Η νέα τοπιογραφία: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη Γκαλερί Ευριπίδη

Η έκθεση Η ΝΕΑ ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ που θα εγκαινιαστεί στις 10 Δεκεμβρίου 2015 στη Γκαλερί Ευριπίδη παρουσιάζει καταξιωμένους και δημοφιλείς ζωγράφους της νέας γενιάς που καθιέρωσαν την ζωγραφική του τοπίου, τα τελευταία 35 χρόνια.

Η έκθεση Η ΝΕΑ ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ που θα εγκαινιαστεί στις 10 Δεκεμβρίου 2015 στη Γκαλερί Ευριπίδη παρουσιάζει καταξιωμένους και δημοφιλείς ζωγράφους της νέας γενιάς που καθιέρωσαν την ζωγραφική του τοπίου, τα τελευταία 35 χρόνια.

Μπορεί να μην υπήρξε μεταξύ τους κάποια συντονισμένη συνεργασία, αλλά μοιράζονται ένα κοινό όραμα, όπως αποδεικνύεται από τα έργα τους.

Γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο και ωρίμασαν εκφραστικά στη δεκαετία του 1980 – ασχολήθηκαν με το τοπίο αποκλειστικά ή σε μεγάλη έκταση, δίνοντας έργα όχι μόνο όμορφα, αλλά και υψηλής καλλιτεχνικής πνοής. Ζωγράφισαν τον ανοιχτό χώρο – φυσικό, αστικό, αφαιρετικό ή φαντασιακό- με μια νέα αισθητική, συνθέτοντας την ‘Νέα Τοπιογραφία’. Τα ζωγραφικά τοπία έγιναν ένα νέο σκηνικό όπου η φύση, η πόλη αλλά και ο προσωπικός κόσμος του καλλιτέχνη ενσωματώνονται και αφηγούνται.

Νέες καλλιτεχνικές απόψεις και ισχυρά ταλέντα ήλθαν στο προσκήνιο δίνοντας στην ελληνική ζωγραφική άνθηση και καλλιτέχνες πρώτης γραμμής. Ας σημειωθεί ότι είναι η εποχή στην οποία άλλαξε η αίσθηση του οικείου χώρου, και του ιστορικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού ορίζοντα, καθώς η Ελλάδα γινόταν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην σημαντική αυτή έκθεση, στους δυο ορόφους της Γκαλερί Ευριπίδη, περιλαμβάνονται περίπου 50 έργα, που επέλεξαν οι καλλιτέχνες σε συνεργασία με τον ιστορικό-κριτικό Χάρη Καμπουρίδη, επιμελητή της έκθεσης. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια έκθεση με αυτό το θέμα και σε αυτές τις διαστάσεις.

Στα έργα αυτά το φιλότεχνο κοινό θα δει για πρώτη φορά σε διάλογο το προσωπικό ύφος, τη φυσιογνωμία, κάθε ζωγράφου και την ιδιαίτερη άποψή του στη ζωγραφική του χώρου, όπως και τη μεταμοντέρνα καταγωγή καθενός από ιστορικές τεχνοτροπικές απόψεις, όπως ο νατουραλισμός, ο ρεαλισμός, ο εξπρεσιονισμός, η αφαίρεση, κτλ. Τα θέματα των έργων είναι η φύση ως σύνολο η ως μερική άποψη, επιμέρους σύμβολα και σημεία του τοπίου, αλλά και το δομημένο περιβάλλον και η αφαιρετική/ονειρική ανάπλαση του χώρου η των επιμέρους σημείων του, η ψυχική σχέση του θεατή με το τοπίο, κ.α.

Η έκθεση συνοδεύεται από εκτεταμένο κατάλογο/λεύκωμα με τα έργα καθώς και εισαγωγή-μελέτη του επιμελητή.

Ζωγράφοι που περιλαμβάνονται στην έκθεση:

Γ.ΑΔΑΜΑΚΟΣ, Χ.ΒΕΡΓΗ, Ε. ΒΟΡΔΩΝΗ, Ε.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Σ.ΙΩΑΝΝΟΥ, Ε.ΚΑΝΑ,

Γ. ΚΟΤΤΗΣ, Δ.ΚΟΥΚΟΣ, Τ.ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ, Γ.ΞΕΝΟΣ, Κ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Β.ΡΗΝΑΣ,

Π. ΣΑΜΙΟΣ, Β.ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, Π.ΦΕΙΔΑΚΗΣ, Μ. ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ, Μ.ΧΑΡΟΣ

 

Έρευνα, κείμενα καταλόγου, επιμέλεια: ΧΑΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ

Photo: Μ. Φιλοπούλου “Προς το φως” 2012

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ