Η Κάρι μας – Theodore Dreiser

Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο του Theodore Dreiser, Η Κάρι μας.

Με πλήθος θαυμαστές πρόθυμους να τη βοηθήσουν η ομορφούλα Κάρι κυνηγά μια καλύτερη ζωή  και  «απελευθερώνει το αμερικανικό μυθιστόρημα» (John Dos Pasos).

Γεμάτη «τρελά όνειρα για μακρινούς, ασαφείς θριάμβους» η Κάρι ξεκινά, τον Αύγουστο του 1899, από το χωριό της για το Σικάγο. Μια καινούργια ζακέτα, ένα καπελάκι, αυτά είναι τα πρώτα που επιθυμεί. Ο μισθός όμως από την κουραστική  δουλειά που βρίσκει με μεγάλη δυσκολία δεν επαρκεί. Ο καλοντυμένος κύριος που γνώρισε στο τρένο είναι πολύ πρόθυμος να τη διευκολύνει. Ο τρόπος να κατακτήσει το «αμερικανικό όνειρο» είναι να ενδώσει στις προτάσεις του;

«Ρυπαρή και ανήθικη» για τους Αμερικανούς του 1900, «έργο υψίστης δύναμης, ακριβές όπως η ίδια η ζωή και μεγάλο, με όλη τη μεγαλοσύνη της χώρας που το γέννησε» την επόμενη χρονιά για τους Άγγλους, η Κάρι μας «ήρθε στην Αμερική σαν δυνατός, απελευθερωτικός δυτικός άνεμος· όπως η πρώτη δροσερή πνοή μετά τον Μαρκ Τουέιν και τον Γουίτμαν», όπως τόνισε ο Sinclair Lewis παραλαμβάνοντας το Νομπέλ Λογοτεχνίας του 1930.

Πρώτο σπουδαίο αστικό μυθιστόρημα των ΗΠΑ,« αφηγείται αφενός την πορεία ενός ανθρώπου από την άγνοια στη γνώση, από την αφάνεια και τη φτώχεια στο θρίαμβο, αφετέρου την αργή πτώση ενός άλλου», γράφει η μεταφράστρια της Έλλη Φιλοκύπρου. «Αποτυπώνει την καθημερινότητα βλέποντας την ανθρώπινη μοίρα να καθορίζεται από το περιβάλλον, τις πράξεις των ατόμων να κυβερνώνται όχι από το λογικό αλλά από ένστικτα, όπως το σεξουαλικό» και συνθέτει έναν ολόκληρο κόσμο, όχι μόνο την Αμερική της εποχής, αλλά οποιαδήποτε χώρα με παρόμοιο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον ακόμα και σήμερα.

Πατέρας του βορειοαμερικανικού κοινωνικού μυθιστορήματος· περιζήτητος, λόγω του πολύ ελκυστικού τρόπου γραφής του, σεναριογράφος στο Χόλυγουντ, με επιτυχίες όπως την Κάρι (ελλ. τίτλος Συντρίμμια της ζωής) με τον Λόρενς Ολίβιε και τη Τζένιφερ Τζόουνς και Μια θέση στον ήλιο με τον Μοντγκόμερι Κλιφτ και τη Λιζ Τέιλορ· ίνδαλμα του Τσάπλιν· από τους πρώτους ακτιβιστές· «εχθρός των ΗΠΑ» την περίοδο των διώξεων του γερουσιαστή Μακάρθι· πηγή έμπνευσης για τον Γούντι Άλεν: ο Θίοντορ Ντράιζερ (1871-1945) άσκησε τεράστια επιρροή σε όλη την εποχή του και σε συγγραφείς όπως ο Φιτζέραλντ, ο Φόκνερ, ο Ντος Πάσος.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ