Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ Ρεματιάς: Ξεκινούν οι προσβάσιμες στο περιεχόμενο εκδηλώσεις

Το δικαίωμα όλων για ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στα έργα του πολιτισμού και της τέχνης υπερασπίζεται ο Δήμος Χαλανδρίου για έκτη συνεχή χρονιά με τη συνεργασία του με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ Ρεματιάς για τη δημιουργία προσβάσιμων παραστάσεων στο περιεχόμενο.

Ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, η συνεργασία αυτή ειδικότερα το περασμένο και το φετινό καλοκαίρι αποκτά για όλους και όλες μας ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Ο αποκλεισμός και οι περιορισμοί που μας επιβλήθηκαν για την προστασία μας από τον κορονοϊό, με τις αρνητικές επιπτώσεις τους σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, έπληξαν περισσότερο τα ανάπηρα άτομα, τα οποία βρέθηκαν σε συνθήκες απομόνωσης συχνά απειλητικής για τη διαβίωσή τους. Παράλληλα, η κρίση που γνωρίζουν σήμερα εξαιτίας των ίδιων συνθηκών οι δημιουργοί, πλήττει επίσης διπλά τους ανάπηρους καλλιτέχνες και τις ανάπηρες καλλιτέχνιδες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Φεστιβάλ Ρεματιάς εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά του για τους δεσμούς που το ενώνουν τα τελευταία χρόνια με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, κάνοντας τη Ρεματιά έναν χώρο πληρέστερης έκφρασης και συμμετοχής, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό ως δύναμη αλληλεγγύης, ανταλλαγής και συμπερίληψης, δίνοντας στην τέχνη τον πραγματικό της προορισμό: να είναι προσβάσιμη σε όλους τους ανθρώπους.

Oι προσβάσιμες στο περιεχόμενο εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης ξεκίνησαν ήδη το περασμένο Σάββατο (17/7) με έναν συμβολισμό: τη γιορτή της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων – Μηδενική Ανοχή, για τα δέκα χρόνια από τη γέννησή της. Τη σκυτάλη της προσβασιμότητας περιεχομένου πήρε την Κυριακή (18/7) η παράσταση Με τις μέλισσες ή με τους λύκους του Θανάση Καμπαγιάννη που παρουσιάστηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες ενώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ συνεχίζεται περιλαμβάνοντας μέχρι την ολοκλήρωσή του τις ακόλουθες προσβάσιμες στο περιεχόμενο εκδηλώσεις με την πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών:

Παρασκευή 23 ΙΟΥΛΙΟΥ
Mind the gap από την ομάδα Dagipoli Dance Co

Η DAGIPOLI DANCE Co είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από ανάπηρα άτομα ενώ το έργο της στο σύνολό του είναι ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που επιβάλει στον θεατή να βγει απ’ τη βολική θέση του παθητικού παρατηρητή, να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του και να παλέψει με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του.

Στην πορεία της, από τον Μάιο του 2004 που δημιουργήθηκε έως σήμερα, η ομάδα αναγνωρίσθηκε και καταξιώθηκε από το ευρύ κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας ισότιμα σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ και παρουσιάζοντας κατά μέσο όρο 15 παραστάσεις το χρόνο σε πολύ μεγάλα και σημαντικά θέατρα σε όλον τον κόσμο.

Σύλληψη – Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης
Μουσική σύνθεση – εκτέλεση: Κώστας Λειβαδάς
Φωτισμοί: Γιώργος Καρακουλάκης
Χορεύουν: Ειρήνη Μαυροματάκη, Φαίη Μάλαμα, Κλητώ Τσιγκρή, Φανή Παρλή, Ελένη Κοντζίλα, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Mario–Sergio Bushi και Γιώργος Χρηστάκης
Αφήγηση: Άννα–Μαρία–Ελευθερία Ματζουράνη, Σταυρούλα Ζάμπρα
Διδασκαλία κειμενων: Ευγενία Αρσένη

Διάρκεια: 60’

Προσβάσιμη παράσταση χορού. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες. Με την πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Παρασκευή 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Μια γιορτή στου Νουριάν του Volker Ludwig

Μια παράσταση από τη Συντεχνία του Γέλιου σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι για ανθρώπους από 5 ετών. Η ανατρεπτική κωμωδία Volker Ludwig για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωσή τους, προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις.

Κείμενο: Volker Ludwig
Μετάφραση / Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Τραγούδι Παράστασης: Active Member
Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη
Διανομή: Γιάννης Βαρβαρέσος, Θανάσης Ζερίτης, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Αλέξανδρος Τούντας

Διάρκεια: 75΄

Καθολικά προσβάσιμη μουσικοθεατρική παράσταση. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενδογλωσικούς υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες και ακουστική περιγραφή για τυφλούς/ες και άτομα με προβλήματα όρασης. Με την πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Σάββατο 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Λάκης Παπαδόπουλος

Ένας καλλιτέχνης που αποδεικνύει με την πορεία του ότι η μουσική είναι μία και δεν έχει είδη ή ταμπέλες. Μαζί του η Ευδοκία Ράπτη στο τραγούδι, ο Γρηγόρης Γιαρελής στην κιθάρα, ο Παναγιώτης Δανίκας στο μπάσο και ο Αλέξανδρος Αλεξίου στα τύμπανα.

Προσβάσιμη συναυλία. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσικούς υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες. Με την πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Τετάρτη 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ο Πατέρας μου η Αθήνα της Μάνιας Παπαδημητρίου

Παλιοί κανταδόροι, πλούσιοι και φτωχοί, έμποροι και διανοούμενοι, εργαζόμενοι και φοιτητές μαζεύονταν κάποτε για να πιούν το κρασί τους και να τραγουδήσουν με κιθάρες κι ένα μπουζουκάκι όλα τους τα ντέρτια. Τη λαογραφία τούτης της πλευράς της Αθήνας εξερευνούν έξι νέοι και παλιότεροι ηθοποιοί και μουσικοί μέσα από τα μάτια του πατέρα, έτσι όπως τα αφηγήθηκε στην κόρη, Μάνια Παπαδημητρίου.

Παίζουν μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου (πιάνο, ακορντεόν), Τάσος Αντωνίου (κιθάρα, μαντολίνο), Θοδωρής Ζέης (Μπουζούκι), Μάτα Καστρησίου (κρουστά, μεταλλόφωνο)
Τραγουδούν: Τάσος Αντωνίου, Μάτα Καστρησίου, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Μάνια Παπαδημητρίου
Θεατρική Αφήγηση – περφόρμινγκ: Μάνια Παπαδημητρίου, Τάσος Αντωνίου, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Μάτα Καστρησίου

Καθολικά προσβάσιμη μουσικοθεατρική παράσταση. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες και ακουστική περιγραφή για τυφλούς/ες και άτομα με προβλήματα όρασης. Με την πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων Ιουλίου: 9.00 μ.μ.
Ώρα έναρξης εκδηλώσεων Αυγούστου – Σεπτεμβρίου: 8.30 μ.μ.

**

Όσον αφορά στην προσβασιμότητα χώρου για όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, το Θέατρο Ρεματιάς, ύστερα από ενέργειες του Δήμου Χαλανδρίου σε συνεργασία πάντα με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους. Διαθέτει δύο θέσεις στάθμευσης για χρήση από αναπηρικά αυτοκίνητα. Υπάρχουν σηματοδοτημένες θέσεις για χρήση από ανθρώπους με κινητικές – αισθητηριακές και άλλες βλάβες, συνοδούς και εμποδιζόμενα πρόσωπα (ηλικιωμένους/ες, εγκυμονούσες και γονείς με παιδιά σε βρεφικά καροτσάκια, άτομα με προσωρινό τραυματισμό) και διαγραμμισμένος χώρος μπροστά από την πρώτη σειρά θέσεων για χρήστες /στριες αναπηρικών αμαξιδίων. Λειτουργεί τουαλέτα αναπήρων ενώ στον χώρο του αναψυκτηρίου υπάρχουν σηματοδοτημένα τραπέζια πάνω στις πλάκες ανεμπόδιστης πρόσβασης, στον χώρο του αναψυκτηρίου, για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση αναπήρων και εμποδιζόμενων προσώπων.

Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους/τις χειριστές/τριές τους.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ).

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ