Από τις εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφορεί το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου, με τίτλο «Η επιστροφή της Κοκκινοσκουφίτσας. Η αριστερά, και πώς να την σκεφτούμε σε κρίσι-μους καιρούς»
Καθώς η Kοκκινοσκουφίτσα φαίνεται να επιστρέφει στην Ελλάδα, είναι καιρός να δούμε τι συμβαίνει στα παραμύθια όταν ανατρέπεται η πλοκή τους. Το παραμύθι λειτουργεί μετωνυμικά για το βασικό ερώτημα του βιβλίου: Τι μπορεί να είναι η αριστερά σήμερα, όταν η κρίση παγιώνεται σε διαρκές καθεστώς; Τι σημαίνει αριστερά στον 21ο αιώνα, σε μια εποχή κατακλυσμιαίων αλλαγών, και μάλιστα σε κλίμακα πλανήτη; Πώς διαμορφώνεται η σχέση ανάμεσα στο παρόν και στην ιστορία της αριστεράς; Πώς ξανασκεφτόμαστε σήμερα αυτή την εμπειρία; Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να υποσχεθεί την επιτυχία του εγχειρήματος, ώστε να μην αποτελέσει ένα σύντομο διάλειμμα, αλλά να θέσει την κοινωνία μας σε νέα τροχιά; Αντίστροφα, τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να το φαλκιδεύσει; Το σήμερα προσδιορίζεται από την κρίση, από μια νέα κατάσταση που παγιώνεται. Ποιες είναι οι ιστορικές διαστάσεις της; Τέλος, η έννοια λαϊκισμός στοιχειώνει τη συζήτηση. Τι ακριβώς σημαίνει; Ο Αντώνης Λιάκος επιχειρεί μέσα από διαδοχικές προσεγγίσεις και ιστορικές προεκτάσεις να διερευνήσει τα σημερινά διλήμματα και να τα θέσει σε ένα πλαίσιο ευρύτερο από εκείνο που μας επιτρέπει η καθημερινή συζήτηση.
Ο Αντώνης Λιάκος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Καταδικάστηκε σε ισόβια από στρατοδικείο και έμεινε στη φυλακή από το 1969 έως το 1973. Διδακτορική διατριβή στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία στο ΑΠΘ (1984), όπου και δίδαξε έως το 1990. Από το 1990, καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά τη νεότερη και σύγχρονη Ιστορία και την ιστορία και θεωρία της Ιστορίας.
Βιβλία:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η Ιταλική Ενοποίηση και η Μεγάλη Ιδέα, Θεμέλιο, 1985.
Η Σοσιαλιστική και Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης (Φεντερασιόν) και η Σοσιαλιστική Νεολαία, Παρατηρητής, 1985.
Η εμφάνιση των νεανικών οργανώσεων. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, Λωτός, 1988.
Εργασία και Πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, Εμπορική Τράπεζα, 1993.
L’ Unificazione italiana e la Grande Idea, Aletheia, 1995.
Πώς στοχάστηκαν το έθνος αυτοί που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο;, Πόλις, 2005.
Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία;, Πόλις, 2007.
Αποκάλυψη, Ουτοπία και Ιστορία. Οι μεταμορφώσεις της ιστορικής συνείδησης, Πόλις, 2011 (Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου).