Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου στο Επιγραφικό Μουσείο – Το χιτσκοκικό “The Lodger” μετά μουσικής

Το αριστούργημα του μεγάλου σκηνοθέτη Alfred Hitchcock (Άλφρεντ Χίτσκοκ), “The Lodger: A Story of the London Fog” («Ο ενοικιαστής»), θα προβληθεί στο Επιγραφικό Μουσείο, με ζωντανή πρωτότυπη μουσική από πιάνο, τσέμπαλο και synthesizers με τον Στάθη Άννινο.

Το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ (Alfred Hitchcock), “The Lodger: A Story of the London Fog” («Ο ενοικιαστής») με τον Στάθη Άννινο , µε ζωντανή μουσική από πιάνο στο αίθριο του Επιγραφικού Μουσείου 

Ο Στάθης Άννινος, ένας από τους πιο πολυδιάστατους μουσικούς της γενιάς του, συνοδεύει  ζωντανά το αριστουργηματικό The Lodger: A Story of the London Fog του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Το  σκοτεινό και ομιχλώδες Λονδίνο του 19ου αιώνα αναβιώνει μέσα από ατμοσφαιρικά ηχοτοπία,  ενδιαφέρουσες μουσικές προσμίξεις και τους ήχους του πιάνου.

Η ταινία, παραγωγής 1927, αποτελεί μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του διαχρονικού «μετρ του  σασπένς» και, αναμφισβήτητα, την καλύτερη βωβή ταινία του. Αν και άγνωστη στο ευρύ κοινό,  πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ταινίες στην εξέλιξη του κινηματογράφου. Στο The Lodger o Χίτσκοκ τελειοποιεί για πρώτη φορά το χαρακτηριστικό του στυλ και θεματολογία, που μετέτειπα  θα αλλάξουν για πάντα το σινεμά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι μεγαλύτεροι κριτικοί  κινηματογράφου «το The Lodger μπορεί να μην είναι η πρώτη ταινία του Χίτσκοκ, είναι όμως  σίγουρα η πρώτη χιτσκοκική ταινία!» 

Πλοκή ταινίας The Lodger: A Story of the London Fog / Ο ενοικιαστής»

Στο Λονδίνο διαπράττονται μια σειρά φόνων νέων γυναικών με ρυθμό ένας κάθε εβδομάδα και μία συγκεκριμένη ημέρα. Το νέο κυκλοφορεί από τις εφημερίδες. Σε μια πανσιόν το ηλικιωμένο ζευγάρι των ιδιοκτητών διαβάζει θορυβημένο τα νέα. Τότε εμφανίζεται ως υποψήφιος ένοικος ένας μυστηριώδης νέος, ο οποίος φυσιογνωμικά μοιάζει με τον δολοφόνο. Οι υποψίες των ιδιοκτητών της πανσιόν και της γειτονιάς αρχίζουν να πέφτουν πάνω του. Ο εραστής της κόρης των ιδιοκτητών της πανσιόν, ο οποίος είναι αστυνομικός, τον συλλαμβάνει και εκείνος ξεφεύγει. Καταδιωκόμενος από το πλήθος πιάνεται ο πραγματικός ένοχος.

Στάθης Άννινος

Ο Στάθης Άννινος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πιανίστας, ενορχηστρωτής και συνθέτης.  Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και είναι κάτοχος διπλώματος κλασικού πιάνου και  πτυχίου Φούγκας. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο δίπλα στον Τάκη  Φαραζή. Συμμετείχε σε σεμινάρια των Daniel Carter, Shai Maestro, Γιώργου Χατζηνίκου κ.α.

Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και χώρους ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως Alte Opera  Frankfurt, W-halll Auditorium, Jeunesses Musicales Fest, Union Chapel, Επίδαυρος, Ηρώδειο,  Καλλιμάρμαρο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών/Θεσσαλονίκης κ.α. Συνεργάστηκε με Έλληνες  καλλιτέχνες όπως οι Δ. Σαββόπουλος, N. Ξυδάκης, Ε. Βιτάλη, Φ. Δεληβοριάς, Ε. Ρεμπούτσικα και  μουσικούς (Γ. Κιουρτζόγλου, Γ. Καλούδη, X. Λαμπράκη, B. Καρίπη, Β. Ρακόπουλο , D. Lynch, κ.α).

Έχει συμπράξει με ορχήστρες (Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Κουαρτέτο εγχόρδων ΚΟΑ,  Ορχήστρα των Κυκλάδων) και μαέστρους (Α. Πυλαρινός, Σ. Σούλη, Γ. Αραβίδη κ.α.). Συνέθεσε τη μουσική για την ταινία “NO ONE” (2018), επιμελήθηκε το έργο «Γ. Σεφέρης: Προς την Καρδιά της Ποίησης» (2020), κυκλοφόρησε online σεμινάριο αυτοσχεδιασμού στο musiclass.gr  (2021) και εξέδωσε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “ANTHOLOGY” (2021).

Έχει παρουσιάσει στο Ωδείο Αθηνών, μαζί με τον βραβευμένο βοκαλίστα Philipp Weiss, το έργο για  πιάνο και φωνή DarkLIGHT, διασκευάζοντας τραγούδια του R. Schumann (2022). Το 2023  ηχογράφησε μουσική του με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Έχει πραγματοποιήσει  σεμινάρια και εργαστήρια αυτοσχεδιασμού σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ παράλληλα διδάσκει πιάνο  στο Music Hub Αθηνών.

Διάρκεια: 98 λεπτά 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ