Η έκθεση “Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα” είναι σε διοργάνωση και υποστήριξη της Alibi Gallery και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σικίνου.

Με τη συμμετοχή 11 καλλιτεχνών και με 5 νέες αναθέσεις έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, έπειτα από ένα πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής των καλλιτεχνών στη Σίκινο, και περιλαμβάνουν ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική θέαση της θάλασσας ως φορέα ατομικής και συλλογικής μνήμης και τόπου όπου τα όνειρα και οι ουτοπίες συντίθεται και αποσυντίθενται στη διαρκή ρευστότητα του νερού. Εκκινώντας από την ιδιαίτερη ονομασία του λιμανιού της Σικίνου, την Αλοπρόνοια, που μια εκδοχή την θέλει να προήλθε από τις λέξεις αλς + πρόνοια που θα πει φροντίδα για τη θάλασσα, η έκθεση συνθέτει ένα σύνολο αφηγήσεων μεταξύ του φανταστικού και του πραγματικού, αντηχώντας τις ποικίλες διαστρωματώσεις ιστορίας και μύθου, κοινωνικών σχέσεων και παραδόσεων, στο συνεχώς εξελισσόμενο πολιτισμικό τοπίο των Κυκλάδων. Το υδάτινο στοιχείο που περιβάλλει και προσδιορίζει τη Σίκινο, είναι και αυτό που τη συνδέει με τις υπόλοιπες κοινότητες του Αρχιπελάγους, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η θάλασσα εξάλλου είναι εκείνη που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε στη στεριά.

Ανάμεσα στους δύο οικισμούς της Σικίνου, το Κάστρο και το Χωριό, στέκει σαν σύνορο το Παλιό Σχολείο, ένα νεοκλασικό κτήριο ανεγερμένο το 1901, το οποίο λειτουργούσε έως το 2000 σαν γυμνάσιο και λύκειο ενώ από το ερχόμενο έτος πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του, με σκοπό να φιλοξενήσει το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στο νησί. Σε αυτή την μεταβατική χρονική συγκυρία, για 8 ημέρες, την αυλή και τον περιβάλλοντα χώρο του ανενεργού σχολείου καταλαμβάνουν εικαστικά έργα νέων δημιουργών σε μια υπαίθρια έκθεση σύγχρονης τέχνης υπό τον τίτλο “Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα”. Μέρος της έκθεσης είναι και η εγκατάσταση Voices (Imagining Possible Futures) της Κυριακής Γονή, η οποία απλώνεται σε διαφορετικά σημεία του νησιού.

O τίτλος της έκθεσης είναι μια παραλλαγή του τίτλου της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας της Αμερικανίδας συγγραφέως και ακτιβίστριας Ursula Le Guin, The word for world is forest (1972). H Le Guin υφαίνει μια ιστορία στη σφαίρα του φανταστικού, η οποία θίγει ζητήματα αποικιοκρατίας, μιλιταρισμού, εξορυκτισμού και τεχνολογικών εξελίξεων ενώ αναδεικνύει οικολογικές και φεμινιστικές θέσεις, εκκινώντας από την ακτιβιστική της δράση ήδη από τη δεκαετία του ‘70. Παραφράζοντας τον τίτλο, η έκθεση επιχειρεί να εξερευνήσει τη δυναμική του υδάτινου στοιχείου ως συστατικού της ανθρώπινης και μη ανθρώπινης ζωής, τη συμβιωτική σχέση με το νερό και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, την ανάγκη εναλλακτικών τρόπων συνύπαρξης, διασχίζοντας μεσογειακές γεωγραφίες και χρονικότητες, με φόντο τις επιπτώσεις από τις εντεινόμενες κλιματικές συνθήκες καταστροφής και το φαινόμενο του μαζικού τουρισμού.

Στην παρούσα επισφαλή, σύνθετη και αποπροσανατολιστική εποχή, το «λεξιλόγιο του νερού» γίνεται εργαλείο στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, λειτουργώντας ως μέσο και μεταφορά για τη ρευστότητα της ανθρώπινης κατάστασης και την αβεβαιότητα του κόσμου γύρω μας. Τα έργα της έκθεσης εμβαθύνουν σε ζητήματα οικολογικής ενσυναίσθησης, κλιματικής δικαιοσύνης, κοινότητας και πρακτικών φροντίδας, χαρτογραφούν συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ ξηράς και θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και ηθικές προκλήσεις.

Συντελεστές:

  • Καλλιτέχνες: Κυριακή Γονή, Λυδία Δημητριάδου, Ειρήνη Τηνιακού, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Δήμητρα Κονδυλάτου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Phil Goss, Iakovos Volkov, Φωτεινή Παλπάνα, Ι broke the vase (Εύα Ματσίγκου, Νεφέλη Σάνη)
  • Επιμέλεια έκθεσης: Δώρα Βασιλάκου
  • Σύμβουλοι Έρευνας: Πέτρος Φρονίστας, Κωνσταντίνος Βενιέρης
  • Οργάνωση, παραγωγή και υποστήριξη: Alibi Gallery
  • Υπό την αιγίδα του Δήμου Σικίνου

Πρόγραμμα ξεναγήσεων με την επιμελήτρια της έκθεσης:

Οι ξεναγήσεις διαρκούν 40 λεπτά.

  • Κυριακή 11/08, 20:00
  • Δευτέρα 12/08, 20:00
  • Τρίτη 13/08, 20:00
  • Τετάρτη 14/08, 20:00

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ειρήνη Τηνιακού, έργο εν εξελίξει, 2024