Η Καμεράτα παρουσιάζει τον Μεσσία του Χαίντελ στο Μέγαρο

Η Καμεράτα, και ο μαέστρος της, Γιώργος Πέτρου, υποδέχονται τα φετινά Χριστούγεννα προσφέροντας στο κοινό ένα αριστουργηματικό έργο της δυτικής θρησκευτικής μουσικής, τον Μεσσία του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, με τον οποίο ανοίγει ο Κύκλος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου. Το φημισμένο μουσικό σύνολο θα παρουσιάσει το εμβληματικό έργο του Χέντελ με όργανα εποχής, σε μία εκδοχή του Μεσσία βασισμένη στην πρώτη εκτέλεση του έργου το 1742 στο Δουβλίνο.

Η Καμεράτα, και ο μαέστρος της, Γιώργος Πέτρου, υποδέχονται τα φετινά Χριστούγεννα προσφέροντας στο κοινό ένα αριστουργηματικό έργο της δυτικής θρησκευτικής μουσικής, τον Μεσσία του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, με τον οποίο ανοίγει ο Κύκλος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου. Το φημισμένο μουσικό σύνολο θα παρουσιάσει το εμβληματικό έργο του Χέντελ με όργανα εποχής, σε μία εκδοχή του Μεσσία βασισμένη στην πρώτη εκτέλεση του έργου το 1742 στο Δουβλίνο. 

 

Η Καμεράτα  διεθνώς γνωστή με την επωνυμία Armonia Atenea, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα σύνολα προκλασικής μουσικής της εποχής μας και έχει αποσπάσει σημαντικούς επαίνους για τις ερμηνείες της από τη διεθνή κριτική.

Τέσσερις διακεκριμένοι έλληνες μονωδοί θα συμμετάσχουν στη μία και μοναδική αυτή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 9:00 μ.μ.: η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, ο τενόρος Γιάννης Φίλιας και ο μπάσος Πέτρος Μαγουλάς. Μαζί τους, το φωνητικό σύνολο Armonia Atenea.

 

Ο Μεσσίας και ο Χαίντελ

Ο Μεσσίας (Μessiah, HWV 56) του Γκέοργκ-Φρήντριχ Χαίντελ (1865-1759), το δημοφιλέστερο ίσως θρησκευτικό έργο όλων των εποχών, εξακολουθεί να μαγεύει τους ακροατές 250 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού του. Ο Χαίντελ συνέθεσε το περίφημο ορατόριό του, το 1741, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να το παρουσιάσει στο Δουβλίνο, όπου θα μετέβαινε κατόπιν πρόσκλησης του αρμοστή της Ιρλανδίας, κόμη του Ντέβονσαϊρ, στο πλαίσιο μιας σειράς φιλανθρωπικών συναυλιών. Μάλιστα, τα έσοδα από τις παρουσιάσεις του Μεσσία διατέθηκαν για την ενίσχυση τριών τοπικών ιδρυμάτων, ενώ  μέρος τους χρησιμοποιήθηκε για την απελευθέρωση 142 κρατουμένων για χρέη. Σε αυτές τις συναυλίες, ο συνθέτης, μεταξύ άλλων, έπρεπε να επιβεβαιώσει τη φήμη του ως δημιουργού εκκλησιαστικής μουσικής και να προτείνει στο κοινό ένα πρωτότυπο και εντυπωσιακό έργο.

Το αγγλικό ποιητικό κείμενο του ορατορίου, το οποίο βασίζεται κυρίως σε αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης (Προφητείες, Ψαλμοί, Ευαγγέλια, Επιστολές Παύλου, Αποκάλυψη Ιωάννου), φέρει την υπογραφή του Τσαρλς Τζέννενς. Το έργο, με τα έξοχα χορωδιακά του μέρη –το περίφημο «Αλληλούια» παραμένει πάντοτε μια σύνθεση ανυπέρβλητου μουσικού κάλλους–, πρωτοπαρουσιάστηκε στην ιρλανδική πρωτεύουσα στις 13 Απριλίου 1742, με τη συμμετοχή σολίστ και των ανδρικών- παιδικών χορωδιών από τους καθεδρικούς ναούς του Αγίου Πατρικίου και του Ιησού Χριστού. Έτυχε, δε, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το κοινό και τους ειδικούς, γεγονός που εξασφάλισε στον Χαίντελ τον μεγαλύτερο θρίαμβο της ζωής του. Η πρώτη εκτέλεση του Μεσσία στο Λονδίνο έγινε έναν χρόνο αργότερα (1743), αλλά επαναλήφθηκε ελάχιστες φορές όσο ήταν εν ζωή ο συνθέτης. Το έργο τυπώθηκε στα 1763, μετά τον θάνατό του, καθώς οι συνεχείς παρεμβάσεις και διορθώσεις του στην παρτιτούρα, είχαν δυσχεράνει την οριστική έκδοσή του.

Οι συντελεστές

Η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη έχει εργαστεί ως μόνιμη σολίστ στην Όπερα της Χάλλε στη Γερμανία, όπου ερμήνευσε τους ρόλους: Παμίνα (Ο μαγικός αυλός), Τσερλίνα (Ντον Τζοβάννι), Αδελφή Γενοβέφα (Αδελφή Αγγελική), Μαργαρίτα (Η Ιωάννα στην πυρά), Φωνή εξ ουρανού και Τεμπάλντο (Ντον Κάρλο), Ξένια (Μπορίς Γκοντουνόφ), Βελγκούντε (Ο χρυσός του Ρήνου) κ.ά. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία, στα Φεστιβάλ Αθηνών, Αρχαίας Κορίνθου και Αιγαίου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και σε άλλα θέατρα και αίθουσες. Έχει συμμετάσχει σε τρεις ηχογραφήσεις. Σπούδασε βιολί, τραγούδι και μουσικολογία στην Αθήνα. Με υποτροφία των Ιδρυμάτων Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και Jϋrgen Ponto, συνέχισε τις σπουδές της στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ, όπου πήρε μεταπτυχιακά διπλώματα σε λιντ-ορατόριο και όπερα.

Η μεσόφωνος Μαίρη-Έλεν Νέζη, η οποία ερμήνευσε, τον φετινό Νοέμβριο, τον ρόλο του Ρωμαίου στην όπερα Καπουλέτοι και Μοντέκκοι (ΕΛΣ) στο Μέγαρο, ακολουθεί διεθνή σταδιοδρομία. Έχει ερμηνεύσει περισσότερους από 40 πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Έχει ηχογραφήσει τις όπερες Ορέστης, Αριάδνη στην Κρήτη, Ταμερλάνος, Ιούλιος Καίσαρας, Αλέξανδρος Σεβήρος και Ο θρίαμβος της Κλέλιας υπό τον Γιώργο Πέτρου, καθώς και τα λυρικά έργα Πτολεμαίος και Αλέξανδρος, Βερενίκη υπό τον Άλαν Κέρτις. Στις δισκογραφικές της καταθέσεις περιλαμβάνονται επίσης η όπερα Φαρνάκης με μαέστρο τον Ντιέγκο Φαζόλις, το CD Χριστούγεννα στον Άγιο Μάρκο υπό τη μουσική διεύθυνση του Πέτερ Κοπ και το σόλο CD Salve Regina υπό τον Άλαν Κέρτις. Έχει συμμετάσχει στις οπτικοακουστικές παραγωγές (DVD) Ηρακλής στον Θερμοδόντη, Μοντετσούμα και Αριοντάντε. Επίσης, έχει ηχογραφήσει την όπερα Οι γάμοι του Φίγκαρο υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή, καθώς και τους δίσκους ακτίνας Baroque Divas και Σιρόης υπό τον Γιώργο Πέτρου. Έχει ακόμη λάβει μέρος στη μαγνητοσκόπηση της όπερας Φαρνάκης (DVD) με τον Φεντερίκο Μαρία Σαρντέλλι στο πόντιουμ.

Ο λυρικός τραγουδιστής και ηθοποιός Γιάννης Φίλιας πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 8 ετών. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, χορό και κλασικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και στο Ωδείο Πρωτοπορία, καθώς και υποκριτική στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Νέου Θεάτρου. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης. Ως τενόρος έχει ερμηνεύσει τους ρόλους: Λουκάνο (Η στέψη της Ποππαίας του Μοντεβέρντι), Ταμίνο (Ο μαγικός αυλός του Μότσαρτ), Πίνκερτον (Μαντάμα Μπατερφλάι του Πουτσίνι), Ρομαίν (Ο τσάρος φωτογραφίζεται του Βάιλ) κ.ά. Έχει συνεργαστεί επίσης με τους συνθέτες Άλκη Μπαλτά, Θόδωρο Αντωνίου, Χρήστο Λεοντή, Μίμη Πλέσσα και με τους σκηνοθέτες Σπύρο Ευαγγελάτο, Κώστα Γαβρά, Βίκτωρα Αρδίτη, Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες, Ρενάτο Τζανέλλα, Κώστα Κουτσομύτη, Θωμά Μοσχόπουλο, Δημήτρη Λιγνάδη, Όλγα Μαλέα κ.ά.

Ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς, που εμφανίστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο ως Λορέντζο στην όπερα Καπουλέτοι και Μοντέκκοι, σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και μονωδία με τους Φραγκίσκο Βουτσίνο και Κώστα Πασχάλη. Έχει ερμηνεύσει ρόλους σε περισσότερες από 60 παραγωγές όπερας εντός και εκτός Ελλάδος (ΕΛΣ, ΜΜΘ, ΜΜΑ, Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου και Αρχαίας Κορίνθου, Όπερα Θεσσαλονίκης, Εθνική Όπερα Ουαλίας, κ.ά.). Υπήρξε μόνιμο μέλος της Όπερας του Κιέλου (2010-2013). Τις τελευταίες σεζόν, τραγούδησε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε Ελλάδα και εξωτερικό (Οσμίν-Η απαγωγή απ’ το σεράι, Κολλίνε-Μποέμ, Ζαράστρο-Ο μαγικός αυλός, Ξωτικό του νερού-Ρούσαλκα, Παγκάνο-Οι Λομβαρδοί στην πρώτη σταυροφορία, Βασιλιάς Χάινριχ-Λόενγκριν, Ντον Μπαζίλιο-Ο κουρέας της Σεβίλλης, Κόμης ντε Γκριέ-Μανόν, Ντον Τζοβάννι, Ντάλαντ-Ο ιπτάμενος Ολλανδός, Μπάνκο-Μάκβεθ, Σπαραφουτσίλε-Ριγκολέττο, κ.ά.). Από το 2014 είναι μόνιμος μονωδός της ΕΛΣ. Οι ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν βραβευμένες διεθνείς εκδόσεις των έργων Ορέστης, Αριάδνη στην Κρήτη, Ταμερλάνος, Ιούλιος Καίσαρ και Αλέξανδρος Σεβήρος του Χαίντελ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Τραγουδούν:

Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαίρη-Έλεν Νέζη,

Γιάννης Φίλιας, Πέτρος Μαγουλάς

 

Με το φωνητικό σύνολο Armonia Atenea

 

Διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου

Συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μουσικού & Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ