Ο πίνακας έχει τρία μέτρα πλάτος και σκοπός της έκθεσης του στην Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας είναι το ευρύ κοινό να γνωρίσει έναν καλλιτέχνη που η φήμη του θα έπρεπε να ξεπερνά τα σύνορα της χώρας του. Ο λόγος γίνεται για τον ζωγράφο του 19ου αιώνα από την Πολωνία, Jan Matejko, ο οποίος θεωρείται -σύμφωνα με την Πινακοθήκη- ο εθνικός καλλιτέχνης της χώρας του, για τις μεγαλειώδεις, γεμάτες λεπτομέρεια αναπαραστάσεις της ιστορίας του πολωνικού έθνους.
Ένα από τα αριστουργήματά του είναι και το πορτρέτο του αστρονόμου Κοπέρνικου (Conversations with God), που έζησε στη διάρκεια του 16ου αιώνα και άλλαξε την παγκόσμια θεώρηση γύρω από το ηλιακό σύστημα. Το πορτρέτο βρίσκεται μόνιμα σε ένα Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας (Jagiellonian University) και έχει μετακινηθεί ελάχιστες φορές.
Η National Gallery ανακοίνωσε πως το έργο θα εκτεθεί την άνοιξη (25 Μαρτίου-27 Ιουνίου) σε μία ρετροσπεκτίβα για τον Πολωνό καλλιτέχνη, με ελεύθερη είσοδο. Ο πίνακας αποτίει φόρο τιμής στα επιτεύγματα του Νικόλαου Κοπέρνικου, τον πρώτο αστρονόμο μετά τους αρχαίους Έλληνες που συνειδητοποίησε ότι ο ήλιος είναι το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος και ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από αυτόν.
Ο ζωγράφος αποτυπώνει τον αστρονόμο στη στέγη του σπιτιού του να γονατίζει έκθαμβος, συζητώντας με τον θεό για την ανακάλυψή του. Η έκθεση θα περιλαμβάνει και ένα αντίτυπο του επίμαχου βιβλίου από τον Κοπέρνικο, De Revolutionibus Orbium Coelestium, καθώς και αστρονομικά όργανα από το μουσείο του Πανεπιστημίου Jagiellonian.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Την εποχή που ο Jan Matejko ζωγράφισε τον πίνακα υπήρχε αντιμαχία μεταξύ της Πολωνίας και της Γερμανίας για την εθνικότητα του διάσημου αστρονόμου. Φυσικά, ο καλλιτέχνης με το έργο του πήρε θέση καθαρά υπέρ της πολωνικής εθνικότητας του Κοπέρνικου και το πορτρέτο απέκτησε μία συμβολική φήμη για την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.