Από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Φύσσα, Η Νιλουφέρ στα χρόνια της κρίσης.
Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται από το Μάη του 2013 μέχρι τον Απρίλη του 2014. Αφηγητής είναι ο Στέλιος Μέσκουλας, μεσήλικος πρώην καθηγητής φροντιστηρίου και τώρα νυχτοφύλακας και οδηγός ημιφορτηγού – κουβαλητής κιβωτίων σε κάβα. Προσπαθεί να γράψει ένα μυθιστόρημα με επίκεντρο τη Μακρόνησο, μήπως και ξεπεράσει την προσωπική του έκπτωση.
Πηγαίνοντας στο νησί αυτό για επιτόπια έρευνα, ο Μέσκουλας γνωρίζει τη νεαρή Νιλουφέρ Αταλάρ, ευκατάστατη Τουρκάλα δημοσιογράφο στην Αθήνα, που επίσης προσπαθεί να γράψει για το ίδιο νησί, επειδή ο προπάππος της ήταν αιχμάλωτος εκεί το 1912-13.
Ο Μέσκουλας τη βοηθάει και η Νιλουφέρ γράφει πράγματι μια νουβέλα, μα το δικό του βιβλίο μένει ανολοκλήρωτο: λίγα γραμμένα κεφάλαια και πολλή πρώτη ύλη. Στο φόντο της συγγραφικής προσπάθειας του Μέσκουλα περνούν οι οικονομικές του δυσκολίες, αλλά και η επικαιρότητα της εποχής.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Αν τελικά ένα μέρος της σύγχρονης συγγραφικής παραγωγής θεωρηθεί στο μέλλον «λογοτεχνία της κρίσης», τότε το ανά χείρας μυθιστόρημα θα διεκδικήσει την ένταξή του σ’ αυτήν.
Ο Δημήτρης Φύσσας γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε Νεοελληνική φιλολογία και Πολιτική Επιστήμη. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, νεοελληνιστής φιλόλογος.
Άλλα βιβλία του:
Η γενιά του Πολυτεχνείου. Ένα βιογραφικό λεξικό (Δελφίνι, 1993, εξαντλημένο), Αυστηρώς ακατάλληλον. Προγράμματα αθηναϊκών κινηματογράφων σεξ. Συμβολή στην κοινωνιολαογραφία (Δελφινι, 1994, εξαντλημένο), Αγύριστο κεφάλι (Διηγήματα, Εκδόσεις της Εστίας, 2004), Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος (Μυθιστόρημα, Εκδόσεις της Εστίας, 2005, στ’ έκδοση), Στρατιώτης του Χριστού. Ημερολόγιο δυσμετάφραστο (Μυθιστόρημα, Γνώση, 2008, εξαντλημένο), Οι αστικοί χώροι είναι ποίηση από μόνοι τους. Ποιήματα 1972-2008 (Γιαου Κε., 2008, εξαντλημένο), «Αίμα στο Μοναστηράκι», συμμετοχή στις Υπόγειες ιστορίες (Συλλογή διηγημάτων, Athens Voice, 2008), Ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου (Μυθιστόρημα, Εκδόσεις της Εστίας, 2012, β’ έκδοση), Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου, έρευνα, στο www.hestia.gr, Της καύλας + Ου φωνητά. Βωμολοχικά ποιήματα και βωμολοχικές παρωδίες στο http://periodikotrypa.wordpress.com/, Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος (Εκδόσεις της Εστίας, 2014).