Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ενναλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φιλοξενεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), με ιδρυτή και μουσικό διευθυντή τον Διονύση Γραμμένο και με σκοπό την ανάδειξη και εκπαίδευση των νέων ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, πραγματοποιεί τη δεύτερη συναυλία της στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τίτλο «Στυλ και Χορός στο Πέρασμα του Χρόνου».

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν τα έργα Οττορίνο Ρεσπίγκι, Παλαιοί χοροί και άριες, σουίτα αρ. 3, Π. Ι. Τσαϊκόφσκι, Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο 33, και Λ. Β. Μπετόβεν, Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92. Προσκεκλημένος σολίστ θα είναι ο κορυφαίος τσελίστας Αλεξέι Στάντλερ, νικητής του Grand Prix TONALi του 2012 στο Αμβούργο, υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή και ιδρυτή της ΕΛΣΟΝ, Διονύση Γραμμένο.

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Η νεοσύστατη Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Έλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Στόχος της είναι να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό της χώρας μας, σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, και αποσκοπεί κυρίως στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών.

H συμμετοχή των νέων μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ θα παρέχεται δωρεάν μέσω των χρηματοδοτήσεων που η ίδια θα εξασφαλίζει. Παράλληλα με το έργο της Ορχήστρας, ειδική μέριμνα θα δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το νεανικό κοινό αλλά και την ευκολία προσβασιμότητας των νέων στις συναυλίες της, καθώς επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά την ποιότητα και τις αξίες που το είδος αυτό της μουσικής πρεσβεύει. Η ΕΛΣΟΝ φιλοδοξεί, κατά αυτόν τον τρόπο, να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μουσικής πλατφόρμας για τους νέους μουσικούς και για το νεανικό ακροατήριο, ενισχύοντας έτσι το μουσικό διάλογο της νέας γενιάς.

Στην πρώτη της χρονιά η Ορχήστρα ξεκινά συνειδητά με έναν μικρό πυρήνα 35 επιλεγμένων μουσικών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Φλώρινα, Βερολίνο, Μόναχο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Γκρατς κ.ά.) ηλικίας 18-30 ετών. Προφανής στόχος της είναι η διεύρυνσή της, πληθυσμιακά και ποιοτικά, μέσω ακροάσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες θα ανακοινωθούν κατά την έναρξη της δεύτερης καλλιτεχνικής περιόδου 2018-19, όπως και η υλοποίηση νέων προγραμμάτων και δράσεων για νέους καλλιτέχνες.

Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ, καθώς και της διοργάνωσης των τεσσάρων συναυλιών στην ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018 έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του πολιτιστικού του προγράμματος.

Διονύσης Γραμμένος

Έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Η πρώτη του μεγάλη διεθνής επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2008, κερδίζοντας το Χρυσό Μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξη του Φεστιβάλ της Βιέννης, μπροστά σε κοινό 50.000 θεατών και σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση σε περισσότερες από 20 χώρες. Σημειώνεται πως είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου στην ιστορία του διαγωνισμού που έλαβε τον τίτλο αυτό.

Εμφανίζεται τακτικά στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, Berliner Philharmoniker, Amsterdam Concertgebouw, Barbican Center του Λονδίνου, Vienna Konzerthaus και Cité de la musique στο Παρίσι, αλλά και σε ζωντανές συναυλίες για το BBC Radio-3, Bavarian Radio και ORF της Αυστρίας.

Έκανε το ντεμπούτο του ως αρχιμουσικός σε ηλικία 21 ετών με την Vienna Chamber Orchestra και έκτοτε έχει διευθύνει ορχήστρες όπως η Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Festival Strings Lucerne, Malta Philharmonic Orchestra, Vienna Young Philharmonic Orchestra και Hofer Symphoniker, ενώ για τη φετινή σεζόν είναι προσκεκλημένος αρχιμουσικός των Canadian Opera Company στο Τορόντο, Odessa Philharmonic Orchestra και Thailand Philharmonic Orchestra. Ο Διονύσης Γραμμένος μαθήτευσε κοντά στους Bernard Haitink και Christoph Eschenbach και πρόσφατα ήταν ο πρώτος Έλληνας αρχιμουσικός που κλήθηκε να συμμετάσχει στο Αspen Music Festival, στις ΗΠΑ.

Έχει τιμηθεί με το παγκόσμιο βραβείο Τέχνης «Leonardo da Vinci», το βραβείο “Rising Star” της ECHO και το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. Ηχογραφεί για τις εταιρείες Warner Classics και naïve.

Αλεξέι Στάντλερ

Ως ένας από τους κορυφαίους τσελίστες της γενιάς του και νικητής του Grand Prix TONALi του 2012 στο Αμβούργο, ο Αλεξέι Στάντλερ εγκαινιάζει την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018 με μια σειρά συναυλιών στην Ευρώπη, ως σολίστ με ορχήστρες όπως η Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, η BBC National Orchestra of Wales, η Haydn Orchestra Bolzano and Trento, η Orquesta Filarmonica de Gran Canaria, η St. Petersburg Philharmonic Orchestra και η Slovak Radio Symphony Orchestra.

Πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο του στο BBC Proms προκαλώντας μεγάλη αίσθηση με το κονσέρτο του Shostakovich, υπό την μπαγκέτα του Vasily Petrenko. Άλλα άκρως επιτυχημένα ντεμπούτα περιλαμβάνουν τις συνεργασίες του με τη San Francisco Symphony και την Orchestra della Svizzera Italiana, και οι δύο υπό τη διεύθυνση του Vladimir Ashkenazy, καθώς και την Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra και την Young Philharmonic Orchestra Jerusalem Weimar, με μαέστρο τον Michael Sanderling.

Ο Αλεξέι Στάντλερ εμφανίζεται τακτικά με ορχήστρες όπως η Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, η Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, η Mariinsky Orchestra, η St. Petersburg Philharmonic, η Riga Sinfonietta, η Irish Chamber Orchestra και η Qatar Philharmonic Orchestra, υπό τη διεύθυνση καταξιωμένων μαέστρων, μεταξύ των οποίων του Valery Gergiev, του Vladimir Ashkenazy, του Tugan Sokhiev, του Dmitri Kitajenko, του Vasily Petrenko και του Marek Janowski.

Σπούδασε στο Hochschule für Musik Franz Liszt στη Βαϊμάρη με καθηγητή τον Wolfgang Emanuel Schmidt και έχει λάβει υποτροφίες από το Oscar und Vera Ritter-Stiftung και το Alfred Töpfer Stiftung στο Αμβούργο.

Ο Αλεξέι Στάντλερ παίζει σε τσέλο του David Tecchler, κατασκευής του 1715.

Alexey Stadler. Φωτ.: Marie Staggat
x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ