Η φετινή συναυλία του Εργαστηρίου Σύνθεσης Νέων Συνθετών στο Μέγαρο

Το φετινό Εργαστήριο Σύνθεσης Νέων Συνθετών (8-13/5) ολοκληρώνεται το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής, με την καθιερωμένη πλέον συναυλία του Εργαστηρίου, στην οποία θα παρουσιαστούν τα έργα των νεαρών δημιουργών (έως 30 ετών) που έλαβαν μέρος σε αυτή την πολύμηνη δημιουργική διεργασία.

Συγκεκριμένα, θα ακουστούν συνθέσεις της Ξένιας Κωνσταντινίδου, του Γιώργου Παπαοικονόμου και του Κωνσταντίνου Χαλιάσα, εμπνευσμένες από αποσπάσματα έργων του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957), στον οποίο είναι αφιερωμένο το φετινό Εργαστήριο Νέων Συνθετών, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα. Πολύτιμη είναι, σε αυτό το σημείο, η συνεργασία του ΜΜΑ με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

Τα σολιστικά μέρη των έργων ερμηνεύει ο μπάσος Τάσος Αποστόλου (αφήγηση, τραγούδι). Η προετοιμασία και η παρουσίαση των συνθέσεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη μουσική διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου.

Λίγα λόγια για τους συνθέτες και τα έργα

Ξένια Κωνσταντινίδου

Περί χαμηλών ενστίκτων

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και υποψήφια διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος (Συστηματική Μουσικολογία, επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Τσούγκρας). Επίσης, έχει σπουδάσει πιάνο (τάξη Ελένης Κωνσταντινίδου) και Ανώτερα Θεωρητικά. Ως πιανίστα έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση τις 10 Miniatures για σόλο πιάνο του Βασίλη Χατζημακρή και τα έργα του Απόστολου Ντάρλα Αναζητώντας τον Μότσαρτ (για πιάνο, τέσσερα χέρια και tape) και Τειρεσίας (για πιάνο). Παράλληλα, μελετά σύνθεση με τον Γεώργιο Σακαλλιέρο. Διδάσκει πιάνο σε ωδεία και μουσικές σχολές της Θεσσαλονίκης.

Η σύνθεσή της με τίτλο «Περί χαμηλών ενστίκτων» βασίζεται στο ρεαλιστικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Τόντα Ράμπα» που αναφέρεται στις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του συγγραφέα από τη Σοβιετική Ένωση μεταξύ 1919 και 1929. Η κύρια έννοια του αποσπάσματος στο οποίο στηρίχτηκε το έργο της Ξένιας Κωνσταντινίδου, είναι τα χαμηλά ένστικτα των ανθρώπων που κινητοποιούν τις πράξεις τους.

Γιώργος Παπαοικονόμου

Dante for eight performers

Άρχισε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 10 ετών στη Φιλαρμονική του Δήμου Αλεξανδρούπολης παίζοντας αλτικόρνο (διευθ. Β. Αγγελίδης). Στη συνέχεια, άρχισε κλασική κιθάρα και μελέτησε θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης (πτυχίο αρμονίας, τάξη Αργύρη Δεβετζή). Από το 2015 μελετά Ανώτερα Θεωρητικά, ενώ από το 2011 φοιτά στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (Σύνθεση, υπεύθυνος καθηγητής Χρήστος Σαμαράς). Έργα του έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και έχουν παρουσιαστεί σε Θεσσαλονίκη
και Αθήνα. Συνεχίζει τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα με τη Λουκία
Σαμούρκα.

Το έργο του «Δάντης» για οκτώ εκτελεστές βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καζαντζάκη από την ποιητική συλλογή «Τερτσίνες».

Κωνσταντίνος Χαλιάσας

Ασκητική: ήχοι εντός

Είναι φοιτητής σύνθεσης στο Τμήμα Mουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τάξη Χρήστου Σαμαρά). Είναι κάτοχος πτυχίων Ανώτερων Θεωρητικών. Σκηνοθετεί και συνθέτει μουσική για δικές του ταινίες. Έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις (Φεστιβάλ Καννών-Short Film Corner, Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ώστιν, Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Νέων της Σεούλ κ.ά.)

Το έργο που έγραψε για το Εργαστήριο Σύνθεσης Νέων Συνθετών έχει ως κείμενο αφετηρίας την «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη.

Εργαστήριο Σύνθεσης, ένας θεσμός-σταθμός για τους νέους δημιουργούς

Ο διακεκριμένος συνθέτης, μαέστρος και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου, ήδη από το 1997, καθιέρωσε τη σειρά εργαστηρίων νεαρών Ελλήνων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με σκοπό την ανάπτυξη μιας δημιουργικής-εκπαιδευτικής διάδρασης ανάμεσα στον μαέστρο, τον νέο συνθέτη και τους μουσικούς. Η ιδέα, που αγκαλιάστηκε με πολλή θέρμη από το ΜΜΑ και υλοποιείται κάθε χρόνο, δίνει τη δυνατότητα στους νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να την τελειοποιήσουν μέσα στο πλαίσιο των μουσικών δοκιμών και της αγαστής συνεργασίας.


Φωτογραφία: © Άγγελος Παππάς

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ