάκη, Γιώργος Ευγενικός, Μαρία Ζουράρη Παναγιώτης Παπαϊωάννου
  • Καλλιτεχνική διεύθυνση:
    Γιώργος Ευγενικός
  • Επιστημονικοί σύμβουλοι:
    Μαρία Βραχιονίδου, Πηνελόπη Βασιλειάδου, Χριστίνα Βερβερίδου
  • Σύμβουλος επικοινωνίας:
    Μαρία Νικολαΐδου – Δεμένεγα
  • Καλλιτεχνική υποστήριξη:
    Ευη Γεροκώστα, Ανθή Θάνου, Μάιρα Μηλολιδάκη
  • Σχέδιο αφίσας:
    Πρόδρομος Μάνου