Η Lithuanian Chamber Orchestra (Ορχήστρα Δωματίου της Λιθουανίας) θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με εξαιρετικά και συγχρόνως πολύ δημοφιλή έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου. Από την ίδρυσή της, το 1960, η Ορχήστρα προσέλκυσε αμέσως την προσοχή του διεθνούς κοινού με τη δύναμη και την ενέργειά της. Πραγματοποίησε αναρίθμητες εμφανίσεις συμπράττοντας με διάφορους σολίστες, μαέστρους και χορωδίες, ενώ παράλληλα έκανε πάνω από εκατό ηχογραφήσεις με ποικίλο ρεπερτόριο.

Πέρα από αριστουργήματα της μπαρόκ και της κλασικής μουσικής, η ορχήστρα συμπεριλαμβάνει συχνά στο πρόγραμμά της, καθώς και στις ηχογραφήσεις της, νέα έργα. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε για πρώτη φορά έργα των Arvo Pärt και Alfred Schnittke στην αρχή της καριέρας τους και συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση και δημοφιλία των συνθετών αυτών. Σήμερα, η Ορχήστρα όχι μόνο διατηρεί ένα άρτιο καλλιτεχνικό επίπεδο αλλά εξερευνά και νέα δημιουργικά πεδία και κάθε χρόνο παρουσιάζει πρωτότυπα προγράμματα.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τρία από τα πιο αγαπητά έργα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ένα έργο του Καμίγ Σεν Σανς γραμμένο ειδικά για τον συνθέτη και βιολονίστα Πάμπλο ντε Σαραζάτε και την απίστευτη δεξιοτεχνία του, αλλά και δύο πασίγνωστα έργα του ίδιου του Σαραζάτε – το ένα είναι μια «φαντασία» με μελωδίες από την όπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ.

Στη συναυλία θα απολαύσουμε και δύο σπουδαίους σολίστες: τον Γιάννη Τσιτσελίκη, έναν από τους κορυφαίους βιολοντσελίστες μας με σημαντική διεθνή παρουσία, ο οποίος συμμετέχει αφιλοκερδώς, και τον Ρώσο Σεργκέι Κρίλοφ, έναν από τους πιο ταλαντούχους βιολονίστες της γενιάς του, ο οποίος έχει εμφανιστεί με αρκετές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου.

Ο Κρίλοφ από το 2008 είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής της Lithuanian Chamber Orchestra και συχνά αναλαμβάνει, όπως και στη συναυλία στο Μέγαρο, τον διπλό ρόλο του σολίστα και του μαέστρου. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Από την ορχήστρα απαιτώ αυτό που θέλω και από τον εαυτό μου: άψογο καλλιτεχνικό και τεχνικό αποτέλεσμα και νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις… Η Lithuanian Chamber Orchestra αξίζει να θεωρείται μία από τις καλύτερες ορχήστρες στον κόσμο. Μέσα σε όλη την πορεία της, έχει συσσωρεύσει έναν πλούτο εμπειριών και έχει διαμορφώσει μια πραγματικά πολύτιμη μουσική ταυτότητα, γι’ αυτό και την προσεγγίζω με μεγάλο σεβασμό και ευαισθησία. Σκοπός μου είναι να αναδείξω τον πλούσιο ήχο και τη μουσικότητά της και να την κάνω να ‘ανθίσει’ με τρόπο τολμηρό…».

Πρόγραμμα

Α’ Μέρος
P. I. Tchaikovsky (1840-1893), Σερενάτα για έγχορδα σε ντο μείζονα, έργο 48
P. I. Tchaikovsky (1840-1893), Andante cantabile για τσέλο και έγχορδα
P. I. Tchaikovsky (1840-1893), Andante and Pezzo Capriccioso για τσέλο και έγχορδα, έργο 62

B’ Μέρος
P. de Sarasate (1844-1908), Andalusian Romance για βιολί και έγχορδα, έργο 22
C. Saint-Saëns (1835-1921), Introduction and Rondo Capriccioso, έργο 28 για βιολί και έγχορδα
P. de Sarasate (1844-1908), Carmen fantasy για βιολί και έγχορδα

Γιάννης Τσιτσελίκης βιολοντσέλο
Sergej Krylov βιολί

Lithuanian Chamber Orchestra
Μουσική διεύθυνση Sergej Krylov