Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη συνεργασία της με την τάξη διεύθυνσης ορχήστρας του διάσημου μαέστρου και καθηγητή Johannes Schlaefli του Πανεπιστημίου Τεχνών Ζυρίχης, ο οποίος μας συστήνει μερικούς από τους πλέον ταλαντούχους μαέστρους της νέας γενιάς απ’ όλο τον κόσμο, που διευθύνουν την Κ.Ο.Θ. σε γνωστά συμφωνικά έργα.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την τραγική εισαγωγή από την όπερα του Βέρντι «Η δύναμη του πεπρωμένου», όπου οι πρωταγωνιστές δεν μπορούν να ζήσουν μαζί την αγάπη τους και ενώνονται μόνο τη ύστατη ώρα, ενώ συνεχίζει στο ίδιο κλίμα με το πρελούδιο της όπερας ‘Τριστάνος και Ιζόλδη’ του Βάγκνερ, που πραγματεύεται έναν ακόμη ανεκπλήρωτο νεανικό έρωτα με τραγική κατάληξη.

Ακολουθούν μέρη από δύο συμφωνίες που συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων έργων του είδους. Το β’ μέρος της ‘Πέμπτης Συμφωνίας’ του Τσαϊκόφσκι είναι εμπνευσμένο από ένα λαϊκό τραγούδι αγάπης, που ο συνθέτης μεταμορφώνει σε ένα φλογερό δίλημμα, καθώς αμφιταλαντεύεται μεταξύ πάθους και πίστης. Η ‘Τέταρτη Συμφωνία’ θεωρείται το magnum opus του Μπραμς και το δραματικό φινάλε της έχει παρομοιαστεί με αρχαία ελληνική τραγωδία, αποτελώντας ένα από τα πλέον συμπαγή και γεμάτα συμφωνικά μέρη που έχουν γραφτεί ποτέ.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μουσική από δύο έργα εμπνευσμένα από διάσημους χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το β’ μέρος της εξωτικής ‘Σεχραζάντ’ του Ρίμσκι-Κόρσακοφ εξιστορεί τις περιπέτειες του πρίγκιπα Καλεντέρ, με το μελαγχολικό θέμα του ήρωα να αντιπαρατίθεται με το δυναμικό και απειλητικό θέμα του σουλτάνου, μέσα από τη μαγική διήγηση της Σεχραζάντ από το πρώτο βιολί. Στο συμφωνικό του ποίημα ‘Δον Ζουάν’, ο Ρίχαρντ Στράους δίνει ζωή στο θρυλικό ήρωα με τη συνθετική του ευφυΐα, φωτίζοντας κάθε πλευρά της προσωπικότητάς του με αυτό το απαράμιλλο μουσικό πορτρέτο.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και όχι στην Αίθουσα Σόλων Μιχαηλίδης, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένη.

Master Class: Johannes Schlaefli
Τάξη διεύθυνσης ορχήστρας Πανεπιστημίου Τεχνών Ζυρίχης

Πρόγραμμα:

Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901): Εισαγωγή από την όπερα ‘Η δύναμη του πεπρωμένου’
Eric Staiger (Γερμανία)

Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883): Πρελούδιο από την όπερα ‘Τριστάνος και Ιζόλδη’
Francesco Cagnasso (Ελβετία)

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Συμφωνία αρ. 5 σε μι ελάσσονα, έργο 64 (2ο μέρος)
Alena Hron (Τσεχία)

Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Συμφωνία αρ. 4 σε μι ελάσσονα, έργο 98 (Φινάλε)
Juya Jooyeon Shin (Νότιος Κορέα)

Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ (1844-1908): Συμφωνική σουίτα ‘Σεχραζάντ’ (2ο μέρος)
Jorge Yagüe (Ισπανία)

Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): Εισαγωγή από το συμφωνικό ποίημα ‘Δον Ζουάν’, έργο 20
Teresa Riveiro Böhm (Αυστρία)

Ο Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Σίμος Παπάνας σημειώνει μετά το πολύνεκρο ναυάγιο:

«Ο προγραμματισμός της Κρατικής Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνει μία πολύ ιδιαίτερη παραγωγή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης. Κάποιοι από τους πιο ταλαντούχους νέους αρχιμουσικούς, σε διεθνές επίπεδο, έρχονται στην πόλη μας και συνεργάζονται με την ορχήστρα μας, υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου καθηγητή διεύθυνσης ορχήστρας Johannes Schlaefli. Η υψηλού επιπέδου αυτή εκπαιδευτική διαδικασία παρακολουθείται από φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το αποτέλεσμά της θα παρουσιαστεί στο κοινό την Παρασκευή.

Εμείς, η οικογένεια της Κρατικής Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, εκφράζουμε τη συντριβή μας για την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη στα ανοιχτά της Πύλου. Η σκέψη μας αυτές τις δύσκολες ώρες βρίσκεται στους ανθρώπους που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Αφιερώνουμε τη σημαντική αυτή εκπαιδευτική δράση της Παρασκευής στα θύματα της τραγωδίας – και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές αναζητούμε την ελπίδα στην τέχνη και τους νέους ανθρώπους».

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Johannes Schlaefli