Οι Εκδόσεις Πηγή και η συγγραφέας Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου, παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα  “Η Φωτογραφία του Ξεριζωμού”

Mübadele! Ανταλλαγή! Κατακαλόκαιρο του 1924 και μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού, ξεριζώνεται από τα χώματα των αλησμόνητων πατρίδων και ξεκινά για την μητέρα Ελλάδα!
Ανάμεσά τους και μια μητέρα, η Ελένη, με τα τρία μικρά παιδιά της. Τον Ιουστίνο, τον Σταυράκη και την Γεσθημανή. Ξεριζώνονται απ’ τον τόπο τους, απ’ το σπίτι τους… Η περιουσία τους, οι φίλοι τους, η ζωή που έχτισαν, όλα, εγκαταλείπονται… Αφήνουν το ιερό χώμα που σκεπάζει τους νεκρούς τους… Θα τους αφήσουν εκεί, οι κεκοιμημένοι δεν μπορούν ν’ ακολουθήσουν…
Ο σπαραγμός του αποχαιρετισμού, αιωρείται πάνω απ’ το πακεταρισμένο νοικοκυριό, μέσα στα σκοτεινά αναστατωμένα δωμάτια του πατρικού σπιτιού. Λίγο πριν το μεγάλο ταξίδι, βγαίνουν φωτογραφία στο μπαλκόνι του σπιτιού, να ‘χουν να το θυμούνται. Κι ύστερα, μια εικόνα τοποθετείται μ’ ευλάβεια σ’ ένα μποχτσά… Και το κλειδί της εξώπορτας, ένα μαύρο μεγάλο κλειδί, μ’ ένα σταυρό στην κορυφή, κρύβεται βιαστικά στον κόρφο της μάνας. Θα γυρίσουν και θα βάλουν και πάλι το κλειδί στην εξώθυρα. Θα το κατορθώσουν άραγε…;
Κι η μεγάλη περιπέτεια αρχίζει… Οι χαρές που τους σημάδεψαν μέχρι τώρα κι οι λύπες, μένουν πίσω, στην αγαπημένη Καππαδοκία, σ’ αυτόν τον παράξενο τόπο με τις αρχαίες υπόγειες πολιτείες. Πρέπει να περάσουν τη θάλασσα που τους χωρίζει από την νέα τους πατρίδα. Κρατώντας τα παιδιά της απ’ το χέρι, ξεκινά το ταξίδι… Τί θ’ απογίνουν; Ποια θα είναι η μοίρα τους; Κι η γλυκιά Ελλάδα, που έκρυβαν τη σημαία της στο μπαούλο τους απ’ το φόβο των Τούρκων, πώς θα τους υποδεχτεί;
Νεβσεχίρ (Νεάπολη), Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη (Νεάπολη), 3 πόλεις σε μια ιστορία. Το κουράγιο της Ελένης μέσα σε λίγες λεξούλες… «Ας φθάσουμε εκεί ζωντανοί, κι έχει ο Θεός!».


Η Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Έχει δύο ειδικότητες: α) Παιδιατρική και β) Κοινωνική Ιατρική. Πήρε επίσης την υποειδικότητα της αναπτυξιακής παιδιατρικής στο Grate Ormond Street του Πανεπιστημίου Λονδίνου. Αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής του Α.Π.Θ. με «άριστα» το 1982.
Είναι FSRH δηλαδή μέλος της «Βασιλικής Ακαδημίας για την Κοινωνία και την Υγεία» της Μ. Βρετανίας. Έγραψε 6 διδακτικά βιβλία: Έγραψε 5 διδακτικά βιβλία: «Ανατομία», «Υγιεινή», «Διατροφή για την Υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό», «Η επίδοση στο σχολείο και η αντιμετώπιση των δυσκολιών μάθησης», καθώς και το «Παιδική Ανάπτυξη και Υγεία».
Υπηρέτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως Πρωτοβάθμια Καθηγήτρια στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τώρα έχει τον τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Είναι επίτιμη Πρόεδρος της «Παιδιατρικής Εταιρείας της Κοινωνικής Παιδιατρικής», μέλος του Δ.Σ. της διαβαλκανικής συνεργασίας γυναικών UNESCO, της Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Αμφικτιονίας του Ελληνισμού. Βραβεύθηκε από πολλούς φορείς για το κοινωνικό της κυρίως έργο. Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην Κωνσταντινούπολη, τιμήθηκε με τον «Αργυρό Δικέφαλο Αετό» για την κοινωνική προσφορά της.
Είναι μέλος του «Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης». Έκανε πολλές ομαδικές και δυο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Σκίτσα της υπάρχουν σε αρκετές ποιητικές συλλογές, διηγήματα και εξώφυλλα.
Ασχολείται με τη Λογοτεχνία. Τρία Διηγήματα της διακρίθηκαν σε ισάριθμους διαγωνισμούς. Συμμετείχε σε 2 Ανθολογίες διηγημάτων και μία ποιητική, έγραψε και εικονογράφησε τρία παραμύθια. Η «Φωτογραφία του ξεριζωμού» είναι το πρώτο της ιστορικό μυθιστόρημα. Είναι Πρόεδρος της «Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος» από το 2014.