Η Ντόρα Μπακοπούλου με εκλεκτούς φίλους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο πρόγραμμα της βραδιάς, η Ντόρα Μπακοπούλου θα αποδώσει το δημοφιλέστατο Κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα «Η πέστροφα», του Φραντς Σούμπερτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δύο από τα ωραιότερα έργα μουσικής δωματίου της ρομαντικής εποχής, το μελωδικό Δεύτερο κουαρτέτο για πιάνο του Γιοχάννες Μπραμς και το περίφημο Κουιντέτο «Η πέστροφα» του Φραντς Σούμπερτ, θα απολαύσουν όσοι παρακολουθήσουν τη συναυλία της πιανίστριας Ντόρας Μπακοπούλου με τέσσερις αγαπημένους φίλους της, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Μαζί της, οι καταξιωμένοι σολίστ Νίκος Μάνδυλας (βιολί), Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα), Christophοr Miroshnikov [Κριστοφόρ Μιρόσνικοφ] (τσέλο) και Άγγελος Ρεπαπής (κοντραμπάσο).

Δυο λόγια για τα έργα της βραδιάς

Βαθιά επηρεασμένος από τον Σούμπερτ, ο Γιοχάννες Μπραμς (1833 – 1897) ολοκλήρωσε το Κουαρτέτο για πιάνο και έγχορδα αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 26 στα 1861. Αποτελεί την εκτενέστερη σύνθεση μουσικής δωματίου του επιφανούς γερμανού συνθέτη και πρωτοπαρουσιάστηκε δύο χρόνια αργότερα με τον ίδιο στο πιάνο. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και ομορφότερα έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου.

Το Κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα σε λα μείζονα, D. 667, «Η πέστροφα» του Φραντς Σούμπερτ (1797 – 1828), μαζί με την Ημιτελή συμφωνία του, είναι η δημοφιλέστερη σύνθεσή του. Η μουσική του διάσημου Κουιντέτου της πέστροφας, αν και ανάλαφρα χορευτική, είναι ιδιοφυής και αξιοποιεί στο έπακρο τα μελωδικά στοιχεία του ομώνυμου τραγουδιού για φωνή και πιάνο (D 550), που ο Φραντς Σούμπερτ είχε συνθέσει δύο χρόνια νωρίτερα. Ο σπουδαίος αυστριακός μουσουργός συνέθεσε την Πέστροφα το 1819 σε δύο παραλλαγές, μία για κουιντέτο και μία για σεπτέτο.

Η Ντόρα Μπακοπούλου…

… γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, που την άκουσε μικρή να παίζει στη Νέα Υόρκη.

Σε ηλικία 17 ετών αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (α΄ βραβείο) με καθηγήτρια τη Μαρίκα Παπαϊωάννου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Κονσερβατουάρ της Γενεύης, από το οποίο αποφοίτησε με α΄ βραβείο δεξιοτεχνίας και διάκριση. Μελέτησε με τον Νικίτα Μαγκάλοφ και τον Φρήντριχ Γκούλντα στο Σάλτσμπουργκ καθώς και με τους Πάουλ Μπαντούρα-Σκόντα και Άλφρεντ Μπρέντελ στη Βιέννη, όπου και βραβεύτηκε. Της έχουν επίσης απονεμηθεί βραβεία στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Βερτσέλλι (Ιταλία).

Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη). Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο ως σολίστ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολιτιστικές διοργανώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τον Γεχούντι Μενουχίν, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Δημήτρη Χωραφά, τον Βύρωνα Κολάση, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιώργο Δεμερτζή, τον Αντώνη Κοντογεωργίου, τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Μάρτα Άργκεριχ κ.ά.

Έχει ηχογραφήσει έργα του δυτικού ρεπερτορίου (Μπαχ, Μπετόβεν, Μπραμς, Σοπέν, Ραβέλ, Σκριάμπιν, Ραχμάνινοφ) και ελλήνων συνθετών (κυρίως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη). Η Ακαδημία Αθηνών την έχει τιμήσει για την μουσική της προσφορά με το Βραβείο Μοντσενίγου. Έχει δώσει πολλά ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκδηλώσεις ελληνικών κρατικών συνόλων. Είναι καθηγήτρια στην Ανώτερη Σχολή Πιάνου του Ωδείου Αθηνών.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ