H μουσική απέναντι στο ναζισμό: Συναυλία και ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το καλλιτεχνικό κίνημα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν (1941-45)

Η δημιουργία ως όπλο αντίστασης. Η τέχνη ως αντίδοτο στον τρόμο. Μια εκδήλωση-φόρος τιμής στους έγκλειστους μουσικούς που ηγήθηκαν της καλλιτεχνικής κίνησης η οποία εμφανίστηκε στο τσεχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν (Theresienstadt).

Ανάμεσά τους και οι εβραϊκής καταγωγής Τσέχοι συνθέτες Hans Krása [Χανς Κράσα] (1899-1944) και Gideon Klein [Γκίντεον Κλάιν] (1919-1945), έργα των οποίων θα ακουστούν στην εκδήλωση H μουσική απέναντι στο ναζισμό την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο πλαίσιο του νέου κύκλου του Μεγάρου Μουσικές του Μεσοπολέμου.

Τις συνθέσεις δωματίου των Κράσα (Θέμα και Παραλλαγές) και Κλάιν (Τρίο για βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο) ερμηνεύει το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’Anima που απαρτίζεται από τη Στέλλα Τσάνη (α΄ βιολί), την Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (β΄ βιολί), τον Ηλία Σδούκο (βιόλα) και τη Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο). To πρόγραμμα συμπληρώνει το έργο του Θωμά Σλιώμη Αόρατο τοπίο για κουαρτέτο εγχόρδων που είναι αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος θα μιλήσει πριν την έναρξη της συναυλίας για το καλλιτεχνικό κίνημα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν.

Ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Από το 1941 μέχρι το 1945, περίοδο κατά την οποία λειτούργησε στην Τσεχία το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν, κρατούμενοι συνθέτες έγραφαν μουσική, δεκάδες μουσικοί ερμήνευαν έργα κλασικής και τζαζ, δάσκαλοι οργάνωναν χορωδίες και δίδασκαν όργανα, φωνητική, αρμονία και θεωρία. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές καλλιτεχνικό φαινόμενο, για ένα μοναδικό ιστορικό παράδειγμα που αποδεικνύει την τεράστια δύναμη του ανθρώπου απέναντι στον όλεθρο, στη βία και στον ολοκληρωτισμό.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ