Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο Η επέκταση του πεδίου της Δεξιάς των  Luc Boltanski  και Arnaud Esquerre σε μετάφραση της  Χαριτίνης Καρακωστάκη.

Ο Μπολτανσκί και ο Εσκέρ, οι δύο κοινωνιολόγοι που αποφάσισαν σε αυτή τη συγκυρία να αρθρώσουν έναν λόγο αυθόρμητο αλλά στοχαστικό, αναλυτικό και στρατευμένο, απευθύνουν μια διπλή έκκληση για επιστροφή στην κριτική. Από τη μια πλευρά, καλούν την Αριστερά να ξαναβρεί την κριτική της διάσταση, συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας της. Η κριτική αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να αναζητεί αντίβαρα στον νεοφιλελευθερισμό, και, ταυτόχρονα, να αποδεσμευτεί οριστικά από την εθνικιστική δίνη στην οποία την έχει παρασύρει η μόδα της ακροδεξιάς ρητορικής. Θα πρέπει να εναντιωθεί στην κοινοτοπία και τη λατρεία του “αυτονόητου”. Στο έργο της αυτό, η Αριστερά θα έχει πάντα δίπλα της, ως σύμμαχο και αρωγό, τις κοινωνικές επιστήμες και, πιο συγκεκριμένα, τους κοινωνικούς επιστήμονες. Όπως ακριβώς στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν διανοούμενοι, φιλόσοφοι και ακτιβιστές βρέθηκαν να αναμετρούνται με τις προκλήσεις του καιρού τους, αναζητώντας ταυτόχρονα τα επιστημολογικά θεμέλια του νεοσύστατου αντικειμένου της κοινωνιολογίας, έτσι και σήμερα οι κοινωνιολόγοι θα θέλουν, θα ξέρουν και θα μπορούν να θέσουν τα εργαλεία τους στην υπηρεσία της κοινωνίας, για να δώσουν όλοι μαζί τις μάχες του καιρού τους. Αυτούς αφορά το δεύτερο σκέλος της έκκλησης.

από το Επίμετρο της Χαριτίνης Καρακωστάκη

 

Ο Λυκ Μπολτανσκί γεννήθηκε το 1940 στο Παρίσι. Σπούδασε κοινωνιολογία στη Σορβόννη. Το 1968 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή υπό την εποπτεία του Raymond Aron (Prime education et morale de classe) και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 εξελέγη λέκτορας στην Εcole des Hautes Εtudes en Sciences Sociales, στο ερευνητικό εργαστήριο Centre de Sociologie europeenne. Εκεί συνεργάστηκε στενά με τον Pierre Bourdieu κατά την έκδοση του περιοδικού Actes de la Recherche en Sciences Sociales, στο οποίο συνυπέγραψαν πολλά άρθρα. Το 1981 ανακηρύχθηκε διευθυντής σπουδών (καθηγητής) στo ίδιο Πανεπιστήμιο, και το 1984 ίδρυσε μαζί με τον Laurent Thevenot το ερευνητικό εργαστήριο Groupe de Sociologie Politique et Morale. Το έργο του ήρθε σε ρήξη με εκείνο του Μπουρντιέ, εγκαινιάζοντας μια νέα σχολή σκέψης που έχει επικρατήσει με το όνομα “πραγματιστική κοινωνιολογία”.

Ο Αρνώ Εσκέρ γεννήθηκε το 1975. Το 2008 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή υπό την εποπτεία του Λυκ Μπολτανσκί (La manipulation mentale). Από το 2009 είναι ερευνητής στο CNRS, μέλος του Laboratoire d’ethnologie et de sociologie comparative τής Nanterre. Έχει διδάξει στο Institut d’ Εtudes Politiques του Παρισιού και στην Εcole des Hautes Εtudes en Sciences Sociales. Παράλληλα με τη δουλειά του ερευνητή, έχει εργαστεί για σχεδόν δέκα χρόνια στην καρδιά των μίντια, στον εθνικό τηλεοπτικό φορέα της Γαλλίας (France Televisions), ως υπεύθυνος επικοινωνίας και πρότζεκτ μάνατζερ.