Το Θέατρο Βαφείο παρουσιάζει την παράσταση “Η επανάσταση των pornstars“, του Αντώνη Σπίνουλα, από την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014.
Ηρακλής: «Είμαι ο κυνηγός του εαυτού μου». Σ’ αυτήν τη φράση-κλειδί στηρίζεται η ατμόσφαιρα της παράστασης Η επανάσταση των pornstars, σε κείμενα του Αντώνη Σπίνουλα και σκηνοθεσία του ίδιου και του Νίκου Γιαννίκα, από την ομάδα Virus B.
Ο θεός Πάνας έρχεται να αποκαλύψει στην ανθρωπότητα τις αιτίες της σημερινής της κατάντιας, με χαρακτήρες – σύμβολα που αναδεικνύουν τα σαθρά θεμέλια της σημερινής κοινωνίας καθώς και να αποκαλύψει τρόπους διαφυγής (και σωτηρίας, ίσως;) μέσα από το μονοπάτι της φιλοσοφίας, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο νόημα εννοιών όπως: Σοφία, Δημοκρατία, Εγωισμός, Δειλία, Ελευθερία.
Πρόκειται για μια εικαστική προσέγγιση που βασίζεται στο αρχαίο δράμα χρησιμοποιώντας σύγχρονα στοιχεία και αναπαραστάσεις έργων Τέχνης από την αρχαιότητα έως σήμερα, έχοντας ως βάση την τραγωδία σε συνδυασμό με την αρχαία φιλοσοφία με μοναδικό σκοπό την αποκωδικοποίηση των κρυφών μηνυμάτων τους. Η εικαστική αυτή προσέγγιση του έργου βοηθά τη «μεταφορά» του θεατή σε μια διαφορετική, ανώτερη διάσταση, όπου οι έννοιες εξελίσσονται σε ενεργειακές υπάρξεις. Γίνεται μια εκτενής αναφορά στα αρχαία μυστήρια που πηγάζουν μέσα από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα, την αρχαία μυθολογία, την αλχημεία, το σαμανισμό, τον αιγυπτιακό μυστικισμό καθώς και την αναλογική συνένωση όλων των θρησκειών που είναι αφιερωμένες στο θυσιασμένο θεό.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
«Σε μια κοινωνία που καταρρέει χωρίς να αντιλαμβάνεται το γιατί, αισθανθήκαμε την ανάγκη να σκηνοθετήσουμε μια παράσταση που να αφορά τον πόλεμο της ψυχής και τον τρόπο λύτρωσής της. Νιώσαμε ότι ο κόσμος χρειάζεται «κρυμμένους» δρόμους αφύπνισης. Δρόμους διαφορετικούς από αυτούς που έχουμε ακολουθήσει έως τώρα σαν ανθρωπότητα. Τα έργα τέχνης είναι τα όπλα μας ενάντια στον σκοταδισμό και λειτουργούν σαν ασπίδα σωτηρίας στην αλλοτρίωση που έχει επέλθει στη σημερινή κοινωνία και, κατ’ επέκταση, στον πολιτισμό μας. Με την παράσταση αυτή, που στοχεύει στην εξέλιξη τόσο της Τέχνης όσο και του ανθρώπου μέσω της αυτογνωσίας, θέλουμε να δείξουμε ότι η αγάπη, ο σεβασμός και η ηθική είναι η βάση για τη μεταμόρφωσή μας σε μια ανώτερη συνειδητότητα.» (από το σημείωμα των σκηνοθετών).
Συγγραφέας: Αντώνης Σπίνουλας
Σκηνοθεσία: Αντώνης Σπίνουλας – Νίκος Γιαννίκας
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Ευάγγελος Ποιμενίδης
Μουσική-Ήχος: Νίκος Μπουγιούκος – Σωτηρία Κολόζου
Κίνηση: Μαριάννα Τσαγκαράκη
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Κατερίνα Ζαχαράκη – Ηλίας Καλύβας
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Φατούρου
Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βουγιού Νίκη, Γεωργίου Αγγελίνα, Γιαννίκας Νίκος, Ζαχαράκη Κατερίνα, Θαρουνιάτη Όλγα, Θελούρας Βασίλης, Ιγνατιάδης Θεόδωρος, Νικολούλη Ράνια, Παπαδημητρίου Χριστίνα, Σπίνουλας Αντώνης, Τερζάκη Δάφνη.
Διάρκεια: 90΄