Η Ειρήνη Μουντράκη στη διεθνή ένωση κριτικών θεάτρου

Η Δρ. Ειρήνη Μουντράκη εξελέγη μέλος της Executive Committee της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου (International Association of Theatre Critics).

Οι εκλογές έγιναν στη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνάντησης της IACT στο Μπρνο της Τσεχίας από τις 20 έως τις 26 Μαΐου.

Πρόκειται για μία μεγάλη διάκριση καθώς η Διεθνής Ένωση Κριτικών είναι ένας από τους ιστορικότερους και σημαντικότερους θεατρικούς και πολιτιστικούς θεσμούς στον οποίο μετέχουν αντιπρόσωποι από ολόκληρο τον κόσμο προάγοντας την επικοινωνία και τον διάλογο στο παγκόσμιο θέατρο.

Η πρώτη διεθνής συνάντηση κριτικών θεάτρου πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου 1926 στο Παρίσι με τη συμμετοχή κριτικών από 26 χώρες με πρωτοβουλία των Επαγγελματιών Κριτικών Θεάτρου της Γαλλίας καθιερώνοντας την τακτική επικοινωνία κριτικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Ιούνιο του 1956, εκατόν είκοσι κριτικοί, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 34 χώρες, παρακολούθησαν το Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι και ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την επίσημη ίδρυση του φορέα το 1957. Σήμερα, η Διεθνής Ένωση απαριθμεί δεκάδες χώρες μέλη και δίνει ένα δυναμικό παρών μέσω της Παγκόσμιας Συνάντησης (World Congress) που οργανώνει κάθε δύο χρόνια, τη διοργάνωση Διεθνών Συνεδριών, του ψηφιακού περιοδικού της Critical Stages, των σεμιναρίων για Νέους Κριτικούς καθώς και την απονομή του βραβείου Thalia, βραβείου που απονέμεται σε κριτικούς, θεωρητικούς και επαγγελματίες που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κατανόησης του θεάτρου σε διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα, πολιτικές και αισθητικές. Μεταξύ των βραβευμένων είναι οι Jean-Pierre Sarrazac, Richard Schechner, Eugenio Barba, Hans-Thies Lehmann και Tadashi Suzuki. Πρόεδρος της Ένωσης είναι o Jeffrey Eric Jenkins Καθηγητής Θεάτρου στο University of Illinois ενώ στο πρόσφατο παρελθόν πρόεδροι έχουν διατελέσει μεταξύ άλλων ο George Banu και o Ian Herbert.

Η Ειρήνη Μουντράκη είναι αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.Σπούδασε επίσης Ιταλική Τέχνη και Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο ως υπότροφος.

Είναι υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Θέατρο. Ως δραματολόγος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Δημιουργός του Greek Play Project (GPP), της πλατφόρμας για τη μελέτη, ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου (δείτε την ιστοσελίδα εδώ).

Διδάσκει στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου. Έχει διδάξει στο ΤΘΣ Ναυπλίου, σε δραματικές σχολές καθώς και στο Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Ελληνικού Στρατού.

Από το 2000 συνεργάστηκε σταθερά ως θεατρικός κριτικός στα περιοδικά ΑΝΤΙ, highlights, ΜΟΝΟ και σποραδικά σε άλλα. Έχει επιμεληθεί δεκάδες θεατρικά προγράμματα ενώ κείμενα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες, συλλογικούς τόμους και προγράμματα. Από τις εκδόσεις Αιγόκερως κυκλοφορούν τα βιβλία της Carlo Goldoni. Η ζωή, το έργο του και η πρόσληψή του στην Ελλάδα (2019) και το Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά (2020).

Συμμετείχε στο International Visitors Leadership Program στις ΗΠΑ με θέμα “Promoting Social Change Through the Arts” προσκεκλημένη από το United States Department of State – Bureau of Educational and Cultural Affairs (2013).

Ήταν Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Επιχορηγήσεων Ελεύθερου Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού (2017 – 2021) και έχει υπάρξει μέλος σε πολλές επιτροπές θεάτρου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European Theatre Convention, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού δικτύου θεάτρων από το 2023.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ