Η μνηστή του βασιλιά Ένα παραμύθι σχεδιασμένο εκ του φυσικού – Ε.Τ.Α. Χόφμαν

Από τις εκδόσεις Λαγουδέρα κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο, Η μνηστή του βασιλιά. Ένα παραμύθι σχεδιασμένο εκ του φυσικού του Ε.Τ.Α. Χόφμαν σε μετάφραση της Εύης Μαυρομμάτη

Από τις εκδόσεις Λαγουδέρα κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο, Η μνηστή του βασιλιά. Ένα παραμύθι σχεδιασμένο εκ του φυσικού του Ε.Τ.Α. Χόφμαν σε μετάφραση της Εύης Μαυρομμάτη.

Με τη “Μνηστή του βασιλιά” ο Χόφμαν δεν επιδιώκει να μας προσφέρει άφθονο φιλοσοφικό χιούμορ, αλλά το απόλυτο κωμικό, το γκροτέσκο. Πρωταρχικός στόχος του είναι να μας βγάλει από τo ασφυκτικό πλαίσιο της καθημερινότητας και, μέσα από ένα παράξενο, σχεδόν τρελό, συνονθύλευμα μορφών, εικόνων, χρωμάτων και ήχων, να μας διασκεδάσει και να μας κάνει να γελάσουμε.

Ο Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1822), εμβληματική μορφή του ρομαντισμού στη γερμανική λογοτεχνία έζησε στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Κένιγκσμπεργκ της Πρωσίας από γονείς νομικούς. Από μικρή ηλικία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις τέχνες, ιδιαίτερα τη μουσική και τη ζωγραφική, και διακρίθηκε για τις διανοητικές του ικανότητες. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο πρωσικό δημόσιο. Εγκατέλειψε τη νομική για να εργαστεί ως μουσικός (έγραψε την όπερα “Undine” το 1814), μουσικοκριτικός και διευθυντής ορχήστρας. Στα τριάντα του όμως συνειδητοποίησε ότι δεν θα φτάσει ποτέ στο ύψος των μουσικών που θαύμαζε (ανάμεσά τους ο Mozart, προς τιμήν του οποίου το A. – Amadeus στην υπογραφή του), κι έτσι στράφηκε στη συγγραφή. Μετά την έκδοση των πρώτων διηγημάτων του, ο Hoffmann έγινε γρήγορα ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της εποχής του. Έγραψε πολλές ιστορίες, όπου η πραγματικότητα πλέκεται με δεξιοτεχνία με τη φαντασία αλλά και με κωμικά γεγονότα. Τα έργα του, κυρίως το “Νυχτερινά κομμάτια” (1816), ήταν από τα πρώτα έργα “φρίκης” και επηρέασαν βαθιά πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς, ανάμεσά τους τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, τον Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον και τον Φραντς Κάφκα, ενώ η “Δεσποινίς ντε Σκιντερί” μπορεί να θεωρηθεί ένας προάγγελος της “Μις Μαρπλ” της Αγκάθα Κρίστι. Εμπνευσμένος ίσως από τη δική του πάλη να συμφιλιώσει την καριέρα του με τις δημιουργικές του φιλοδοξίες, έδινε σε πολλούς από τους χαρακτήρες του διχασμένη προσωπικότητα, έντιμοι τη μέρα, δολοφόνοι και κλέφτες τη νύχτα. Πολλά χοροδράματα στηρίζονται σε έργα του όπως τα: “Κοπέλια” του Ντελίμπ, “Καρυοθραύστης” του Τσαϊκόφσκι και “Καρντιγιάκ” του Χίντεμιτ, ενώ πολλά άλλα διασκευάστηκαν για το θέατρο.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ