H φάρμα των ζώων, στο Θέατρο Κνωσός

Το Θέατρο Κνωσός, ο Λάμπρος Τσάγκας και ο σκηνοθέτης Νίκος Αρμάος παρουσιάζουν τη Φάρμα των Ζώων, του

Το Θέατρο Κνωσός, ο Λάμπρος Τσάγκας και ο σκηνοθέτης Νίκος Αρμάος παρουσιάζουν τη «Φάρμα των Ζώων»,…

… του Τζορτζ Όργουελ, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της διεθνούς λογοτεχνίας.

Ένα έργο με σαφή πολιτικό χαρακτήρα που απεικονίζει το όραμα μιας κοινωνίας ελεύθερων και ισότιμων πολιτών. Μια αμείλικτη αλληγορία, όπου ο θρίαμβος της εξέγερσης αποδεικνύεται  σύντομος, καθώς η εξουσία των λίγων εδραιώνεται όλο και πιο σκληρή, αποτρόπαια και διεφθαρμένη.

Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, κείμενο γραμμένο το 1945 από τον σπουδαίο στοχαστή και συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ (George Orwell 1903 – 1945), εξακολουθεί –σήμερα περισσότερο από ποτέ- να διατηρεί την προφητική και διαστροφικά επίκαιρη σημασία του, καθώς καταγγέλει τη διαφθορά, την εκμετάλλευση, την απληστία, την ανηθικότητα και τα αδιέξοδα της εξουσίας, που παρά το ανθρωπόμορφο πρόσωπό της απαιτεί σιδερένια πειθαρχία, υποταγή, και βέβαια, καλή πίστη και συναίνεση.

Σημείωμα σκηνοθέτη:
Πέρα από τις γνωστές αναφορές σε πραγματικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, η Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Οργουελ αποτελεί ένα κείμενο που θέτει ουσιαστικές απορίες σχετικά με τον επαναστατικό μετασχηματισμό μιας κοινωνίας, τους όρους και τις προϋποθέσεις επίτευξης ενός ουτοπικού σχεδιάσματος, το αδιέξοδο που προκαλεί η διάζευξη της πολιτικής από την ηθική. Το έργο περιγράφει την πορεία μιας πετυχημένης αρχικά εξέγερσης των ζώων κατά των ανθρώπων, η οποία σιγά-σιγά καταρρέει. Η άτεγκτη ανθρώπινη εξουσία αντικαθίσταται από την εξίσου σκληρή εξουσία μιας ομάδας ζώων, των γουρουνιών. Γεννούνται, λοιπόν, διάφορα ερωτήματα, όπως ο ρόλος και οι ιδιαιτερότητες των κοινωνικών ομάδων τόσο σε επίπεδο συμφερόντων όσο και σε θέματα συμπεριφορών. Η ανοχή την οποία επιδεικνύουν σχεδόν όλες οι ομάδες στον ανερχόμενο δικτάτορα, τον οποίο όχι μόνο ανέχονται αλλά τον επιβραβεύουν και στη συνέχεια τον αναδεικνύουν σε ηγέτη τους. Ενδιαφέρον προκαλεί ακόμα, η απόσταση που κρατούν παρατηρώντας απλώς το πογκρόμ εναντίον των μικρών μειοψηφιών όταν αυτές επαναστατούν. Τέλος, οι ολοκληρωτικές αντιλήψεις από τις οποίες παίρνουν σιωπηρές αποστάσεις τα ζώα της φάρμας θα μετατρέψουν τους πρώην επαναστάτες σε νέα αφεντικά και το όραμα σε εφιάλτη.
Νίκος Αρμάος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση-Απόδοση-Στίχοι τραγουδιών: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος
Σκηνικά-κοστούμια-μάσκες : Απόστολος – Φωκίων Βέττας
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Φραγκιά
Βοηθός Σκηνογράφου: Γιώργος Τσάγκας
Φωτογραφίες: Γιάννης Κουλλιάς

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ με αλφαβητική σειρά
Αφροδίτη Αντωνάκη: Κότα – Βενιαμίν – περιστέρι
Στέργιος Αποστολίνας: Χιονόμπαλος – δικηγόρος – άλογο
Τάσος Δέδες: Φωνακλάς
Φρόσω Ζαγοραίου: Καλή – γάτα – κότα – πρόβατο
Δανάη Καλαχώρα: Χαϊδεμένη – Λευκή – κότα – πουλί
Θεμιστοκλής Καρποδίνης: Ναπολέων
Σταύρος Κώττας: Παλαιστής – κότα – πρόβατο
Νίκος Λύτρας: Αφηγητής
Πασχάλης Μερμηγκάκης: Αγρότης – αγελάδα – πρόβατο – κότα – άλογο
Λάμπρος Τσάγκας: Στρατηγός – Μωυσής – Γείτονας

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Τσάγκας, Γιάννης Μπίμης
Ειδικές κατασκευές: Γιώργος Τσάγκας, Ηλένια Δουλαδίρη, Γιάννης Ζημιανίτης, Μυρτώ Καραπιπέρη, Χριστίνα Οικονόμου
Κατασκευή κοστουμιών: Βούλα Αλεξοπούλου

Θέατρο Κνωσός
Το θέατρο ΚΝΩΣΟΣ δημιουργήθηκε το 1978 –με την επωνυμία ΠΑΛΚΟΣΕΝΙΚΟ- από τους Χρίστο και Λάμπρο Τσάγκα. Το 1980 λειτούργησε ως Ημικρατικό Θέατρο Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία, πραγματοποιώντας περιοδείες σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Το 1986 στεγάστηκε στο θέατρο Κνωσός και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς στον ίδιο χώρο με δεκάδες παραστάσεις, οι οποίες αριθμούν περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό (Αμερική, Ρωσία, Ινδονησία, Γαλλία κ.α.). Το 1987 με συνεργάτες τους Γ. Τσαρούχη, Ν. Κούνδουρο, Β. Φωτόπουλο και Κ. Σφέτσα ο θίασος υλοποίησε ένα πλάνο «θεάτρου για παιδιά και εφήβους», με παραστάσεις στις οποίες συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές (οι συμμετοχές ξεπέρασαν τους 500.000 θεατές).

Το 1989 ξεκίνησε στο θέατρο ΚΝΩΣΟΣ ο  θεσμός των “δευτερότριτων” χορού, όπου παρουσίασαν για πρώτη φορά το έργο τους πολλά από τα καθιερωμένα σήμερα ελληνικά χορευτικά σχήματα (με τη συνεργασία του ΥΠ.ΠΟ.). Το 2001, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, ο θίασος παρουσίασε με επιτυχία Μαύρο Θέατρο, το 2005 σε συνεργασία με την Άννα Συνοδινού παρουσίασε νεοελληνικό έργο (ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ), ενώ το 2006-2007 σε μια σπάνια, εκτός του δικού του χώρου, συνεργασία με τον Π. Μπρουκ και τον Σ. Κουγιατέ, ανέβασε “ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ”  (σκηνοθεσία Πίτερ Μπρουκ).

Το 2008-2009 υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο μια παραγωγή γύρω από το θέμα “Το χάσμα των γενεών”, η οποία στηρίχθηκε σε 14 κλασικά κείμενα, από τον Αισχύλο ως το νεοελληνικό θέατρο. Απευθυνόταν σε γονείς και παιδιά και είχε μεγάλη ανταπόκριση (επιλογή κειμένων Κώστας Γεωργουσόπουλος, μουσική Διονύσης Τσακνής, σκηνοθεσία Λάμπρος Τσάγκας). Το 2008 παρουσίασε το έργο του Τζον Μπούκαν ΤΑ 39 ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ, το καλοκαίρι του 2009 την ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη, το 2010 το έργο ΑΜΛΕΤ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ του Άλντο Νικολάι και το παιδικό έργο Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ του Γιάννη Χαμπάκη. Για τη θεατρική περίοδο 2010 – 2011 το θέατρο ΚΝΩΣΟΣ επέλεξε να παρουσιάσει την ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη και την ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, ενώ για την περίοδο 2011 – 2012 τις ΑΝΤΙΓΟΝΕΣ και τα έργα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΑ – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη. Για τη φετινή θεατρική περίοδο 2012 – 2013 επιλέχθηκε το κορυφαίο έργο του Τζορτζ Όργουελ Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Νίκου Αρμάου.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ