Δύο χρόνια μετά την πρώτη παράσταση της ΙΛΙΑΔΑΣ στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο του 2013, η παράσταση συνεχίζει το ταξίδι της..αυτη τη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σιμπίου. Το Σιμπίου φιλοξενεί την ΙΛΙΑΔΑ του Ομήρου της ομάδας του Στάθη Λιβαθινού στην μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη για μία παράσταση στις 21 Ιουνίου, κλείνοντας έτσι το φετινό φεστιβάλ. Η παράσταση ως τώρα έχει ταξιδέψει στο Άμστερνταμ (Εθνικό Θέατρο), τη Μέριδα (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου), την Κύπρο (Κύπρια), τη Μαδρίτη (Εθνικό Θέατρο), το Μόντρεαλ (CINARS) και το Σαντιάγο (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου).
“Μία σύνθετη αλλά διασκεδαστική ιστορία που κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση και τον βάζει σε σκέψεις. Μια ματιά στην ανθρώπινη ψυχή η οποία υποκύπτει στη βιαιότητα σε μια προσπάθεια να διαβεί το δρόμο της επιβίωσης μέσα στον πόλεμο και την καταστροφή.”
Απόσπασμα από κριτική του Leopoldo Thumb στο biobiochile.cl από το Διεθνές Φεστιβάλ Σαντιάγκο Α Μιλ στη Χιλή.
Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, είναι η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα το Στάθη Λιβαθινό.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα άπο το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες, σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.
Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο;
Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε θα τελειώσει. Ο γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας θα συμφιλιωθούν- έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα. Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε και νικημένο.
Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνική Διασκευή & Επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Έλσα Αδριανού, με τη συνεργασία των ηθοποιών της
παράστασης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική σύνθεση & Σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Πηγούνης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κινησιολογική προετοιμασία & Πολεμικές τέχνες: Σι Μιαο Τζιε Μάχιμος Μοναχός Σαολίν
Επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet
Βοηθός Σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα
Ερμηνεύουν: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου , Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή,, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς , Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου .
Kρουστά: Μανούσος Κλαπάκης
Παραγωγή: POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου
Homer’s ILIAD / Stathis Livathinos Theatre Group from Polyplanity Productions on Vimeo.
Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Σιμπίου
To Διεθνές Φεστιβάλ Sibiu (Sibiu International Theatre Festival) πραγματοποιείται φέτος για 22η χρονιά στην Ρουμανία, φιλοξενώντας παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής σε 60 θέατρα της πόλης. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ηθοποιού Constantin Chiriac και θεωρείται το 3ο πιο σημαντικό ευρωπαϊκό φεστιβάλ μετά από τα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Αβινιόν, αφού φιλοξενεί περισσότερες από 300 παραστάσεις και καλλιτεχνικές δράσεις. Κάθε χρόνο προσελκύει περίπου 600.000 θεατές, ενώ συμμετέχουν καλλιτέχνες που προέρχονται από 50 και πλέον χώρες. Παράλληλα με το φεστιβάλ, διοργανώνεται το Sibiu Performing Arts Market, στο οποίο δίνεται η δυνατότητα σε καλλιτέχνες και ομάδες να προβάλουν τη δουλειά τους και να πουλήσουν παραστάσεις σε καλλιτεχνικούς διευθυντές φεστιβάλ, θεάτρων και καλλιτεχνικών οργανισμών.
Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr