Από τις εκδόσεις Ίνδικτος κυκλοφορεί το βιβλίο του Ζωρζ Μπατάιγ με τίτλο Η εσωτερική εμπειρία σε μετάφραση από τα γαλλικά του Ξενοφώντα Κομνηνού.
Στο θεμελιώδες αυτό έργο του ο Georges Bataille αναζητά την λεγόμενη «εσωτερική εμπειρία». Περιγράφει δε, με τρόπο εξόχως λογοτεχνικό, τις μεθόδους που ακολούθησε για την επίτευξη αυτού του «σκοπού».
Τι είναι όμως αυτή η «εσωτερική εμπειρία»; Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι «η εμπειρία του βιώνειν», ενώ κάποιος άλλος θα έλεγε ότι πρόκειται απλώς για την ίδια τη ζωή. Το θέμα που ο Bataille αναλαμβάνει να περιγράψει είναι βεβαίως κάτι που δεν μπορεί να υπηρετηθεί εύκολα από τις λέξεις. Αυτό τον οδηγεί σε μια δημιουργική «σύγκρουση» με τη γλώσσα. Θα λέγαμε ότι επιστρατεύει μια γλώσσα-κόντρα-στη-γλώσσα. Θραύσματα από διαφορετικά είδη γραφής βοηθούν τον αναγνώστη να «αντικρίσει» ο ίδιος την «εσωτερική εμπειρία» του.
Η σημασία του κειμένου αυτού στους καιρούς μας έγκειται στο ότι αντιτίθεται στην ιδεολογική ηγεμονία της αστικής εποχής. Συνδέοντας δεξιοτεχνικά Χέγκελ, Νίτσε και Μαρξ, αντιπροτείνει την αναμέτρηση με τον ίδιο μας τον εαυτό, δηλαδή την μυστική οδό της «εσωτερικής εμπειρίας», ως την μόνη ουσιαστική επιλογή για την επίτευξη της «ατομικής κυριαρχίας».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Ζώρζ Μπατάιγ [George Bataille] γεννήθηκε στο Billom το 1897. Ο πατέρας του ήταν τυφλός. Διορίζεται το 1924 στο τμήμα Μεταλλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης των Παρισίων. Ξεκινά ψυχανάλυση με τον Α.Borel, συγχρόνως δε γνωρίζεται με τους σουρεαλιστές χωρίς ποτέ να γίνει εις εξ αυτών. Τα καλοκαίρια ζει στο σπίτι του παππού του μελετώντας φιλοσοφία και θεολογία. Ο σκέψη του Νίτσε βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και θα παραμείνει ως το τέλος της ζωής του.
Το 1928 δημοσιεύει με ψευδώνυμο [Lord Auch] την Ιστορία του ματιού. Την επόμενη χρονιά ιδρύει μαζί με τον G. Riviere το περιοδικό Documents.
Ιδρύει, το 1935, την ομάδα Conte Attaque, η οποία διαλύεται ένα χρόνο μετά.
To 1946 ιδρύει το περιοδικό Critique.
Το 1962 πεθαίνει στο Παρίσι.
Το 1971 οι εκδόσεις Gallimard αρχίζουν την έκδοση των Απάντων του, με δημοσιεύσεις πολλών άγνωστων γραφτών του.