Η δυναμική και το δράμα της σύγχρονης οικογένειας: Εκδήλωση στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα γίνει η εκδήλωση «Η δυναμική και το δράμα της σύγχρονης οικογένειας» με τις Σάρα Μέσα (Sara Mesa), Γουαδαλούπε Νέτελ (Guadalupe Nettel) και Πιλάρ Τένα (Pilar Tena).

Στο φετινό 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων που θα λάβει χώρα από την Τετάρτη 26 Ιουνίου έως και Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 στην όμορφη πόλη της Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με θέμα «Η δυναμική της σύγχρονης οικογένειας» στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Συμμετέχουν: Η Ισπανίδα ποιήτρια και μυθιστοριογράφος Σάρα Μέσα (Sara Mesa – «Η οικογένεια») συνομιλεί με τη Μεξικανή μυθιστοριογράφο Γουαδαλούπε Νέτελ (Guadalupe Nettel – «Η μοναχοκόρη») και την Ισπανίδα Πιλάρ Τένα (Pilar Tena – «Η αριθμητική της οικογένειας») διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.

Συντονίζει η Αδριάνα Μαρτίνες (Adriana Martinez) διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Η οικογένεια»

«Η οικογένεια» πρόκειται για ένα βιβλίο-ανατροπή που επιβεβαιώνει ότι το ταλέντο της Sara Μesa μεγαλώνει αδιάκοπα. Η αποκαλυπτική ακτινογραφία μιας οικογένειας, οι ανοιχτές πληγές της, τα εύθραυστα σημεία της, οι αντιφάσεις και οι αδυναμίες της.

Σάρα Μέσα – Βιογραφικά στοιχεία για τη συγγραφέα

Η Sara Mesa (Σάρα Μέσα) γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1976 και σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στη Σεβίλλη, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ισπανική φιλολογία. Η ποιητική της συλλογή Este jilguero agenda απέσπασε το Βραβείο Ποίησης Miguel Hernández 2007. Το βιβλίο της Cuatro por Cuatro (2013) ήταν στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Μυθιστορήματος Herralde, ενώ το Cicatriz (2015) απέσπασε το Βραβείο El Ojo Crítico. Το Πίσω από τους θάμνους (Ίκαρος, 2019) εξέπληξε τη διεθνή κριτική για τον αξιοθαύμαστο τρόπο προσέγγισης των κοινωνικών προτύπων αλλά και τη ζωντανή του γλώσσα. Το Ένας έρωτας (Ίκαρος, 2020) απέσπασε το Βραβείο Βιβλιοπωλών Ισπανίας 2021, βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Strega Europeo 2022 και χαρακτηρίστηκε από τις εφημερίδες El País, La Vanguardia, El Cultural και El Correo ως το σημαντικότερο βιβλίο του 2020. H Οικογένεια (Ίκαρος, 2023) απέσπασε το Βραβείο Cálamo Extraordinario 2022 και μεταφράζεται ήδη σε περισσότερες από επτά γλώσσες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη»

Αλίνα, Λάουρα, Ντόρις. Τρεις σύγχρονες γυναίκες βιώνουν διαφορετικά τη μητρότητα. Το βιολογικό ένστικτο, οι οικογενειακές προσδοκίες, τα επαγγελματικά όνειρα και οι κοινωνικές επιταγές τις οδηγούν σε ετερόκλητες αποφάσεις. Σύλληψη, έκτρωση, στείρωση, αποβολή, γέννα: το γυναικείο σώμα γίνεται πεδίο αντικρουόμενων δυνάμεων ανάμεσα στην ελεύθερη επιλογή και την επιβεβλημένη απόφαση. “Η μοναχοκόρη” είναι ένα έντονα φορτισμένο μυθιστόρημα για το τι σημαίνει οικογένεια σήμερα, γραμμένο με συγκινητική τρυφερότητα και ανθρωπιά.

Γκουαδαλούπε Νέτελ – Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Γκουαδαλούπε Νέτελ (Guadalupe Nettel) γεννήθηκε στο Μεξικό το 1973 και μεγάλωσε μεταξύ Μεξικού και Γαλλίας. Απέκτησε διδακτορικό στη Γλωσσολογία από το EHESS στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας των βραβευμένων μυθιστορημάτων El huésped (2006), El cuerpo en que nací (2011) και Después del invierno (2014, Βραβείο Μυθιστορήματος Herralde). Έχει εκδώσει επίσης τρεις συλλογές διηγημάτων. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες και έχει δημοσιευτεί σε έντυπα όπως τα Granta, The White Review, El País, The New York Times, La Repubblica και La Stampa. Σήμερα ζει στην Πόλη του Μεξικού, όπου είναι διευθύντρια του περιοδικού Revista de la Universidad de México.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Η αριθμητική της οικογένειας»

Οικογένεια. Ένας τόπος κοινός για όλους, μα διαφορετικός για τον καθένα μας. Εκείνος ο χώρος που εξαρχής μας δομεί αλλά και μας αποδομεί, μας φροντίζει και μας παραμελεί, μας στηρίζει και μας οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή.

Δυο ξαδέλφες που περνούν μαζί τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ένα γιορτινό οικογενειακό τραπέζι, ένας γάμος, ένας θάνατος, σκηνές καθημερινές και οικείες, είναι λίγες μόνο από τις ιστορίες που απαρτίζουν την Αριθμητική της οικογένειας. Ένα βιβλίο για την αγάπη, την απώλεια, την προδοσία, την κακοποίηση, τη νοσταλγία.

Η Πιλάρ Τένα εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις επιχειρώντας να ερμηνεύσει μέσα από τους φανταστικούς χαρακτήρες της όσα δεν κατάφερε να κατανοήσει στην πραγματική ζωή, προσφέροντας στον αναγνώστη μία ολόκληρη προσωπική γεωγραφία, ένα παιχνίδι συναισθημάτων, μία μοναδική εξιστόρηση.

Πιλάρ Τένα – Πληροφορίες για τη συγγραφέα

Η Πιλάρ Τένα (Pilar Tena) είναι απόφοιτη νομικής και δημοσιογραφίας, και έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης σε πολυάριθμα ινστιτούτα και οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Ισπανίας (ενδεικτικά: Real Instituto Elcano, Ίδρυμα Spain ’92 στη Νέα Υόρκη, συντονίστρια για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα κ.ά.).

Σήμερα ζει στην Αθήνα, όπου είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο 2017 – 2022 ήταν του αντίστοιχου της Ολλανδίας. Έχει ζήσει και εργαστεί σε διάφορες πόλεις, όπως Δουβλίνο, Άμστερνταμ, Μοντεβιδέο, Λονδίνο, Νέο Δελχί, Σίδνεϊ, Νέα Υόρκη, Γενεύη και Στοκχόλμη.

Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων και ένα δοκίμιο, και αυτή την εποχή γράφει το νέο της έργο, ένα θρίλερ που εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’90.

Η αριθμητική της οικογένειας είναι το πρώτο βιβλίο της που μεταφράζεται στα ελληνικά

Διαβάστε επίσης:

3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ