Η Γκόντα Βαν Στήν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο» έρχεται στη Θεσσαλονίκη η Γκόντα Βαν Στήν (Gonda Van Steen).

Η σπουδαία Βελγο-Αμερικανίδα κλασσική φιλόλογος, συγγραφέας και γλωσσολόγος Γκόντα Βαν Στήν (Gonda Van Steen) είναι η επόμενη καλεσμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο»,  στις 12 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η διεθνούς κύρους  επιστήμονας, με βιβλία που έχουν ως επίκεντρο θέματα της ελληνικής ιστορίας, είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Νεοελληνικών Σπουδών της Βόρειας Αμερικής, ομοίως και στην Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου, δουλεύοντας απρόσκοπτα για την προώθηση και διάδοση των ελληνικών σπουδών στον κόσμο. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, η έδρα Κοραή που κατέχει  στο King’s College του Λονδίνου.

Στην εκδήλωση αυτή, η Gonda Van Steen αναμένεται να συζητήσει σε άπταιστα ελληνικά με τον ιστορικό και επιμελητή βιβλίων, Στρατή Μπουρνάζο, και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Τούλα, για την ελληνική ιστορία και γλωσσολογία από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα με την βαθιά γνώση αλλά και την σύγχρονη ματιά που διακατέχει και την έρευνά της.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν:

Περισσότερες πληροφορίες για την Γκόντα Βαν Στήν

Η Γκόντα Βαν Στήν (Gonda Van Steen) σπούδασε κλασική φιλολογία στο Βέλγιο και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή σε κλασικές και ελληνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Σήμερα είναι καθηγήτρια και κάτοχος της Έδρας Κοραή στη νεοελληνική και βυζαντινή ιστορία, γλώσσα, και λογοτεχνία και διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου. Έχει γράψει τα ακόλουθα βιβλία: Venom in Verse: Aristophanes in Modern Greece (2000), Liberating Hellenism from the Ottoman Empire (2010), Theatre of the Condemned: Classical Tragedy on Greek Prison Islands (2011), Stage of Emergency: Theater and Public Performance under the Greek Military Dictatorship of 1967-1974 (2015), και Adoption, Memory, and Cold War Greece: Kid pro quo? (2019). Το πρώτο βιβλίο της δημοσιεύθηκε από το Princeton University Press και του απονεμήθηκε το βραβείο John D. Criticos από την Ελληνική Εταιρεία του Λονδίνου. Στο δεύτερο βιβλίο της επικεντρώνεται στις επαναστατικές χρήσεις των Περσών του Αισχύλου (1820) και στην περίπτωση της Αφροδίτης του Μήλου. Το τρίτο βιβλίο αναφέρεται στις παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών που παρουσίαζαν οι πολιτικοί κρατούμενοι του εμφυλίου πολέμου. To τέταρτο αναλύει τη ζωή του θεάτρου, τις επιδόσεις και τη λογοκρισία κατά την διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας του 1967-1974. Από το 2013 ασχολείται με τις υιοθεσίες ελληνόπουλων που στάλθηκαν στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία τα χρόνια του 1950 και 1960. Κατά τη διάρκεια των ετών 2012-2014 η Gonda Van Steen διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Νεοελληνικών Σπουδών της Βόρειας Αμερικής (Modern Greek Studies Association). Συνεχίζει να αποτελεί ενεργό μέλος του MGSA και της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου, δουλεύοντας απρόσκοπτα για την προώθηση και διάδοση των ελληνικών σπουδών στον κόσμο.

Για δελτία εισόδου πατήστε εδώ.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ