Η μητέρα του σκύλου του Παύλου Μάτεσι στο Σύγχρονο Θέατρο

Ελεύθερη Είσοδος για τους Ανέργους τα Χριστούγεννα, Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014, και την Πρωτοχρονιά, Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015, στις 19.30 στο Σύγχρονο Θέατρο, για την παράσταση «Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ».

Ελεύθερη Είσοδος για τους Ανέργους τα Χριστούγεννα, Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014, και την Πρωτοχρονιά, Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015, στις 19.30 στο Σύγχρονο Θέατρο, για την παράσταση «Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ».

Ραραού: Η γυναίκα που γνωρίσαμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η Μητέρα του Σκύλου»,  ανεβαίνει φέτος στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου για να μας πει την ιστορία της, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταύρου Τσακίρη. Παρουσιάζει τη ζωή της, σκιαγραφώντας τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μιας Ελλάδας, που προσπαθεί να τα «βολέψει» σε συνθήκες ανέχειας.

Είναι μια γυναίκα που δεν σταματά ποτέ να μάχεται. Ο αγώνας της αδιάκοπος, κι εκείνη αποφασισμένη να επιβιώσει, ακόμη και αν χρειαστεί να βρει καταφύγιο σε μια δική της πραγματικότητα. «Έπρεπε να κολακεύω για να επιζήσω, και επέζησα».

Ο Σταύρος Τσακίρης αναλαμβάνει να μεταφέρει στο θέατρο το σπουδαίο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι, ενώ η Δήμητρα Χατούπη να «ζωντανέψει» την κεντρική ηρωίδα, πλαισιωμένη από εννέα αξιόλογους ηθοποιούς.

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία:  Σταύρος Τσακίρης

Σκηνικά – Κοστούμια:  Άγγελος Αγγελή

Δραματολόγος: Δήμητρα Πετροπούλου

Κινησιολογία: Γιάννης Αντωνίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά

Στο ρόλο της ΡΑΡΑΟΥ: η Δήμητρα Χατούπη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Νίκος Γιαλελής, Γιάννης Δρίτσας, Χρήστος Ευθυμίου, Ηλίας Ζερβός, Στεφανία Κριεζή, Μαριλίτα  Λαμπροπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Έφη Ρευματά, Μαριαλένα Ροζάκη.

Το μυθιστόρημα:  Η Μητέρα του σκύλου

Πρωτοκυκλοφόρησε το 1990. Μέχρι σήμερα έχει κάνει αλλεπάλληλες εκδόσεις και έχει μεταφρασθεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Έχει συζητηθεί η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη από τον Ε. Κουστουρίτσα. Η εφημερίδα Die Welt αναφερόμενη στη Μητέρα του σκύλου γράφει: «Ο Μάτεσις δεν μας παρουσιάζει ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Η αφήγησή του όμως είναι τόσο πλούσια σε πληροφορίες, σε λεπτομέρειες, τόσο ακριβής και ταυτόχρονα ποιητική, που η κάθε του σελίδα μας συγκινεί και μας καθηλώνει».

Υπερβαίνοντας τα σύνορα εθνικότητας και θρησκείας, όπως όλοι οι σημαντικοί συγγραφείς του 20ού αιώνα, Κάφκα, Τζόυς, Μπέκετ, Μπόρχες, και επηρεασμένος από την αρχαία φιλοσοφία, και ιδιαίτερα από τον Αριστοτέλη και τους προσωκρατικούς, τον Ηράκλειτο, τον Πρωταγόρα και τον Δημόκριτο, ο Μάτεσις συγχωνεύει στο έργο του τις θέσεις για τον άνθρωπο, τη φύση, την ψυχή και το σώμα, τον πόνο. Μακριά από ηθικολογίες και ωφελιμισμούς, που είναι πέρα από το χώρο της αισθητικής, ο Μάτεσις προτείνει με τα μυθιστορήματά του την «έξοδο από την πραγματικότητα που του επιβάλλουν οι άλλοι».

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ