Με αφορμή το γεγονός ότι το 2019 σηματοδοτεί 400 χρόνια από τη γέννηση του Μοροζίνι και 350 χρόνια από τη λήξη της πολιορκίας του Χάνδακα, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη διοργάνωσε έκθεση τεκμηρίων από τις πλούσιες συλλογές της (χάρτες, απόψεις πόλεων, τοπογραφικά και αρχιτεκτονικά σχέδια, αναφορές αξιωματούχων, χειρόγραφα, βιβλία και χαρακτικά).
Την έκθεση πλαισιώνουν δάνεια από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών, τη Συλλογή Ευστάθιου Ι. Φινόπουλου του Μουσείου Μπενάκη, το Νομισματικό Μουσείο, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές. Σκοπός της είναι να αναδείξει τρία καίρια θέματα-σταθμούς στη στρατιωτική και διοικητική θητεία του Βενετού αξιωματούχου: τον Κρητικό πόλεμο και την πολιορκία του Χάνδακα (1645-1669), το βομβαρδισμό του Παρθενώνα (1687), και τη δεύτερη Βενετοκρατία στην Πελοπόννησο (1687-1715).
Φραγκίσκος Μοροζίνι
Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι ήταν γόνος γνωστής βενετσιάνικης οικογένειας και διακρίθηκε για την ανδρεία και τις στρατιωτικές του δεξιότητες. Σε ηλικία 36 μόλις ετών (1654) διορίστηκε Αρχιστράτηγος και Αντιναύαρχος του ενετικού στόλου και κλήθηκε να υπερασπιστεί την Κρήτη ενάντια στους Οθωμανούς Τούρκους. Παρά τη βοήθεια ευρωπαϊκών δυνάμεων, αναγκάστηκε να υπογράψει συνθήκη για την παράδοση της πρωτεύουσας του νησιού, Χάνδακα, το 1669. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 1684, σε ηλικία 66 ετών, διορίστηκε Αρχιστράτηγος και Διοικητής όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Τούρκων.
Μετά την κατάκτηση της Πρέβεζας και της Λευκάδας, μισθοφορικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Κόμη Όθωνα Γουλιέλμου Φον Καίνιξμαρκ έσπευσαν σε βοήθεια της Βενετίας.Το Σεπτέμβριο του 1687 οι δυνάμεις του Μοροζίνι και του Καίνιξμαρκ πολιορκούν την Ακρόπολη της Αθήνας. Μια βόμβα χτυπά την πυρίτιδα που οι Τούρκοι είχαν αποθηκεύσει στον Παρθενώνα, καταστρέφοντας το ναό και επιτρέποντας τη λεηλασία αρχαίων έργων τέχνης. Η πόλη εγκαταλείφθηκε από Έλληνες και Ενετούς το 1688. Μετά την γρήγορη κατάκτηση σχεδόν όλων των λιμένων και φρουρίων της Πελοποννήσου -εκτός από τη Μονεμβασιά- οι Ενετοί εγκαθίδρυσαν το Βασίλειο του Μοριά (μέχρι το 1714) και έγιναν κυρίαρχοι των γονίμων εδαφών της Πελοποννήσου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στις 8 Ιουλίου 1688, ο Μοροζίνι εξελέγη Δόγης. Στο τέλος του έτους, βαριά άρρωστος αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Βενετία. Πέντε χρόνια αργότερα ξαναήρθε στην Ελλάδα για μια τελευταία εκστρατεία εναντίον των Τούρκων. Αρρώστησε και πέθανε στο Ναύπλιο το 1694.
Συντελεστές
Την έκθεση έχουν επιμεληθεί η Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, και ο Αλέξης Μάλλιαρης, Αρχειονόμος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, ενώ η συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων στην επιστημονική επιτροπή έχει εξασφαλίσει την άρτια ιστορική τεκμηρίωσή της. Αναφέρουμε ενδεικτικά την Ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου, την Καθηγήτρια Molly Greene του Πανεπιστημίου Princeton και την Καθηγήτρια Caterina Carpinato του Πανεπιστημίου της Βενετίας, Ca Foscari.
Επιπλέον μελετητές θα προσκληθούν να μοιραστούν την εμπειρία τους σε συγκεκριμένες πτυχές που σχετίζονται με ιστορικά γεγονότα της περιόδου, σε ένα συμπόσιο που θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2020.