Στη μέχρι σήμερα πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η Ευρώπη επιβεβαίωνε την αξία της μόνον όταν κατάφερνε να απαντήσει στις προκλήσεις της Ιστορίας.
Με αφορμή την 60ή επέτειο από την υπογραφή των ιδρυτικών Συνθηκών της ΕΟΚ, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να προωθήσουν ένα θετικό όραμα της Ε.Ε. ως πηγή ευκαιριών και ως προστασία εναντίον των απειλών και κυρίως να υπερασπιστούν ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς έναντι μιας αισχρής ιδεολογίας που προσβάλλει ό,τι πέτυχε η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ευρωπαϊκή περιπέτεια του σχεδίου της ενωμένης Ευρώπης ξεκίνησε πριν από εξήντα και πλέον χρόνια για να τονώσει την ανοικοδόμηση της Ευρώπης και να δημιουργήσει έναν χώρο ειρήνης και αμοιβαίου σεβασμού.
Σήμερα, πρέπει να πιστέψουμε, περισσότερο από ποτέ, ότι η ενότητα είναι ένας αγώνας τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε.
Αν επιθυμούμε πράγματι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση συνεργασίας και συνύπαρξης που προσδιόρισε στο προοίμιό της η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα το 1951, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε ή να ξαναρχίσουμε να βλέπουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση ως μια συγκεκριμένη ουτοπία και να αναζητήσουμε τη νέα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συμφερόντων που θα συμπληρώνει το εθνικό συμφέρον, γιατί είμαστε Ευρωπαίοι και θα είμαστε ακόμη περισσότερο Ευρωπαίοι στο μέλλον!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Αυτό επιχειρεί να αναδείξει το ανά χείρας δοκίμιο, συμβάλλοντας στη νέα συζήτηση που άνοιξε με αφορμή τα εξήντα χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης τον Μάρτιο του 1957.
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Σωτήρης Ντάλης είναι διεθνολόγος και λέκτορας διεθνών σχέσεων και διεθνούς πολιτικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος (Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών). Με υποτροφία του ΙΚΥ παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Louvain του Βελγίου. Έχει συμμετάσχει στα μεταπτυχιακά σεμινάρια του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, διετέλεσε βοηθός διδασκαλίας του καθηγητή Θεόδωρου Κουλουμπή. Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.
Έχει συνεργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ). Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, την περίοδο 1996-2003 ως ειδικός σύμβουλος και στη συνέχεια (2003-2008) ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης με γνωστικό αντικείμενο την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Την περίοδο 2003-2004 διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Αμύνης. Σήμερα, είναι εταίρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας του Υπουργείου Παιδείας. Έχει γράψει και επιμεληθεί περισσότερα από είκοσι βιβλία για την ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική. Διευθύνει τη σειρά εκδόσεων “Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική” (εκδόσεις Παπαζήση) όπου έχει εκδώσει περισσότερα από πενήντα βιβλία. Διευθύνει επίσης την τριμηνιαία επιστημονική επιθεώρηση “Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική”.