Η έκθεση “Η ηχώ του χθες ως εικόνα του αύριο” παρουσιάζει το έργο τεσσάρων νέων καλλιτέχνιδων και επικεντρώνεται στην σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και των προεκτάσεων αυτής σε αντιληπτικό και συναισθηματικό επίπεδο. Οι καλλιτέχνιδες διερευνούν μηχανισμούς της μνήμης και της φαντασίας, επιστρατεύουν τεχνικές της μεταφοράς και του μύθου, επιχειρώντας τη δημιουργία νέων αξιακών και συμβολικών συστημάτων.
Μυρτώ Βρατσάνου
Η Μυρτώ Βρατσάνου (Αθήνα, 1994) σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και στην Academy of Media Arts της Κολωνίας (MFA) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση. Έχει παρουσιάσει την καλλιτεχνική της δουλειά σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε χώρους και ιδρύματα όπως το Weltkunszimmer Düsseldorf, Temporary Gallery Köln, Meinblau Projektraum Berlin, Neverneverland Amsterdam, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος του student-run χώρου Circuits+Currents και του Chorus της Documenta14. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα άλλα συλλογικά και εκπαιδευτικά project, όπως το Spaces Of Reflection στα πλαίσια της 10ης Μπιενάλε του Βερολίνου. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Ελένη Ζερβού
Η Ελένη Ζερβού (Αθήνα, 1994) έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Γιώργο Λάππα και τον Νίκο Χαραλαμπίδη καθώς και στο Mimar Sinan Fine Arts Univesity, Istanbul. Το 2019, έλαβε την Υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση για Μεταπτυχιακές σπουδές στο MFA Fine Art του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο όπου πλέον ζει και εργάζεται. Το εικαστικό της έργο αυτό τον καιρό συνδιάζει γλυπτικές εγκατάστάσεις με συμμετοχικές δράσεις δίνοντας έμφαση στη μελέτη του χώρου(γλυπτικού, πολιτικού, προσωπικού-δημόσιου) και στο δίπολο μεταξύ του “εγώ” και του “άλλου”. Υπήρξε μέλος του Contemporary Art Showcase Athens και της ομάδας “Allopix”. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και performances σε Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία και Αγγλία σε γκαλερί, μουσεία και ανεξάρτητους χώρους μεταξύ των οποίων: Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ωδείο Αθηνών, Fabrica del Vapore-Μιλάνο(BCJEM17), Santral Istanbul, Studio-X Istanbul και Documenta Halle – Κάσσελ (Documenta14).
Αθηνά Κουμπαρούλη
Η Αθηνά Κουμπαρούλη (1983) αποφοίτησε το 2008 από το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών. To 2019 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός και Καλλιτεχνικές Πρακτικές στην Καθημερινή Ζωή, του τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια σε υπαίθρια έργα, μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ από το 2013 συστεγάζεται με άλλους δημιουργούς σε εργαστήριο στο κέντρο της Αθήνας όπου κατασκευάζει χρηστικά και εικαστικά αντικείμενα. Τα τελευταία χρόνια η πρακτική της περιλαμβάνει μικρής κλίμακας σχεδιαστικά εγχειρήματα με έμφαση στην λογική της επανάχρησης και την επανεξέταση της χειροποίητης αξίας του αντικειμένου. Την απασχολεί η σχέση και η αλληλεπίδραση φυσικού – τεχνητού περιβάλλοντος ενώ πολλές φορές χρησιμοποιεί στην δουλειά της οργανικά υλικά.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ελπίδα Φραγκεσκίδου
Η Ελπίδα Φραγκεσκίδου (Λευκωσία, 1996) είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Απόφοιτος της σχολής Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τίτλο στην γλυπτική. Η πρακτική της επικεντρώνεται στη σύνθεση τοπίων, ενώ παράλληλα σμιλεύει την υλικότητα, τη μνήμη και τη χρονικότητα μέσα απο ζητήματα ταυτότητας. Εστιάζει σε εικαστικές εγκαταστάσεις εμπειρίας, που φέρουν τις ιδιότητες του τώρα αλλά σχετίζονται με την αρχαιολογία και ανασκαφή ως προς τη διαδικασία και το αποτέλεσμα. Το 2017 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Έχει εκθέσει έργα της στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στην Ιταλική Πρεσβία, Αθήνα; στο Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα; ENDROSIA, Λευκωσία; ME THEN Showroom, Αθήνα; We Are Bud, Αθήνα; Ιslington Arts Factory, Λονδίνο; Αρχαιολογικό Μουσείο, Δελφοί; και στο Ιταλικό Ινστιτουτο, Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως ασκούμενη στα τμήματα επικοινωνίας. Έχει συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Art Athina και σε διάφορα εργαστήρια και άλλα πρότζεκτ. Εργάστηκε ως βοηθός παραγωγής για την 6η Μπιενάλε της Αθήνας 2018 ΑΝΤΙ και ως βοηθός στη γκαλερί Hot Wheels Athens. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 εργάζεται ως μέλος της ομάδας του Onassis AiR, ενός διεθνούς προγράμματος καλλιτεχνικής και επιμελητικής έρευνας και φιλοξενίας.
Υπενθυμίζουμε ότι στο χώρο μας τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μυρτώ Βρατσάνου