Η «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Τo διαχρονικό αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι, Μποέμ, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Τη δημοφιλέστατη Μποέμ υπογράφει ο Γκρέιαμ Βικ«ο άνθρωπος που έσωσε την όπερα στη Βρετανία» (Telegraph). Η επιτυχημένη ανάγνωσή του στην Μποέμ, τη δράση της οποίας επέλεξε να μεταφέρει από το Παρίσι του 19ου στην Αθήνα του 21ου αιώνα, έχει δημιουργήσει μια παράσταση ορόσημο για το ελληνικό λυρικό θέατρο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Ρίτσαρντ Χάντσον, τους φωτισμούς ο Τζουζέππε ντι Ιόριο και την κινησιολογία ο Ρον Χάουελ. Την αναβίωση της σκηνοθεσίας έχει αναλάβει η Κατερίνα Πετσατώδη.

Η Μποέμ βασίζεται στη νουβέλα Σκηνές απ’ την μποέμικη ζωή του Ανρύ Μυρζέ. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιμή με φόντο το παγωμένο χριστουγεννιάτικο Παρίσι, από τη στιγμή που συναντιούνται έως τον θάνατό της από φυματίωση.

Ο Πουτσίνι με τη μουσική του περιγράφει, μεταφέροντας με τρόπο συγκλονιστικό στον θεατή, όλη την παλέτα των συναισθημάτων: την ανεμελιά, τη χαρά, τον μεγάλο έρωτα, την απόγνωση.

Διεθνούς φήμης μονωδοί και σπουδαίοι Έλληνες πρωταγωνιστές της ΕΛΣ ερμηνεύουν τους ρόλους της Μποέμ.

Στις 21, 27/12 και 5/1 τον ρόλο του Ροντόλφο ερμηνεύει ο καταξιωμένος τενόρος Ίβαν Μαγκρί, γνωστός στο κοινό της ΕΛΣ από τον Φάουστ το 2022. Για τον ρόλο της Μιμής επιστρέφει στην Αθήνα η Νοτιοκορεάτισσα υψίφωνος Άννα Σον, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις στην παραγωγή Μαντάμα Μπαττερφλάι στο Ηρώδειο το 2023.

Στις 29, 31/12 και 2/1 το πρωταγωνιστικό δίδυμο ερμηνεύουν δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες του ελληνικού κοινού, ο Γιάννης Χριστόπουλος, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους τενόρους της γενιάς του, και η κορυφαία υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη.

Στις παραστάσεις του Μαρτίου, ο τενόρος της νεότερης γενιάς Κωνσταντίνος Κληρονόμος θα ερμηνεύσει τον Ροντόλφο, ενώ η αναγνωρισμένη υψίφωνος Άννα Στυλιανάκη τη Μιμή.

Τον ρόλο του Μαρτσέλλο ερμηνεύει στις παραστάσεις Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου ο ανερχόμενος βαρύτονος Νίκος Κοτενίδης, ενώ σε αυτές του Μαρτίου ο διεθνώς αναγνωρισμένος βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός.

Τη Μουζέττα θα ερμηνεύσουν δύο υψίφωνοι της νεότερης γενιάς, η Δανάη Κοντόρα και η Άννυ Φασσέα.

Μαζί τους οι Μάριος Σαραντίδης, Βαγγέλης Μανιάτης, Τάσος Αποστόλου, Κωστής Ρασιδάκις, Θανάσης Ευαγγέλου, Ιωάννης Κοντέλλης και Γιάννης Σταματάκης.

Τις παραστάσεις Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου θα διευθύνει ο Ζακ Λακόμπ.

Τις παραστάσεις του Μαρτίου θα διευθύνει ο Κωνσταντίνος Τερζάκης.

Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και την Παιδική Χορωδία η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου.

Η Μποέμ με μια ματιά:

Ο συνθέτης / Ο Τζάκομο Πουτσίνι γεννήθηκε στη Λούκκα της Τοσκάνης στις 22 Δεκεμβρίου 1858. Δεν ήταν μόνον το πέμπτο από επτά αδέλφια, αλλά και ο πέμπτος κατά σειρά μουσικός μιας οικογένειας απ’ όπου κατάγονταν οργανίστες του καθεδρικού ναού της πόλης, αρχιμουσικοί και συνθέτες κυρίως εκκλησιαστικής μουσικής. Μέχρι σήμερα ο Πουτσίνι παραμένει ένας από τους επιτυχέστερους Ιταλούς συνθέτες όπερας, καθώς τα περισσότερα έργα του βρίσκονται σταθερά στο ρεπερτόριο των λυρικών θεάτρων του κόσμου. Η προσωπική του γλώσσα διαμορφώθηκε με μεγάλη σαφήνεια ήδη από την τρίτη του όπερα, Μανόν Λεσκώ (1893), ενώ με τα επόμενα τρία έργα του, Μποέμ (1896), Τόσκα (1900) και Μαντάμα Μπαττερφλάι (1904), αναγνωρίστηκε ως ο σημαντικότερος διάδοχος του Τζουζέππε Βέρντι. Η πρόδηλα μελωδική μουσική και η έντονη θεατρικότητα που χαρακτηρίζουν τις όπερές του απάντησαν με επιτυχία στα αιτήματα της εποχής. Πέθανε το 1924, αφήνοντας ανολοκλήρωτη την τελευταία του όπερα, Τουραντότ (1926).

Το έργο / Η Μποέμ, «λυρικές σκηνές» σε τέσσερις εικόνες, βασίζεται στη νουβέλα Σκηνές απ’ την μποέμικη ζωή (1845/48, 1851) του Ανρύ Μυρζέρ και στο θεατρικό H μποέμικη ζωή (1849), το οποίο εμπνεύστηκε από αυτήν ο Τεοντόρ Μπαρριέρ. Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέππε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλλικα. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιμή, από τη στιγμή που συναντιούνται έως τον άτυχο θάνατο της κοπέλας από φυματίωση.

Πρεμιέρες / Η Μποέμ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ιταλικό κοινό την 1η Φεβρουαρίου 1896 στο Βασιλικό Θέατρο του Τορίνου υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Στην Αθήνα αναφέρεται παράσταση του έργου στα ιταλικά ήδη από τον Μάιο του 1898. Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη διεθνή μουσική σκηνή, ο συνθέτης Διονύσιος Λαυράγκας επέλεξε την ίδια όπερα ως εναρκτήριο έργο του Γ΄ Ελληνικού Μελοδράματος. Η παράσταση δόθηκε στις 26 Απριλίου 1900 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η Μποέμ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου 1948, σε μουσική διεύθυνση του Αντίοχου Ευαγγελάτου.

Συντελεστές:

Διανομή:

Η Μποέμ σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας:

Οι παραστάσεις της Μποέμ της 31ης Δεκεμβρίου 2024 και της 2ας Ιανουαρίου 2025 θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, σε συνεργασία με την ATLAS E.P., με στόχο την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση για όλες, όλους και όλα. Στο πλαίσιο αυτό έχει προβλεφθεί να υπάρχουν θέσεις για Κ/κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), θέσεις για ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους υπέρτιτλους (CAPS) οι οποίοι καλύπτουν όλο το ακουστικό κανάλι, καθώς και θέσεις τυφλών ανθρώπων και ανθρώπων με περιορισμένη πρόσβαση στο οπτικό κανάλι επικοινωνίας, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής (AD). Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι επίσης ευπρόσδεκτοι.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ξεκίνησε η προπώληση για τις παραγωγές Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2024
Εθνική Λυρική Σκηνή: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2024/25 – Υπερβαίνοντας τα όρια
Εθνική Λυρική Σκηνή: Το αναλυτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2024/25

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ