Ο επιμελητής της έκθεσης Hans Ulrich Obrist, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων Ντένης Ζαχαρόπουλος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Maria Lassnig, Peter Pakesch, θα βρίσκονται στην Πινακοθήκη για μία πρώτη παρουσίαση της έκθεσης Maria Lassnig. Tο Μέλλον Επινοείται με Θραύσματα του Παρελθόντος και για μια συζήτηση με στόχο να προάγει τη βαθύτερη κατανόηση των εκθεμάτων της έκθεσης, να αποκρυπτογραφήσει την στενή σχέση της καλλιτέχνιδος με την Ελλάδα, την αρχαιότητα και την μυθολογία και να επικοινωνήσει την σημασία του έργου της Maria Lassnig στο ευρύ κοινό.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Κωσταντίνος Μπιτζάνης.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον χώρο της έκθεσης προσφέροντας την ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για την σημασία του ιστορικού έργου της Maria Lassnig, αλλά και για τη σημασία της έκθεσης στο σήμερα.
Βιογραφικά στοιχεία
Η Maria Lassnig (1919–2014) θεωρείται μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες σήμερα. Στη διάρκεια της πολύχρονης σταδιοδρομίας της, δημιούργησε ένα σημαντικό σύνολο έργων στα καλλιτεχνικά είδη της ζωγραφικής και της γραφιστικής, με παράλληλες εξορμήσεις στον κινηματογράφο (animation) και τη γλυπτική. Η Lassnig διατηρούσε έναν εστιασμένο διάλογο με την τέχνη της, η οποία βρισκόταν αδιάλειπτα στο επίκεντρο της ζωής της.
Η κεντρική έννοια που διέπει το έργο της Lassnig είναι, πάνω απ’ όλα, η αντίληψη του Körpergefühl, δηλαδή η επίγνωση μέσω του σώματος: ανακαλύπτοντας, δια της ενδοσκόπησης, την πραγματική φύση της κατάστασής της, εξέφραζε σωματικές αισθήσεις με καλλιτεχνικά μέσα. Μεγάλος αριθμός αυτοπροσωπογραφιών συνηγορεί για τη διαδικασία και τη μορφή της αυτοανάλυσης στην οποία υπέβαλλε ακατάβλητα τον εαυτό της η εξαιρετικά ευαίσθητη καλλιτέχνιδα. Δεδομένου ότι η Lassnig άφησε το στίγμα της σε ένα ευρύ πεδίο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, θεωρείται ως μία από τις ιδρύτριες της αυστριακής art informel (άμορφης τέχνης), αλλά και πρωτοπόρος της γυναικείας χειραφέτησης στον ανδροκρατούμενο κόσμο της τέχνης. Το έργο που οραματίστηκε και πραγματοποίησε άσκησε ευρύτατη επίδραση στις μεταγενέστερες γενιές καλλιτεχνών.
Η ευρύτατη απήχηση του έργου της Lassnig καταδεικνύεται και από την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Roswitha Haftmann το 2002 και το Παράσημο Τεχνών και Επιστημών της Αυστρίας το 2005. Η κορυφαία διάκριση που έλαβε ήταν ο Χρυσός Λέων στη Μπιενάλε της Βενετίας για τη συνολική προσφορά της (Lifetime Achievement) το 2013.
Η Maria Lassnig πέθανε σε ηλικία 94 ετών, στις 6 Μαΐου 2014, στη Βιέννη.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 4 Απριλίου έως 16 Ιουλίου 2017. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.