Πρόκειται για πραγματική καταγραφή γεγονότων και αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα μυθιστορηματικής βιογραφίας. Ο Θωμάς Κοροβίνης εξαιρετικός γνώστης της Ελληνικής ιστορίας της Πόλης, μεταφέρει μέσα από τα πάθη της Ευθαλίας, τον πόνο, την κραυγή, την αμαρτία και τον έρωτα, ντυμένα με παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα τραγούδια της Ελληνικής Ανατολής.
Ο Πόντος, η Πόλη και η Σμύρνη, είναι “κεντημένα”, πάνω στο κορμί της. Η Ευθαλία, είναι το κορίτσι από την Κερασούντα, το ορφανό του πολέμου που κατάφερε να επιβιώσει, μέσα στην προσφυγιά, τη γενοκτονία, με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Η Ευθαλία, είναι η γυναίκα που έζησε, αλλά και συγκλονίστηκε από τον έρωτα.
Μια περιπέτεια, μια ζωή που καθρεφτίζει την ταραγμένη εποχή, του Ελληνισμού, της Μαύρης Θάλασσας και της Κωνσταντινούπολης.
Το «ιδιαίτερο» της εικόνας της και το εκρηκτικό του χαρακτήρα της, τράβηξε το ενδιαφέρον του συγγραφέα. Η συζήτηση μαζί της προκάλεσε μια ανέλπιστη προσωπική εξομολόγηση και με βάση αυτήν ο Θωμάς Κοροβίνης έχτισε τον συνταρακτικό μονόλογο-νουβέλα “Φαχισέ Τσίκα”(εκδ. Άγρα).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η Ευθαλία της Πόλης, ξεδιπλώνει το νήμα της ταραγμένης μνήμης της και καταλήγει να αφηγείται το χθες, ενώνοντας κομμάτια της ζωής της. Οδηγεί με συναισθηματική ένταση τον θεατή, μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια του Γαλατά, όπου όλες οι φυλές σμίγουν, δημιουργώντας ένα μωσαικό από γεύσεις, χρώματα, αρώματα, μουσικές και τραγούδια.
Γιατί οι πατρίδες μπορεί να χάνονται από τους χάρτες, αλλά οι αναμνήσεις, η μουσική, το τραγούδι, τις κρατάνε στην ψυχή μας ζωντανές.
Η μοίρα, της στέρησε πολλά, αλλά της χάρισε τον απόλυτο έρωτα, στην αγκαλιά του Μαρτσιάνο, ενός σπανιόλου αξιωματικού. Η καθαρή και γενναιόδωρη καρδιά της δεν σταμάτησε ποτέ
να φτερουγίζει για τα φλογερά του μάτια.
Η παράσταση, “Η Ευθαλία του Γαλατά“, ανεβαίνει τον Απρίλιο στο θέατρο Μικρό Γκλόρια, καθώς και εκτός Αθηνών, σε περιορισμένες εμφανίσεις.
Συντελεστές:
Κείμενο και μουσική επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης
Σκηνοθεσία: Ρέϊνα Εσκενάζυ
Θεατρική διασκευή: Νικολέττα Βλαβιανού
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου
Σκηνικός Χώρος: Αναστασία Αμβράζη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κοστούμια: (σχεδιασμός – εκτέλεση) Δάφνη Τσακώτα
Κινησιολογία – Χορογραφία: Μόνικα Κολοκοτρώνη
Ευθαλία η Νικολέττα Βλαβιανού.
Αφήγηση, μουσική και τραγούδι: Ελένη Καρβέλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη